Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2013

Χριστόφιας:Δεν γίνεται ξέπλυμα βρόμικου χρήματος στην Κύπρο

Στρασβούργο: Στην Κύπρο δεν γίνεται ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, τόνισε στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, χαρακτηρίζοντας άδικες τις φήμες που κυκλοφορούν και σημειώνοντας ότι η Κύπρος έλαβε σκληρά μέτρα για το θέμα αυτό, τα οποία δεν πήραν άλλες χώρες που εξαπολύουν κατηγορίες.

Αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση, είπε ότι παρέδωσε επιστολή στον Πρόεδρο της Κομισιόν ζητώντας όπως η ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών γίνει απευθείας από το μηχανισμό στήριξης, χωρίς να χρεωθεί στο χρέος της Κύπρου.


Μιλώντας στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης στο Στρασβούργο με τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι υπάρχει παραπληροφόρηση σε ό,τι αφορά την ικανότητα της Κύπρου να εφαρμόσει κανόνες και οδηγίες της ΕΕ αναφορικά με το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

«Δυστυχώς ενώ έχουμε πάρει σκληρά μέτρα που δεν πήραν άλλες χώρες κυκλοφορεί αυτή η φήμη. Δεν είναι αλήθεια αυτό. Είναι άδικο», τόνισε ο Πρόεδρος.

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχουν στοιχεία για το τι πράττει η Κύπρος για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος σε σχέση με άλλες χώρες, είπε ότι «έχουμε προκαλέσει αυτούς που κατηγορούν την Κύπρο για το θέμα του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος να μας δώσουν στοιχεία και κανένας δεν έχει προσκομίσει τα οποιαδήποτε στοιχεία και ζητούν από εμάς. Εμείς όλες τις απαιτήσεις, αν είναι 50 οι απαιτήσεις εκπληρώνουμε τις 45, ενώ άλλες χώρες, εκπρόσωποι των οποίων μας κατηγορούν, μπορεί να εκπληρώνουν τις πέντε ή τις οκτώ».

«Κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν να τερματιστεί αυτή η φήμη της Κύπρου από εκεί και πέρα δεν είναι φήμη, είναι διαστρέβλωση», τόνισε.

Αναφερόμενος στο χρέος της Κύπρου, επανέλαβε ότι οφείλεται στην έκθεση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα και στο κούρεμα του ελληνικού χρέους και είπε χαρακτηριστικά:

«Ρώτησα ηγέτες της ΕΕ, ιδιαίτερα αυτούς που χειρίζονται οικονομικά ζητήματα, εάν δεν υπήρχε το πρόβλημα των τραπεζών στην Κύπρο - που βασικά δημιουργήθηκε από το κούρεμα του ελληνικού χρέους από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που μας στοίχισε σχεδόν 4,5 δις ευρώ - θα χρειαζόμασταν να απευθυνθούμε στο μηχανισμό στήριξης; Και ασφαλώς μου απάντησαν όχι. Είναι όμως πραγματικότητα και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε», είπε.

Ζήτησε παράλληλα κατανόηση και αλληλεγγύη και «όχι αφορισμούς».

Όπως είπε, από τον Ιούλιο γίνονται συζητήσεις με την Τρόικα και υπάρχει μια κατ’ αρχήν συμφωνία για ένα μνημόνιο. Ωστόσο, είπε ότι η Τρόικα θεωρεί πως οι ανάγκες της Κύπρου είναι των 10 δις για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ενώ η Κυβέρνηση θεωρεί πως είναι χαμηλότερο το ποσό. «Διότι εάν είναι 10 δις, θα μας κηρύξουν και μη βιώσιμο το χρέος άρα θα απαιτήσουν και άλλα για την Κύπρο», είπε.

Πρόσθεσε ότι τώρα αναμένεται να επιβεβαιωθεί το ποσό του χρέους και είπε ότι για αυτό το λόγο δεν έχει κλείσει ακόμη το θέμα.

«Είμαστε και εμείς μπροστά στην αντιπαράθεση ένεκα των εκλογών και πάντοτε όταν υπάρχουν εκλογές υπάρχουν και ακραίες τοποθετήσεις και εντός των διαφόρων χωρών. Λυπούμαι που χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα παραμονές των εκλογών γιατί θα αποδεικνύετο και στο εσωτερικό περισσότερη κατανόηση που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος τόνισε ότι τουλάχιστον το ποσό του χρέους ή των αναγκών για ανακεφαλαιοποίηση που σχετίζεται με το κούρεμα του ελληνικού χρέους θα πρέπει να γίνει απευθείας από το μηχανισμό στήριξης χωρίς να χρεωθεί στο χρέος της Κύπρου, κάτι που χαρακτήρισε δίκαιο.

Ανέφερε ακόμη ότι παρέδωσε επιστολή στον Πρόεδρο της Κομισιόν ζητώντας να γίνει αυτό, προσθέτοντας ότι παραμένει άγνωστο ακόμη πώς θα ανταποκριθεί η Τρόικα.

«Αλλά πιστεύω ότι το δίκαιο είναι να υπάρξει αυτό το μέρος της ανακεφαλαιοποίησης απευθείας χωρίς να χρεώνεται στο χρέος της Κύπρου», συνέχισε.

Η κυβέρνηση, είπε, έλαβε σειρά μέτρων στη διάρκεια των τελευταίων ετών για αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης, τα οποία στόχευαν στην ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

«Όμως το πρόβλημα των τραπεζών έχει ανατρέψει τα πάντα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι εάν είναι έτοιμη η Τρόικα «εμείς είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε το μνημόνιο στο οποίο έχουμε καταλήξει με την Τρόικα».

Εάν δεν είναι έτοιμη, είπε, θα συνεχιστεί η συζήτηση για το ύψος των αναγκών και τότε θα υποχρεωθεί η νέα κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει.

«Και αυτό όχι γιατί θέλουμε να μεταφέρουμε ευθύνες στην επόμενη κυβέρνηση, αλλά πρέπει να καταλήξουμε στα συγκεκριμένα ποσά και να συμφωνήσουμε με εκείνους που θα μας δώσουν δάνειο», όπως είπε.

Εξάλλου, ερωτηθείς κατά πόσον θεωρεί ότι υπάρχει απειλή για την Ευρώπη από τους Κομμουνιστές, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε ότι «είμαι πέντε χρόνια ηγέτης της Κύπρου, ένας κομμουνιστής που έλαχε στο τέλος της θητείας του να προεδρεύσει του Συμβουλίου της ΕΕ. Έχετε διαπιστώσει κανένα κίνδυνο; Το φάντασμα του κομμουνισμού επλανάτο τον 19 αιώνα πάνω από την Ευρώπη αλλά φαίνεται ότι αυτή την ώρα δεν αποτελεί κίνδυνο».

Υπέδειξε παράλληλα ότι ο κίνδυνος υπάρχει από τις πιο σκληρές, δεξιές και ακροδεξιές δυνάμεις στην Ευρώπη.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Σουλτς συνεχάρη τον Πρόεδρο Χριστόφια και τους συνεργάτες του για την εξαιρετική τους συνεργασία με το ΕΚ.

«Ήταν εντατική η συνεργασία μας για την επίλυση σημαντικών νομοθετικών έργων και διαδικασιών ιδιαίτερα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την πατέντα, για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, συνεργαστήκαμε πολύ στενά με τον Πρόεδρο Χριστόφια και τον ευχαριστώ γιατί παρά τις αντιξοότητες κατάφερε η Προεδρία να ολοκληρώσει τις διαπραγματευτικές διαδικασίες με το ΕΚ», είπε και ευχαρίστησε και τον Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων Ανδρέα Μαυρογιάννη «για την υποδειγματική δουλειά».

Όπως είπε, η Προεδρία έδειξε ευρωπαϊκή κουλτούρα και τόνισε το σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε μετά την κρίση στις σχέσεις του ΕΚ και του Συμβουλίου στη διάρκεια της Δανικής Προεδρίας με αφορμή τη Διακυβέρνηση Σένγκεν.

Η στάση, είπε, της Κυπριακής Προεδρίας ως διαμεσολαβητή ανάμεσα στα θεσμικά όργανα ήταν υποδειγματική.

Ευχαρίστησε εκ νέου τον Πρόεδρο Χριστόφια, λέγοντας ότι «εάν είχαμε περισσότερους όπως εσάς στην Ευρώπη με το πνεύμα συνεργασίας που σας διακατέχει, τότε η Ευρώπη θα ήταν ακόμη καλύτερη».

Λαμβάνοντας το λόγο, ο Πρόεδρος ευχαρίστησε τον κ. Σουλτς για τα επαινετικά του λόγια, λέγοντας ότι αποδεικνύεται από τις τοποθετήσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι η Προεδρία ήταν αξιόπιστη και πέτυχε συγκεκριμένα και σημαντικά αποτελέσματα.

Ευχαρίστησε τον κ. Σουλτς και για τη στήριξή του στο θέμα της Κύπρου και τον αγώνα για απαλλαγή από την κατοχή.

«Φεύγω από την προεδρία της ΕΕ και της ΚΔ περήφανος για τη συμβολή μας τόσο στην ΕΕ όσο και στην υπηρεσία μας στον κυπριακό λαό. Ασφαλώς υπάρχουν πολλά που πρέπει ακόμη να γίνουν και εδώ και στην Κύπρο για να ξεπεράσουμε την κρίση και τις επιπτώσεις της», επισήμανε.

Ευχαρίστησε τέλος όλους τους συνεργάτες του, τον Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Θεμάτων Ανδρέα Μαυρογιάννη, το Μόνιμο Αντιπρόσωπο Κορνήλιο Κορνηλίου, τις δεκάδες Κύπριους εθελοντές και τους εργαζόμενους στη δημόσια υπηρεσία.


ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου