Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Άρειος Πάγος: Αντισυνταγματικές οι περικοπές στους μισθούς των δικαστικών

Ομόφωνα αντισυνταγματικές έκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, η διοικητική ολομέλεια του Αρείου Πάγου τις περικοπές που προβλέπονται από το νέο μνημόνιο στις αποδοχές των δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών.

Η διοικητική ολομέλεια, αποτελούμενη από 44 ανώτερους δικαστικούς λειτουργούς έκανε δεκτή την εισήγηση του ανώτατου δικαστικού λειτρουγού Βασίλη Λυκούδη σύμφωνα με την οποία οι περικοπές στις αποδοχές δικαστών και εισαγγελέων είναι αντίθετες σε σειρά άρθρων του συντάγματος.


Με το νέο ειδικό μισθολόγιο για τους δικαστές, καθορίζονται περικοπές στις αποδοχές τους από 19% έως 24%, ανάλογα με το βαθμό που κατέχουν. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι υψηλοί βαθμοί της δικαστικής ιεραρχίας (πρόεδροι των τριών Ανωτάτων Δικαστηρίων, αντιπρόεδροι, σύμβουλοι Επικρατείας, αρεοπαγίτες, κ.λπ.) δέχονται τη μεγαλύτερη μείωση στις αποδοχές τους έναντι των συναδέλφων τους των μικρότερων βαθμών (Πρωτοδικών, κ.λπ.). Για παράδειγμα, ο αρεοπαγίτης με το ισχύον μισθολογικό καθεστώς λαμβάνει μικτά μηνιαίως 7.169 ευρώ και σύμφωνα με το επίμαχο νομοσχέδιο επέρχονται μειώσεις της τάξεως των 1.680 ευρώ, με αποτέλεσμα ο μεικτός μηνιαίως μισθός να φτάνει τα 5.489 ευρώ. Ως βάση υπολογισμού του νέου μισθολογίου λαμβάνεται ο μισθός του Πρωτοδίκη ο οποίος ανέρχεται στα 1.778 ευρώ. Από εκεί και πέρα, ο μισθός των υπολοίπων βαθμών πολλαπλασιάζεται με συντελεστές οι οποίοι καθορίζονται σύμφωνα με τον βαθμό που κατέχει ο κάθε δικαστής.

Η πάγια αποζημίωση για τους δικαστικούς λειτουργούς, από το βαθμό του Προέδρου Πρωτοδικών και αντίστοιχων μέχρι και το βαθμό του Προέδρου Ανωτάτου Δικαστηρίου, ορίζεται στα 560 ευρώ. Από το βαθμό του Ειρηνοδίκη Δ` Τάξης μέχρι και το βαθμό του Εισηγητή του ΣτΕ και αντίστοιχων η πάγια αποζημίωση ορίζεται στα 460 ευρώ.

Επιπλέον, η καταβολή των δόσεων των αναδρομικών αποδοχών που είχαν κερδίσει οι δικαστές με αποφάσεις του Μισθοδικείου μετατέθηκε για τα επόμενα δύο έτη (2013 και 2014). 

Το αίτημα για άμεση σύγκληση της διοικητικής ολομέλειας του αρείου Πάγου, το οποίο υπέβαλαν πολλοί Αρεοπαγίτες, έγινε αμέσως αποδεκτό από την πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας κυρία Ρένα Ασημακοπούλου. 

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου