Τετάρτη, 1 Οκτωβρίου 2014

H Γαλλία σε σοκ: Το δημόσιο χρέος της ανέρχεται σε 2 τρις ευρώ

Δεν πιστεύουν στα αυτιά τους οι Γάλλοι πολίτες και ετοιμάζονται για τον πιο βαρύ χειμώνα στην πρόσφατη ιστορία τους: το δημόσιο χρέος της χώρας έφτασε τα  2023,7 δις ευρώ και βρίσκεται στο 95,1% του ΑΕΠ.

Τα μεγέθη πάγωσαν τη Γαλλία αφού για πρώτη φορά το δημόσιο χρέος της χώρας ξεπερνάει τα 2 τρις ευρώ. Το χρέος αυξήθηκε κατά 28,7 δις ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του 2014 και εκπροσωπεί το 95,1% του ΑΕΠ.

Τα στοιχεία είναι αποκαρδιωτικά σε όλους τους τομείς: Το χρέος στα ασφαλιστικά ταμεία ανέρχεται στα 212,4 δις ευρώ στα τέλη Ιουνίου, στους ΟΤΑ ανέρχεται στα 179 δις ευρώ, και στους διάφορους κρατικούς οργανισμούς ανέρχεται στα 20,1 δις ευρώ.

Τα μεγέθη έγιναν γνωστά ενώ η κυβέρνηση ετοιμάζεται να καταθέσει τον προϋπολογισμό για το 2015 στο υπουργικό συμβούλιο. Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν εξήγησε στο Reuters ότι «η πολιτική της κυβέρνησης στοχεύει στο να σταματήσει την αύξηση του χρέους με την εξυγίανση των δημοσίων κονδυλίων και την εξοικονόμηση αφενός και με στρατηγική ανάπτυξης αφετέρου με το Σύμφωνο Αληλλεγγύης».

Ας σημειωθεί, βέβαια, ότι το δημόσιο χρέος της Γαλλίας δεν είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Το δημόσιο χρέος της Γερμανίας και της Ιταλίας είναι μεγαλύτερα ενώ η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έχουν μεγαλύτερο πρόβλημα στο ΑΕΠ, σημειώνουν τα γαλλικά ΜΜΕ.

ΠΗΓΗ iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου