Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Η ουσία της ψηφοφορίας

Του Ν. Λυγερού

Την ώρα που η Ελλάδα παίρνει αποφάσεις όχι πια σε κυβερνητικό επίπεδο, αλλά κοινοβουλευτικό για να ενισχύσει την αξιοπιστία της με πράξεις και για να χρησιμοποιήσει την έννοια της ενότητας και να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά εθνικά, πολλοί ασχολούνται μόνο και μόνο με το θέμα των 120, λες και αυτό είναι η ουσία. Δηλαδή εδώ ο κόσμος καίγεται κι αναρωτιούνται αν μπορούν να το εκμεταλλευτούν για τη συνέχεια, λες και δεν υπάρχει καμία ανάγκη τώρα για την πατρίδα. Πρέπει, λοιπόν, να σκεφτούμε τα πράγματα σε κάποια στρατηγική σειρά και να μην σπαταλάμε χρόνο για αυτά που είναι ασήμαντα για το έθνος μας. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτόν τον τρόπο τη σημερινή κατάσταση.
Δεν έχει καν νόημα ο κομματισμός σε αυτά τα θέματα. Κι αν οι ψήφοι δεν έρχονται από τον ίδιο χώρο και αυτό μας αφήνει αδιάφορους. Ο Πρωθυπουργός κάνει μια προσπάθεια κι όσοι πιστεύουν στην Ελλάδα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να συμβάλουν σε αυτόν τον αγώνα επί του πρακτέου, διότι η αρχή της αποκλιμάκωσης δεν σημαίνει και τέλος. Τώρα όλη η ουσία είναι ότι μαζί μπορούμε να προχωρήσουμε αν επικεντρωθούμε στα κρίσιμα σημεία της δομής που επιλέξαμε να υποστηρίξουμε.

                                                       Νέα ανακάλυψη φυσικού αερίου
                                                                     Του Ν. Λυγερού

Νέα ανακάλυψη φυσικού αερίου σε αιγυπτιακό θαλάσσιο οικόπεδο. Η θέση της Αιγύπτου ενισχύεται δομικά, πράγμα που σημαίνει ότι θα λειτουργήσει καταλυτικά για την τριμερή Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου. Ταυτόχρονα απορρίπτονται οι αναλύσεις των κυπριακών μέσων για την τεχνητή απόσυρση της ENI από το κυπριακό θαλάσσιο οικόπεδο για δήθεν άλλους λόγους. Εδώ βλέπουμε πρακτικά ότι πρόκειται για μια γεώτρηση σημαντική της τάξης των 15bcm σε βάθος 3600m. Το κοίτασμα βρίσκεται στα 20 km από το σταθμό υγροποίησης Αμπού Μαντί, που ήδη λειτουργεί, και γι’ αυτό το λόγο και το κοίτασμα θα είναι αξιοποιήσιμο σε 2 μήνες. Είναι ένα χειροπιαστό παράδειγμα για το τι μπορεί να γίνει στη συνέχεια σε μας στο Ιόνιο και Νότια της Κρήτης με τους δύο σταθμούς υγροποίησης που θα έχουμε για τα κοιτάσματά μας. Αυτό σημαίνει σε πρακτικό επίπεδο ότι όσοι λένε ότι η ΑΟΖ μπορεί να είναι μια στρατηγική λύση όντως, αλλά σε βάθος χρόνου, κάνουν λάθος, αφού με την εκκίνηση της διαδικασίας όλα πηγαίνουν εκθετικά και με ρυθμούς που δεν μπορεί ν’ αντιληφθεί κάποιος που δεν είναι ειδικός. Όμως τώρα η πραγματικότητα έχει αλλάξει και το μέλλον είναι πιο ορατό στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τα νοητικά σχήματα της ενέργειας
Του Ν. Λυγερού

Τα νοητικά σχήματα της ενέργειας γίνονται όλο και περισσότερο κατανοητά ακόμα και στους μη ειδικούς, γιατί τα δεδομένα έρχονται όλο και πιο δυναμικά λόγω της σταθερότητας της δομής και της υποδομής. Όταν εξετάζουμε ακόμα την ανάγκη σταθμού υγροποίησης στην Κύπρο και στην Ελλάδα, ενώ βλέπουμε πώς λειτουργεί στην Αίγυπτο είναι απλώς ότι δεν μπορούμε να φανταστούμε την πραγματικότητα. Είναι λανθασμένο το πλαίσιο της διάθεσης, εφόσον έχουμε ήδη δεδομένα δίπλα μας. Βλέπουμε μόνο τους άλλους δίπλα μας από παντού να κάνουν τα πάντα για το θέμα της ενέργειας κι εδώ στην Ελλάδα έχουμε ανθρώπους που δεν πιστεύουν ότι όλα αυτά μπορούν να γίνουν, ενώ γίνονται την ίδια ώρα. Πρέπει λοιπόν όχι να φανταστούμε πράγματα για την πατρίδα, αλλά απλώς να ενημερωθούμε με όσα γίνονται και να φανταστούμε το μέλλον, αλλά απλώς ως συνέχεια κι όχι ως κάποια καινοτομία που μοιάζει πλέον αδιανόητη. Δεν έχουμε ανάγκη από κάποιο μοντέλο. Η πραγματικότητα είναι ήδη μοντέλο για μας και την συνέχεια. Έτσι θα πείσουμε και τους πιο άπιστους των δικών μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου