Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

«Γαλάζιος» συμβιβασμός με παράταση της θητείας Μεϊμαράκη ως την άνοιξη

Εισήγηση να μην άλλάξει ο τρόπος εκλογής νέου αρχηγού από την κοινωνική βάση πηγαίνει στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής που είναι προγραμματισμένη για το μεσημέρι της Παρασκευής
Ανάδειξη του επόμενου αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας έως την άνοιξη του 2016, αλλά με την ισχύουσα καταστατική διαδικασία της άμεσης εκλογής από την ευρεία κοινωνική βάση της «γαλάζιας» παράταξης, συμφώνησαν να εισηγηθούν στην Πολιτική Επιτροπή τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας και του Πολιτικού Συμβουλίου της αξιωματικής αντιπολίτευσης.


Πρόκειται για μια συμβιβαστική φόρμουλα που έγινε δεκτή ομοφώνως συνδυάζοντας από τη μια τη βούληση του μεταβατικού προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Ευάγγελου Μεϊμαράκη να «νομιμοποιηθεί» η παρουσία του στην κορυφή της κομματικής πυραμίδας και από την άλλη την επιμονή αρκετών στελεχών να μην αλλάξει ο τρόπος εκλογής του επόμενου αρχηγού, όπως επεδίωκε ο νυν ηγέτης που ήθελε να αποκλείσει τους «περαστικούς με τα δύο ευρώ».

Τα κορυφαία στελέχη της ΝΔ κατέληξαν στον συγκεκριμένο συμβιβασμό με τον οποίο παρατείνεται η θητεία του κ. Μεϊμαράκη και ορίζεται ότι οι διαδικασίες εκλογής του επόμενου προέδρου θα έχουν ως απώτατο χρονικό σημείο την προσεχή άνοιξη, ενώ ο ακριβής χρόνος διεξαγωγής της διαδικασίας θα εξαρτηθεί από τις ευρύτερες πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις.

Παράλληλα στην εισήγηση προς την Πολιτική Επιτροπή επισημαίνεται ότι το τακτικό συνέδριο της ΝΔ θα διεξαχθεί σε κάθε περίπτωση ως τον Ιούνιο του 2016, όπως, άλλωστε, είναι προγραμματισμένο. Και άρα θα ακολουθήσει την εκλογή αρχηγού, οπότε διασφαλίζεται ότι θα γίνει με το ισχύον καταστατικό, αφού αυτό μόνον στο τακτικό συνέδριο μπορεί να αλλάξει.

Στο μεσοδιάστημα, εξάλλου, θα συνεχιστούν οι προσυνδιασκέψεις που είχαν αποφασιστεί επί της ηγεσίας του κ. Σαμαρά και θα γίνει και η Εθνική Συνδιάσκεψη στην οποία μπορεί να τεθούν θέματα που αφορούν την ιδεολογική κατεύθυνση και εν γένει τη φυσιογνωμία του κόμματος.

Κομματικές πηγές της ΝΔ, εξηγώντας τις αποφάσεις διευκρίνιζαν ότι «το κόμμα υπηρετεί με αφοσίωση το εθνικό συμφέρον. Αυτή την ώρα το μείζον είναι να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Πρόκειται για εθνικό στόχο που διασφαλίζει η παράταξή μας για την πατρίδα και για όλο τον ελληνικό λαό.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τις ίδιες πηγές το διευρυμένο κομματικό όργανο, δηλαδή το άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο και η Εκτελεστική Γραμματεία, «εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη  στο πρόσωπο του προέδρου της ΝΔ Ευάγγελου Μεϊμαράκη και αποφάσισε να εισηγηθεί την πραγματοποίηση εκλογής νέου προέδρου της ΝΔ μέχρι την άνοιξη του 2016, σύμφωνα με το ισχύον καταστατικό, συνεκτιμώντας την πολιτική, κοινωνική και οικονομική κατάσταση της χώρας. Τέλος, αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν οι εναπομείνασες προσυνδιασκέψεις και η τελική εθνική συνδιάσκεψη το προσεχές χρονικό διάστημα».

Των αποφάσεων είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες επαφές στα κορυφαία κλιμάκια της Νέας Δημοκρατίας, μεταξύ των οποίων ήταν και το κείμενο με τις υπογραφές 58 βουλευτών που διακινήθηκε το βράδυ τη Τετάρτης και ζητούσε την παραμονή του κ. Μεϊμαράκη στην ηγεσία της ΝΔ.

Προς την ίδια κατεύθυνση έγινε γνωστό ότι πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είχε συνάντηση με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή το απόγευμα της Τετάρτης, ενώ όλη την προηγούμενη μέρα είχε αλλεπάλληλες επαφές και με τον Αντώνη Σαμαρά.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου