Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Σε ισχύ η επιστράτευση - Πολιτική κόντρα για την απόφαση της κυβέρνησης

Λίγο μετά τις 7.00 απέπλευσαν τα πρώτα πλοία από το λιμάνι του Πειραιά, καθώς από τα ξημερώματα βρίσκεται σε ισχύ η επιστράτευση των ναυτεργατών.

Το πρωί, πορεία προς το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας πραγματοποίησαν ναυτεργάτες και μελών του ΠΑΜΕ που συγκεντρώθηκαν νωρίτερα στο λιμάνι. Ισχυρές δυνάμεις του Λιμενικού και της Αστυνομίας είχαν αποκλείσει την πρόσβαση των διαδηλωτών προς το υπουργείο. Οι δυνάμεις ασφαλείας παρατάχθηκαν στο ύψος της πύλης Ε2 του λιμανιού στην άλλη άκρη της οποίας, τουλάχιστον 500 μέτρα μακρύτερα βρίσκεται το υπουργείο.

Στο λιμάνι βρέθηκε και η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία μετείχε στην πορεία που έγινε προς το υπουργείο Ναυτιλίας. «Ο αγώνας των ναυτεργατών και όλων των εργαζομένων πρέπει να βρει το σωστό στόχο. Το πιστόλι στον κρόταφο των ναυτεργατών το έβαλε η κυβέρνηση, αλλά τις σφαίρες τις έδωσαν οι εφοπλιστές, οι μεγαλοξενοδόχοι, οι ιδιοκτήτες των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων. Να γιατί το ΚΚΕ μιλάει για αγώνα ταξικό και κοινωνική συμμαχία. Όλες οι άλλες εκδοχές είναι άσφαιρα πυρά», είπε η κ. Παπαρήγα.



Κ. Μουσουρούλης: Ο διάλογος με τους ναυτεργάτες εξαντλήθηκε

Μιλώντας στον realfm 97,8 και τον Νίκο Χατζηνικολάου, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ήταν αυτός που εισηγήθηκε, σύμφωνα με όσα ορίζει η νομοθεσία, το μέτρο της επιστράτευσης των ναυτεργατών, ενώ σημείωσε ότι πριν καταλήξει σε αυτή την απόφαση είχε εξαντλήσει το διάλογο. «Σε ότι αφορά στον διάλογο και στη δυνατότητα επίλυσης διότι ο διάλογος αν είναι προσχηματικός δεν έχει καμία αξία, εξαντλήθηκε. Ήταν γραπτός, ήταν φυσικός διάλογος, πολύωρος και δόθηκαν και απαντήσεις και λύσεις στα όρια των δυνατοτήτων που υπάρχουν», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μουσουρούλης.

Δ. Παπαδημούλης: Η κυβέρνηση υλοποιεί έναν νόμο χουντικής πατέντας

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας επίσης στον realfm 97,8, σημείωσε ότι «έχουμε μια κυβέρνηση, την κυβέρνηση Σαμαρά που με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ και πλατωνικές διαμαρτυρίες ή σιωπή της ΔΗΜΑΡ -για την τελευταία περίπτωση των ναυτεργατών- υλοποιεί έναν νόμο χουντικής πατέντας και οδηγεί σε έναν κατήφορο αυταρχικό. Ας μας πουν οι κυβερνώντες μια κινητοποίηση, μια απεργία που την θεωρούν δίκαιη ή εύλογη», πρόσθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Τρικυμία» στη Βουλή για την επιστράτευση

Στην ολομέλεια της Βουλής συνεχίστηκε η αντιπαράθεση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης για την επιστράτευση των ναυτεργατών.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, απευθυνόμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, τόνισε: «Τις συνέπειες από τις απεργίες θέλετε να τις δείτε ή όχι; Γιατί ακούω τώρα τι θα γίνει με την ακτοπλοϊα, αν είναι πυκνή ή όχι, αλλά τώρα δεν είναι καθόλου».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Βασίλης Κεγκέρογλου υποστήριξε πως «θα πρέπει όλοι να κάνουμε τα πάντα να λήξει αυτή η κατάσταη της ακραίας πόλωσης».



Ο Νότης Μαριάς σημείωσε ότι «η κυβέρνηση πυροδοτεί ρήξη με τους ναυτεργάτες και την ίδια ώρα προωθεί νομοσχέδιο που επιτρέπει για 10 μήνες να μην υπάρχει πλοίο σε ορισμένα νησιά».

Εκ μέρους της ΔΗΜΑΡ, ο Νίκος Τσούκαλης μίλησε για «ισορροπίες που προσπάθησε να κρατήσει το κόμμα του ανάμεσα στην αρχή αναλογικότητας και τη στάθμιση συμφερόντων».



Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης έκανε λόγο για «απαράδεκτη και αισχρή πράξη εκ μέρους της κυβέρνησης, η οποία εφαρμόζει τη θεωρία του νόμου και της τάξης απέναντι σε έναν εξαθλιωμένο λαό».

ΠΗΓΗ real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου