Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Εντοπίστηκε ο κρυμμένος ενεργειακός θησαυρός του Ιονίου και της Κρήτης – Τα γεωτρύπανα ξεκινούν στο τέλος του 2014 εκτιμάει το υπ. Περιβάλλοντος

- Ώρα 11.00 Ενθουσιώδης ανακοίνωση από τη νορβηγική ερευνητική εταιρεία PGS: "Μεγάλες δυνατότητες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης'' - Στο πόρισμα των Νορβηγών ερευνητών αναφέρονται 4 περιοχές με σημαντική δυναμική σε κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου - Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για έσοδα για το Δημόσιο περί τα 50 δισ. ευρώ σε βάθος 30 χρόνων - Ήταν τόσο μεγάλο το ενδιαφέρον των πετρελαϊκών εταιρειών που οι Νορβηγοί ερεύνησαν γραμμές 12.500 χιλιομέτρων, δηλαδή κατά 50% μεγαλύτερων από τον αρχικό προγραμματισμό - Ήδη πετρελαϊκοί κολοσσοί προχωρούν σε προαγορά των ερευνητικών δεδομένων Στο υπουργείο Περιβάλλοντος έχουν πλέον τα δεδομένα των σεισμικών ερευνών και για αυτό ο υπουργός Γ. Μανιάτης έκανε χαρακτηριστικά λόγο για ''μεγάλες δυνατότητες και σημαντική δυναμική σε κοιτάσματα υδρογονανθράκων'', δηλαδή φυσικού αερίου και πετρελαίου.


Από σήμερα μάλιστα η νορβηγική εταιρεία PGS, θα πουλάει σε πετρελαϊκές εταιρείες τα δεδομένα που συνέλεξε μετά από έρευνες σε 12.500 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με το Έθνος, ήδη έχουν προχωρήσει σε προαγορά δεδομένων ο γαλλικός κολοσσός TOTAL, και ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων.
Κατά το δημοσίευμα τα δεδομένα θα πωληθούν προς 500 δολάρια το χιλιόμετρο, και εκτιμάται πως το Δημόσιο μπορεί μόνο και μόνο από τα δεδομένα της έρευνας να εισπράξει εως και 30 εκατομμύρια δολάρια.

Οι τέσσερις περιοχές με τον κρυμμένο ενεργειακό θησαυρό που έρχεται πλέον στο φως είναι:

- Η πρώτη ξεκινά στα βορειοδυτικά της Κέρκυρας, περνάει στους Παξούς και Αντίπαξους και φτάνει στη θαλάσσια περιοχή του Ιουνίου απέναντι από τον Αμβρακικό Κόλπο

- Η δεύτερη είναι δυτικά της Κεφαλονιάς και φτάνει εως την τρίτη θαλάσσια περιοχή που βρίσκεται ανοιχτά του Κατάκολου

- Η τέταρτη είναι στη Νότια Κρήτη και φτάνει στα όρια με τη Λιβύη και την Ιταλία

Σύμφωνα με διαρροές στελεχών του υπουργείου Περιβάλλοντος από τα κοιτάσματα στις συγκεκριμένες περιοχές το Δημόσιο μπορεί να εισπράξει ακόμα και 150 δισ. ευρώ στα επόμενα 30 χρόνια.

Όλα δείχνουν πάντως πως όλο το πακέτο των ερευνητικών δεδομένων θα έχει αξιολογηθεί και αναλυθεί εως το τέλος του 2013 και στόχος είναι να ξεκινήσουν τα γεωτρύπανα στο τελος του 2014.

"Μεγάλες δυνατότητες" για κοιτάσματα υδρογονανθράκων σε Ιόνιο και νότια της Κρήτης, διαπιστώνει η PGS


"Δεδομένων των πολλά υποσχόμενων περιοχών της Μεσογείου και του ενθουσιασμού που επικρατεί, οι θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νότια της Κρήτης που θα παραχωρηθούν για έρευνες υδρογονανθράκων, δείχνουν να έχουν μεγάλες δυνατότητες".

Αυτό αναφέρει σε σημερινή ανακοίνωση η νορβηγική εταιρία PGS, που διεξήγαγε τις σεισμικές έρευνες στις συγκεκριμένες περιοχές και διαθέτει, όπως ανακοίνωσε χθες και το ΥΠΕΚΑ, στους ενδιαφερόμενους τα πρώτα (fast track) συμπεράσματα από την αξιολόγηση των δεδομένων που προέκυψαν από τις έρευνες. Σημειώνεται ότι, η πλήρης επεξεργασία των δεδομένων που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες θα ολοκληρωθεί το Δεκέμβριο του 2013, με Ιανουάριο του 2014.

Στόχος των ερευνών, επισημαίνει η PGS, είναι η κατανόηση των δομών και ο εντοπισμός πετρελαϊκών συστημάτων, ενόψει της προκήρυξης διαγωνισμού από το ελληνικό Δημόσιο για την παραχώρηση περιοχών για έρευνα που αναμένεται στα μέσα του 2014. Με την αξιολόγηση των δεδομένων από τις σεισμικές έρευνες, οι πετρελαϊκές εταιρίες σταθμίζουν τις πιθανότητες ανεύρεσης κοιτασμάτων υδρογονανθράκων και αποφασίσουν αν θα συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς παραχωρήσεων για να προχωρήσουν στη συνέχεια στις επενδύσεις που απαιτούνται για ερευνητικές γεωτρήσεις και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, εφόσον εντοπισθούν.

Η PGS έκανε στην Ελλάδα 12.500 χιλιόμετρα σεισμικών γραμμών, ενώ άλλα 6.000 χιλιόμετρα είναι διαθέσιμα από παλαιότερες έρευνες. Η εταιρία διαθέτει συνδυαστικά προς πώληση στους ενδιαφερόμενους δεδομένα από 40.000 χλμ. σεισμικών ερευνών σε Κύπρο, Λίβανο και Σικελία.

Σημειώνεται ότι οι σεισμικές έρευνες έγιναν χωρίς δαπάνη του Δημοσίου, το κράτος ωστόσο εισπράττει ποσοστό από τα έσοδα της PGS που προκύπτουν από την πώληση των δεδομένων σε πετρελαικές εταιρίες, το οποίο κυμαίνεται από 10 έως 50 % και εξαρτάται από τον όγκο των δεδομένων που θα πουληθούν.

ΠΗΓΗ newsit

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου