Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

FT: Γιατί είναι εφικτή πλέον για την Ελλάδα μια έξοδος από την Ευρωζώνη

Το σενάριο του Grexit επαναφέρει αρθρογράφος των Financial Times - Το Βερολίνο πιέζει την Ελλάδα με την «σκληρή» γραμμή λιτότητας και τη σθεναρή άρνηση σε πιθανό νέο «κούρεμα» του χρέους – Ποια τα εναλλακτικά σενάρια και ποιες μπορεί να είναι οι άμεσες εξελίξεις

Το σενάριο του Grexit επαναφέρει, στη σημερινή του στήλη στους Financial Times, ο γνωστός αρθρογράφος της εφημερίδας Wolfgang Munchau, ισχυριζόμενος αυτή τη φορά πως οι εξελίξεις ενδεχομένως δίνουν στην Ελλάδα μια μεγαλύτερη ευχέρεια επιλογών σε σχέση με μόλις λίγους μήνες πριν.


Ο κ. Munchau τονίζει πως η συνεχιζόμενη – μέχρι εμμονής – πίεση της Γερμανίας προς την Ελλάδα για συνεχή ακραία λιτότητα και κυρίως η άρνησή της να δεχθεί την πιθανότητα ενός νέου κουρέματος του ελληνικού χρέους εάν κάτι τέτοιο χρειστεί στην πορεία, έρχονται πλέον σε αντίθεση με τα συμφέροντα της Ελλάδας, ενώ ξεκάθαρα εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα – πρωτίστως πολιτικά – του Βερολίνου.

Με δεδομένο πως η Γερμανία δεν είναι διατεθειμένη να αμβλύνει τη στάση της, δύο μήνες προ των εθνικών εκλογών, και με την Ελλάδα να έχει προχωρήσει σε βαθιές τομές, διαρκείς θυσίες και να έχει κερδίσει το σεβασμό των μέχρι χθες επικριτών της και χρηματοδότηση για το επόμενο διάστημα, το ερώτημα είναι κατά πόσον υπάρχει εναλλακτική για την Αθήνα από το να ακολουθήσει το “πρόγραμμα” της Γερμανίας.

Στο σημείο αυτό ο κ. Munchau επικαλείται την τελευταία επωδό του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά την τελευταία επίσκεψή του στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα, όταν και ζήτησε από τους Έλληνες να να μη συνεχίσουν αυτήν τη στιγμή τη συζήτηση για νέο κούρεμα, καθότι κάτι τέτοιο δεν είναι προς το συμφέρον τους. Και διερωτάται ευθέως εάν είναι “οικονομικώς λογικό για την Αθήνα να ακολουθήσει τον δρόμο που της ορίζει ο Σόιμπλε; Ή εάν είναι εφικτή και συμφέρουσα για την χώρα η εναλλακτική της εγκατάλειψης της Ευρωζώνης, ή μια τρίτη εναλλακτική, η κήρυξη στάσης πληρωμών εντός Ευρωζώνης.

Ο διάσημος οικονομολόγος τονίζει πως για να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα πρέπει να προσπαθήσει κανείς να διερευνήσει τις μελλοντικές επιλογές πολιτικής της Ελλάδας. Ο ίδιος πάντως αμφισβητεί, προς το παρόν, ότι η Ελλάδα μπορεί παράλληλα και να αποκαταστήσει την οικονομία της και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ανεργίας και να εξυπηρετεί πλήρως το τρέχον επίπεδο του χρέους της. Οπότε, εκτός κι αν η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά – ή έχει λάβει διαβεβαιώσεις – πως τελικώς η ευρωζώνη θα συναινέσει σε μια νέα αναδιοργάνωση του ελληνικού χρέους ή σε περαιτέρω επιμήκυνση των δανείων με παράλληλη νέα μείωση των επιτοκίων, η επιλογή της στάσης πληρωμών ή και της εξόδου από το ευρώ είναι ευκολότερη σήμερα απ' ότι στο παρελθόν.




Ο κ. Munchau εκτιμά πως είναι δύσκολο για μία χώρα να προχωρήσει σε μονομερή έξοδο από τη νομισματική ένωση εάν το πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιό της καταγράφει μεγάλο έλλειμμα. Κάτι που πλέον δεν ισχύει για τη χώρα μας καθώς στις τελευταίες εαρινές προβλέψεις που ανακοινώθηκαν τον Μάιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά μηδενικό πρωτογενές έλλειμμα για φέτος και πρωτογενές πλεόνασμα 1,8% του ΑΕΠ για το 2014!

Οπότε εάν η Ελλάδα αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη, άρα σε πρώτη φάση να αποκλεισθεί από τον εξωτερικό δανεισμό, θα μπορέσει – υιοθετώντας εθνικό νόμισμα – να ασκήσει το εργαλείο της υποτίμησης και να εκμεταλλευτεί, αρχικώς, εκρηκτικά κέρδη από τον Τουρισμό.

Αυτό μπορεί να είναι η αρχή που θα έδινε στη χώρα χρόνο για να υιοθετήσει όλες τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν την ισχύ της οικονομίας της.

Συνεπώς, καταλήγει στο άρθρο του ο κ. Munchau, η Ελλάδα έχει σήμερα περισσότερες από μία επιλογές: είτε προχωρά εντός Ευρωζώνης σε χρεοκοπία (στάση πληρωμών) και προχωρά σε σκληρές μεταρρυθμίσεις, είτε αποχωρεί και χρεοκοπεί εκτός Ευρωζώνης. Μόνο που στη δεδομένη χρονική περίοδο μια έξοδος από την Ευρωζώνη είναι οικονομικά πιο εφικτή, ενδεχομένως μια οικονομικά βιώσιμη επιλογή... 

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου