Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Μέχρι την Τρίτη θα λένε το νερό νεράκι στη Λευκωσία

Λευκωσία: Με αργούς ρυθμούς και διακοπές συνεχίζεται η παροχή νερού στη Λευκωσία και το πρόβλημα δεν αναμένεται να επιλυθεί πριν το απόγευμα αργά τη Δευτέρα ή την Τρίτη το πρωί.

Έλλειψη συντονισμού φαίνεται να υπάρχει μεταξύ τους λειτουργούς του Τμήματος Υδάτων και του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας.

Το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας έχει λάβει 2.000 κυβικά μέτρα νερού ενώ οι ανάγκες της Λευκωσίας είναι οι διπλάσιες.«Δεν έχουμε τη δυνατότητα να ανοίξουμε όλες τις περιοχές», είπε ο διευθυντής του ΣΥΛ Νίκος Ζαμπακίδης. Γι αυτό, όπως εξήγησε, παρέχεται νερό στις μισές περιοχές της Λευκωσίας. Έκλεισαν περιοχές που υδροδοτούνταν χθες και άνοιξαν αυτές που δεν υδροδοτούνταν για να πάρουν κι αυτές λίγο νερό.

Η μόνη εξαίρεση είναι τα νοσηλευτήρια που έχουν συνεχή παροχή. Ως επακόλουθο, νερό έχουν κι όσοι γειτνιάζουν με τα ιδρύματα αυτά.

Επίσης, σε περιοχές που υπάρχουν υψομετρικές διαφορές το Συμβούλιο καταβάλλονται προσπάθειες για συνεχή παροχή για να μπορέσουν να πάρουν νερό και οι περιοχές που βρίσκονται στα υψώματα.


Κουγιάλης: Σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων

Ευρεία σύσκεψη στην παρουσία όλων των εμπλεκομένων θα συγκαλέσει εντός των ημερών ο υπουργός Γεωργίας, Νίκος Κουγιάλης, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν, για το θέμα της υδροδότησης της πρωτεύουσας.

Στη σύσκεψη, είπε, αναμένεται να παρθούν αποφάσεις για διορθωτικές κινήσεις.

Αυτή τη στιγμή, υπογράμμισε ο κ. Κουγιάλης, δεν είναι η ώρα των ευθυνών.

Ο Υπουργός Γεωργίας σημείωσε ότι μια προγραμματισμένη διακοπή εξελίχθηκε σε προβληματική, γιατί υπήρξε βλάβη στον κεντρικό αγωγό Τερσεφάνου - Λευκωσίας.

Από χθες, πρόσθεσε, άρχισε η σταδιακή υδροδότηση της Λευκωσίας.


Δεύτερο αγωγό χρειάζεται για το νερό η Λευκωσία

Δεύτερο αγωγό ή άλλη λύση πρέπει να βρεθεί γενικά για τη Λευκωσία όσον αφορά την παροχή νερού σύμφωνα με το διευθυντή του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας Νίκο Ζαμπακίδη.

Σε δηλώσεις του και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Ζαμπακίδης είπε ότι «δεν μπορεί η Λευκωσία, η πρωτεύουσα της Κύπρου που υδροδοτεί το ένα τρίτο του πληθυσμού - το ένα τρίτο κατοικεί στη Λευκωσία - να μην έχει δεύτερο υπαλλακτικό αγωγό».

Σύμφωνα με τον ίδιο «πρώτη φορά στα χρονικά από δημιουργίας του Συμβουλίου (συνέβηκε) να μην έχει νερό το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας».

Ο κ. Ζαμπακίδης συνέχισε λέγοντας ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση, πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα δημιουργίας ενός δεύτερου αγωγού ή κάποιας υπαλλακτικής λύσης».

Μιλούμε, είπε, «για να επεκταθούν τα Συμβούλια, να καταστούν επαρχιακά», θέτοντας το ερώτημα «πως θα μπορέσουμε εμείς να εξυπηρετήσουμε Αστρομερίτη, Ακάκι και όλες τις κοινότητες της Επαρχίας Λευκωσίας όταν η Τερσεφάνου έχει περιορισμένες δυνατότητες, 60.000 – 65.000 (κυβικά μέτρα)»;

«Οι ανάγκες της Λευκωσίας μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες είναι 60.000», διευκρίνισε.

Μη σας διαφεύγει το γεγονός, συνέχισε, «ότι ο Κόρνος έχει 9 μήνες τώρα που είναι κλειστός». Αναμένεται, πρόσθεσε, «απ` ότι είχα ακούσει το συνάδελφο τον Ανδρέα το Μανώλη 5 του μηνός να έρθουν οι σωλήνες από το εξωτερικό και χρειάζονται 2 μήνες για να εγκατασταθούν». Μέχρι τους δύο μήνες, συμπλήρωσε, «μιλούμε αρχές Ιουλίου».

«Η Λευκωσία με τις θερμοκρασίες που έχουμε ήδη σήμερα, αντιλαμβάνεστε, η κατανάλωση θα είναι πάνω από 60.000», ανέφερε. «Πως θα ικανοποιήσουμε όλο αυτό τον κόσμο;», διερωτήθηκε.

Σε ερώτηση αν δεν θα έχει σταθερή παροχή νερού η Λευκωσία το καλοκαίρι, ο κ. Ζαμπακίδης εξέφρασε την ελπίδα «ότι θα έχουμε, αν το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων πάρει εκείνα τα μέτρα τα οποία πρέπει για να μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τους καταναλωτές».

Φανταστήκατε, είπε, «να υπάρχει νερό στα φράγματα, οι αφαλατώσεις στα εργοστάσια να μπορούν να παράξουν όση ποσότητα θέλουμε για να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες και να μην υπάρχει η δυνατότητα να έρθει στη Λευκωσία»;

Αβέρωφ: Ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες δεν συμβαίνουν αυτά

Οι πολίτες έχουν το δικαίωμα να έχουν σπίτι τους νερό δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι δεν τιμά την Κύπρο εν έτη 2015 να υπάρχει έλλειψη νερού στην πρωτεύουσα για μια εβδομάδα.

Σε δηλώσεις στη Λάρνακα και απαντώντας σε ερώτηση εάν θα αποδοθούν ευθύνες για το πρόβλημα που παρουσιάζεται από την έλλειψη νερού στη Λευκωσία, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «οι ευθύνες είναι ένα θέμα και εκεί που υπάρχουν και εάν υπάρχουν, αποδίδονται. Το νερό είναι τόσο απαραίτητο για τον καθένα από μας, είναι κρίμα να παρατηρούνται αυτά τα προβλήματα και είναι θέμα που παρουσιάστηκε και πριν από μερικούς μήνες».

Σημείωσε ότι ο ΔΗΣΥ είχε συνάντηση με το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας και «δεν τιμά τη χώρα μας το 2015 να υπάρχει έλλειψη νερού σχεδόν για μία εβδομάδα. Αυτά πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε με αποφασιστικότητα και είναι κάποια πράγματα που πρέπει να δούμε και μέσα από τη μεταρρύθμιση. Εχουμε Τοπικές Αυτοδιοικήσεις, έχουμε Συμβούλια Αποχετεύσεων, Συμβούλια Υδατοπρομήθειας, διάσκορπα πολλά βασίλεια με τα προβλήματα να παραμένουν».

Πρόσθεσε ότι «στην αναδιάρθρωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να λάβουμε σοβαρά υπόψη και τη πιθανότητα ενοποίησης των υπηρεσιών των Συμβουλίων Αποχετεύσεων με τα Συμβούλια Υδατοπρομήθειας. Διασκορπισμένα βασίλεια με αναποτελεσματικό τρόπο λειτουργίας, δαπανηρά χωρίς να δίνουν τις απαραίτητες ποιοτικές υπηρεσίες. Αρα να τολμήσουμε να έρθουμε σε ρήξη με κατεστημένα, με δομές του χθες για να τραβήξουμε τον τόπο μπροστά».

Οι πολίτες κατέληξε ο κ. Νεοφύτου «έχουν το δικαίωμα του αγαθού του νερού. Προς Θεού, ούτε σε τριτοκοσμικές χώρες δεν συμβαίνουν αυτά».

ΠΗΓΗ  philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου