Παρασκευή, 8 Αυγούστου 2014

Εως 178 εκατ. ευρώ μπορεί να χάσει η Ελλάδα από το ρωσικό εμπάργκο-Δείτε όλη τη λίστα με τα προϊόντα που αποκλείονται

Προβληματισμός από την επ' αόριστον αναβολή συνάντησης αντιπροσωπείας της ελληνικής πρεσβείας με την υπηρεσία υγειονομικού ελέγχου - «Πάγωσε» η εξαγωγή ροδάκινων Πέλλας, Ημαθίας από χθες - Ενδεχόμενο βαρύ τίμημα και στο ενεργειακό μέτωπο για την Ελλάδα, αν υπολογιστεί το χειρότερο σενάριο - Ποιοι θα βγουν κερδισμένοι.
Νέο «Ψυχρό Πόλεμο» εξαπέλυσε η Ρωσία μέσω εμπάργκο σε αγροτικά προϊόντα από την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τη Νορβηγία, την Αυστραλία και τον Καναδά ως απάντηση στις διεθνείς κυρώσεις λόγω της εμπλοκής της στην κρίση στην Ουκρανία.
Η Αθήνα παρακολουθεί τις εξελίξεις με αγωνία και συγκρατημένη αισιοδοξία, αναμένοντας τη δημοσιοποίηση της οριστικής λίστας των προϊόντων που «παγώνουν» οι εισαγωγές τους στη Ρωσία για ένα χρόνο. Η ελληνική κυβέρνηση έχει λάβει προφορικές διαβεβαιώσεις ότι η λίστα των προϊόντων θα είναι επιλεκτική. Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι αν ο εμπορικός πόλεμος Δύσης-Μόσχα κλιμακωθεί, θα υπάρξουν ανυπολόγιστες συνέπειες και για το λόγο αυτό το υπουργείο Εξωτερικών τηρεί στάση αναμονής και επιφυλακτικότητας.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, αν και η ρωσική πλευρά δεν έκανε κάποιο σχόλιο για το αν είναι βάσιμη η συγκρατημένη αισιοδοξία της Ελλάδας, αναγνωρίζεται η προσπάθεια της Αθήνας να μετριάσει την επιθετικότητα απέναντι στη Ρωσία στο εσωτερικό της ΕΕ, όπως και ο τρόπος ανταπόκρισης της Αθήνας για να απαλύνει την ταλαιπωρία των Ρώσων τουριστών που βρίσκονταν στη χώρα μας με πακέτα εταιρειών που χρεοκόπησαν.

Αναβλήθηκε η συνάντηση αντιπροσωπείας της ελληνικής πρεσβείας με την υπηρεσία υγειονομικού ελέγχου

Εντούτοις, η τελευταία εξέλιξη προκαλεί έντονο προβληματισμό στην ελληνική πλευρά, καθώς με πρωτοβουλία της Μοσχας, η συνάντηση μεταξύ της ρωσικής υπηρεσίας υγειονομικού ελέγχου και αντιπροσωπείας της ελληνικής πρεσβείας, που είχε προγραμματισθεί για σήμερα, αναβλήθηκε και μάλιστα επ΄αόριστον. Σε αυτήν επρόκειτο να συζητηθούν τεχνικά ζητήματα για τα φορτία φρούτων από τη Ελλάδα προς τη Ρωσία, φορτία στα όποια είχαν εντοπισθεί «παράσιτα καραντίνας».

«Εμείς έχουμε συνεχείς επαφές ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις, ει δυνατόν, καμία πρακτική επίπτωση» δήλωσε από την άλλη ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τις ανακοινώσεις Μεντβέντεφ την Πέμπτη, γεγονός που δείχνει ότι η Ελλάδα έχει συγκεκριμένες προσδοκίες, αν και κρατάει μικρό καλάθι ως προς το τι θα λάβει εν τέλει.

«Oι αποφάσεις που έχει λάβει η Ρωσία, ο πρόεδρος Πούτιν είναι αποφάσεις που αφορούν σε όλο το δυτικό κόσμο, την ΕΕ, τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αυστραλία. Εμείς έχουμε συνεχείς επαφές ώστε να έχουμε τις μικρότερες δυνατές επιπτώσεις, ει δυνατόν, καμία πρακτική επίπτωση. Δεν θέλω να πω τώρα ποια είναι η διαδικασία στην οποία βρισκόμαστε. Εμείς, ως μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεπής στις κοινοτικές υποχρεώσεις, προσπαθούμε να έχουμε τις καλύτερες σχέσεις με όλες τις χώρες και προσπαθούμε να προστατεύσουμε την ελληνική αγροτική παραγωγή», πρόσθεσε.


Ποια προϊόντα μπαίνουν στο... ψυγείο
Σύμφωνα με την λίστα την οποία δημοσίευσε το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων «ΡΙΑ-Νόβοστι», πέντε ομάδες προϊόντων διατροφής περιλαμβάνονται στον κατάλογο «απαγορευμένων» εισαγωγών που επέβαλε η Ρωσία σε Ε.Ε. και ΗΠΑ.

Η λίστα περιλαμβάνει: κρέας και αλλαντικά, θαλασσινά, λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά και συνοδεύεται από τους κωδικούς εισαγωγής τους. Σε αυτά τα προϊόντα δεν περιλαμβάνονται οι παιδικές τροφές, τα αλκοολούχα ποτά (όπως το κρασί) και το ελαιόλαδο, υπάρχουν όμως δυστυχώς οι ελιές και όλα τα οπωροκηπευτικά.

Με τη δημοσίευση του επίσημου καταλόγου στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας της ρωσικής κυβέρνησης «Ροσίσκαγια Γκαζιέτα» καθίσταται νόμος του κράτους και τίθεται σε ισχύ. (Διαβάστε εδώ αναλυτικά)


Πηγή: Εθνος

Στα 178 εκατ. ευρώ οι πιθανές απώλειες για τις ελληνικές εξαγωγές
Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», οι απώλειες για τις ελληνικές εξαγωγές υπολογίζονται στα 238 εκατ. δολάρια ή 178 εκατ. ευρώ -βάσει των στοιχείων του 2013- εάν στον τελικό κατάλογο συμπεριληφθούν και τα ελληνικά προϊόντα. Σε αυτό το νούμερο, μάλιστα, δεν συνυπολογίζεται το κόστος από την πιθανή μείωση θέσεων εργασίας στους κλάδους που θα πληγούν στην Ελλάδα, όπως επίσης και οι εμπορικές συμφωνίες που οικοδομήθηκαν -συχνά με πολλές δυσκολίες- είναι πιθανόν να χαθούν.  Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως συνολικά το 2013 οι εξαγωγές της Ελλάδας προς τη Ρωσία ανήλθαν στα 406 εκατ. ευρώ, συνεπώς μιλάμε για ενδεχόμενη πτώση της τάξης άνω του 43,7%.


Πηγή: Καθημερινή

Ήδη χώρες που δεν έλαβαν κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και δεν δέχθηκαν αντίποινα ετοιμάζονται να αυξήσουν τις εξαγωγές τους σε αυτή την τεράστια αγορά και φυσικά αναμένεται να είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι από την κρίση στις σχέσεις Δύσης - Μόσχας. Οι ρωσικές αρχές έχουν ήδη ξεκινήσει συζητήσεις με χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως την Αργεντινή, τη Βραζιλία, τη Χιλή, το Εκουαδόρ και την Ουρουγουάη. Ως μεγάλη ευκαιρία να αυξήσουν την εξαγωγική τους δραστηριότητα στη Ρωσία βλέπουν το εμπάργκο και οι σέρβικες επιχειρήσεις.

Στα ψυγεία η συγκομιδή ροδάκινων Πέλλας, Ημαθίας - «Πάγωσε» η εξαγωγή τους
Με βάση το ίδιο δημοσίευμα, το ρωσικό εμπάργκο στις εισαγωγές από Ε.Ε. έχει ήδη εφαρμοστεί στην πράξη για τα ροδάκινα στην Πέλλα και την Ημαθία, εφόσον χθες δεν φορτώθηκαν ποσότητες και η συγκομιδή παρέμεινε στα ψυγεία. Οι έμποροι δεν θέλησαν να ξεκινήσουν τη διαδρομή, διακινδυνεύοντας να χρειαστεί να επιστρέψουν με γεμάτα τα φορτηγά, αν και από την πλευρά της Ρωσίας δεν έχει υπάρξει προς το παρόν ακύρωση των επιμέρους συμφωνιών. Περίπου το 50% των νωπών φρούτων από τις δύο περιοχές, αλλά και από την Πιερία, όπου τον Οκτώβριο θα βγουν τα ακτινίδια, εξάγεται στη Ρωσία.

Ενδεχόμενο βαρύ τίμημα και στο ενεργειακό μέτωπο για την Ελλάδα
Όπως γράφουν «Τα Νέα», η ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας από τη Μόσχα σε πετρέλαιο και σε φυσικό αέριο φτάνει το 70%, γεγονός που σημαίνει ότι βάσει ακραίου σεναρίου διατάραξης των δύο πλευρών στο ενεργειακό μέτωπο το τίμημα για τη χώρα μας θα ήταν πολύ βαρύ.

Μία απότομη αύξηση των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μπορεί να είναι καταστροφική για τις οικονομίες που προσπαθούν να εξέλθουν από την ύφεση, όπως η ελληνική. Δεν θα πρέπει να παραβλέπει κανείς το γεγονός, ακόμη, ότι η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός αργού στον κόσμο, μετά τη Σαουδική Αραβία και τις ΗΠΑ, και ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας μετά τη Σαουδική Αραβία.

Σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της «Ημερησίας», η Γερμανία είναι πρώτη στη λίστα των ευρωπαϊκών χωρών που εισάγουν από τη Ρωσία σημαντικές και όχι εύκολα αντικαταστήσιμες ποσότητες πετρελαίου και αερίου, απορροφώντας περί τα 700.000 βαρέλια την ημέρα. Με 550.000 βαρέλια την ημέρα ρωσικού πετρελαίου τροφοδοτείται το τεράστιο συγκρότημα διυλιστηρίων του Ρότερνταμ. Σημαντικές ποσότητες, ενδεχομένως και πάνω από το 50% του συνόλου του αργού που αγοράζουν, απορροφούν τα ελληνικά διυλιστήρια. 

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου