Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Ακιντζί: Συζητείται η ονομασία «Ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία» - Χουριέτ: Πρόοδος σε πολλά θέματα εκτός εγγυήσεων και εδαφικού

Λευκωσία: Η ονομασία «Ενωμένη Κυπριακή Ομοσπονδία» συζητείται για το νέο κράτος στην Κύπρο, δήλωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί στους Τούρκους δημοσιογράφους, οι οποίοι πήγαν στα κατεχόμενα για τους εορτασμούς για την επέτειο της εισβολής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα "Χουριέτ", ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δήλωσε ότι στις διαπραγματεύσεις που συνεχίζονται από το Μάιο συζητούν όλα τα θέματα, εκτός του θέματος των εγγυήσεων. Ο κ. Ακιντζί είπε ακόμα ότι σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις συνεχιστούν με την ίδια ταχύτητα, ενδέχεται να μπορέσουν να βρουν λύση εντός μερικών μηνών. Οπως αναφέρεται ο κ. Ακιντζί για πρώτη φορά έδωσε κάποιες λεπτομέρειες για τις διαπραγματεύσεις που πραγματοποιούνται.

Πρόοδος σε πολλά θέματα εκτός από εγγυήσεις και εδαφικό, σύμφωνα με τη Χουριέτ

Εκτός από το θέμα των εγγυήσεων και το εδαφικό, υπήρξε πρόοδος σε πολλά θέματα στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, αναφέρουν πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ, η οποία σημειώνει ότι το εδαφικό το οποίο είναι ευαίσθητο ζήτημα αφέθηκε στο τέλος.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ομόσπονδη Κύπρος θα αποτελείται από δυο πολιτείες, την ε/κ και την τ/κ και θα υπάρξουν και εσωτερικές υπηκοότητες για την κάθε πολιτεία. Θα υπάρχει άνω και κάτω βουλή της ομοσπονδίας. Οι Ε/κ και Τ/κ θα μπορούν να μένουν σε όποια περιοχή θέλουν.

Οι Ε/κ που θα μένουν στην τ/κ πολιτεία και οι Τ/κ που θα μένουν στην ε/κ πολιτεία θα έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στην πολιτεία που διαμένουν στις τοπικές εκλογές και τις ευρωεκλογές. Ωστόσο δεν θα έχουν το δικαίωμα εκπροσώπησης της πολιτείας όπου διαμένουν στην ομόσπονδη βουλή, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, η οποία σημειώνει ότι οι Ε/κ είναι τέσσερις φορές περισσότεροι από τους Τ/κ.

Επίσης σύμφωνα με τη Χουριέτ, ο περιορισμός που συζητείται σχετικά με το θέμα της δικοινοτικότητας και της πολιτικής ισότητας είναι αντίθετος με το ευρωπαϊκό δίκαιο και γι` αυτό η συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν θα πρέπει να περάσει από τα κοινοβούλια των κρατών μελών της ΕΕ και να αποτελέσει πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ ώστε να μην υπάρχει περιθώριο για ατομικές πρόσφυγες στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η τ/κ και ε/κ συμμετοχή στην ομόσπονδη αστυνομία θα είναι είτε 50 % με 50%, είτε 40% με 60%. Το ποσοστό δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Συζητείται εάν θα υπάρχει Εθνική Φρουρά, κάτι που ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει.

Στο θέμα του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου συμφωνήθηκε να μην γίνουν βήματα γεώτρησης ενόσω συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις.

Ζητήματα εθνικών επετείων όπως της 20ης Ιουλίου δεν έχουν ακόμη συζητηθεί.

ΠΗΓΗ  philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου