Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Στάινμπρουκ: Οι γερμανικοί όροι δεν πρέπει να είναι θανάσιμοι για την ελληνική οικονομία

«Εύχομαι η Ελλάδα να επιστρέψει σύντομα στις αγορές, αλλά μπορεί να χρειαστεί περισσότερος χρόνος». Με αυτή τη δήλωση ενώπιον Ελλήνων και Ευρωπαίων δημοσιογράφων, ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Ελλάδα ο υποψήφιος καγκελάριος της Γερμανίας με το SPD, Πέερ Στάινμπρουκ.

Ο κ. Στάινμπρουκ, μιλώντας σε ομάδα δημοσιογράφων στους χώρους της κατοικίας του Γερμανού πρέσβη στην Αθήνα, επανέλαβε πως η κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά έχει καταφέρει να επιδείξει σε σύντομο χρονικό διάστημα εντυπωσιακά σημάδια βελτίωσης για την ελληνική οικονομία και τόνισε πως η αλληλεγγύη της Γερμανίας είναι δεδομένη.


«Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να επιτύχει τους στόχους της και κυρίως μέτρα για τη μείωση της ανεργίας των νέων, καθώς λόγω ακριβώς αυτής της τεράστιας ανεργίας, επωφελούνται δυνάμεις που αντιμάχονται τη Δημοκρατία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στάινμπρουκ.

Σύμφωνα με τον υποψήφιο του SPD στις προσεχείς ομοσπονδιακές εκλογές, η Γερμανία ζητά από την Ελλάδα να εφαρμόσει μέτρα που θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστούν από οποιαδήποτε κυβέρνηση στη Γερμανία και τόνισε πως πρέπει να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή, ώστε να μην πλήττονται διαρκώς οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

«Η αλληλεγγύη της Γερμανίας προϋποθέτει συγκεκριμένους όρους. Αλλά αυτοί οι όροι δεν πρέπει να είναι θανάσιμοι για την ελληνική οικονομία» ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Πέερ Στάινμπρουκ.

«Το λάθος του ΔΝΤ»

Ο κ. Στάινμπρουκ τόνισε πως οι δηλώσεις στελεχών του ΔΝΤ σχετικά με την ατυχία των προβλέψεων του Ταμείου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ουσιαστικά παρεξηγήθηκαν και τόνισε πως κανείς δεν μπορούσε να είναι βέβαιος για την πορεία των πραγμάτων, επιμένοντας για την ανάγκη εφαρμογής μεταρρυθμίσεων από την Ελλάδα, η οποία, όπως τόνισε, «δεν επωφελήθηκε από τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού που απολάμβανε ως μέλος της ευρωζώνης, αλλά αντίθετα αποβιομηχανοποιήθηκε».

«Όταν συναντήθηκα με τον Γιώργο Παπανδρέου το 2009 και είδα τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας, ούτε εγώ θα μπορούσα να είμαι σίγουρος για την εξέλιξη των πραγμάτων» υπογράμμισε ο ίδιος, επισημαίνοντας πως οι αποφάσεις για την Ελλάδα δεν λαμβάνονται ανάμεσα σε ΔΝΤ και Βερολίνο, αλλά στα Eurogroup και τις Συνόδους Κορυφής έπειτα από τις εισηγήσεις της Τρόικας.

Η Κύπρος

Μιλώντας για το ζήτημα της οικονομικής στήριξης της Κύπρου, ο κ. Πέερ Στάινμπρουκ επανέλαβε τις πάγιες θέσεις του, υπογραμμίζοντας πως η Κύπρος πρέπει να μεταρρυθμίσει τον τραπεζικό τομέα της, να λάβει μέτρα που δεν θα διευκολύνουν τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και να προωθήσει μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό της σύστημα.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου