Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Ανακάλυψη Σοκ! Στην Κρήτη η αρχαιότερη Ναυσιπλοΐα του Πλανήτη

Ήταν πριν από λίγα χρόνια όταν μια ελληνοαμερικανική αρχαιολογική ομάδα έκανε μια εντυπωσιακή ανακάλυψη: βρήκαν τις παλαιότερες ενδείξεις ναυσιπλοΐας και πλοήγησης στον κόσμο, στην περιοχή Πλακιάς στην Κρήτη.

Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική ανακάλυψη που της δόθηκε μικρή προσοχή, παρά το γεγονός ότι ήταν ανάμεσα στις δέκα κορυφαίες ανακαλύψεις του 2010. Η έρευνά τους μας αναγκάζει να επανεξετάσουμε τις μελέτες των ναυτικών ικανοτήτων των πρώιμων ανθρώπινων και προ-ανθρώπινων πολιτισμών.Η ομάδα των αρχαιολόγων διεξήγαγε ανασκαφές σε ένα φαράγγι στο νησί της Κρήτης, όταν ανακάλυψε μια παλαιολιθική θέση στο φαράγγι της Πρέβελης, όπου περισσότερο από το 30 τσεκούρια και εκατοντάδες άλλα λίθινα εργαλεία, όπως μπαλτάδες και ξύστρες, κατασκευασμένα από χαλαζία, βρέθηκαν διάσπαρτα σε περισσότερες από 20 διαφορετικές τοποθεσίες. Μέχρι αυτή την ανακάλυψη, υπήρχε η πεποίθηση ότι οι αρχαίοι άνθρωποι έφθασαν στη Κρήτη, την Κύπρο, και στα άλλα ελληνικά νησιά, και, ενδεχομένως, τη Σαρδηνία, όχι νωρίτερα από 12.000 χρόνια πριν. Ωστόσο, παραδόξως, τα λίθινα εργαλεία που βρέθηκαν στον Πλακιά χρονολογούνται τουλάχιστον 130.000 ετών.

Τα λίθινα εργαλεία που βρέθηκαν στην Κρήτη είναι στοιχεία πρόωρων θαλάσσιων ταξιδιών,
η φωτογραφία από τους New York Times
Τα εργαλεία αυτά χρονολογήθηκαν με τη μέθοδο της στρωματογραφικής ανάλυσης, κλάδο της γεωλογίας που μελετά τα στρώματα των πετρωμάτων. Τα βράχια και οι σπηλιές πάνω από την ακτή ανυψώθηκαν στο αρχαίο παρελθόν από τεκτονικές δυνάμεις. Τα εκτεθειμένα ανυψωμένα στρώματα αντιπροσωπεύουν την αλληλουχία των γεωλογικών περιόδων που έχουν μελετηθεί και χρονολογηθεί. Η ομάδα ανέλυσε το στρώμα που βρέθηκαν τα εργαλεία και διαπίστωσε ότι το έδαφος βρισκόταν στην επιφάνεια 130.000 έως 190.000 χρόνια πριν.

Οι βράχοι γύρω από το χωριό Πλακιάς ήταν στην πραγματικότητα η ακτογραμμή κατά τους προϊστορικούς χρόνους
-Στο μέρος αυτό η ομάδα ξεκίνησε τις ανασκαφές
Λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κρήτη υπάρχει ως νησί για πέντε εκατομμύρια χρόνια, τα εργαλεία θα μπορούσαν να έχουν φθάσει σε αυτό το μέρος μόνο με ένα τρόπο, αν οι αρχαίο άνθρωποι ή τα προ-ανθρώπινα είδη ταξίδεψαν εκεί με βάρκα. Αυτό σημαίνει ότι η ναυσιπλοΐα υπήρχε στη Μεσόγειο δεκάδες χιλιάδες χρόνια πριν, από ότι αρχικά πίστευαν οι αρχαιολόγοι, και ότι οι πρώτοι Homo Sapiens ή οι πρόγονοί τους χρησιμοποιούσαν σκάφη ικανά για πλεύση στην ανοικτή θάλασσα. Πριν από αυτή την ανακάλυψη, το αρχαιότερο καθορισμένο θαλάσσιο ταξίδι ήταν η θαλάσσια μετανάστευση του ανατομικά σύγχρονου Homo Sapiens στην Αυστραλία, όπου και διέσχισαν τη θάλασσα μεταξύ των νησιών με τη μέγιστη απόσταση στα 71 χιλιόμετρα, και συνέβη περίπου πριν από 60.000 χρόνια, αν και αυτή τη στιγμή η χρονολόγηση της είναι συζητήσιμη.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον, είναι ότι το στυλ των εργαλείων μοιάζει με ευρήματα λίθινης τεχνοτροπίας γνωστής ως Acheulean, το οποίο προήλθε από προ-ανθρώπινους πληθυσμούς στην Αφρική. Για δεκαετίες, η τυπική υπόθεση ήταν ότι οι κατασκευαστές εργαλείων Acheulean έφτασαν στην Ευρώπη και την Ασία μέσω της Μέσης Ανατολής, περνώντας κυρίως από τη Μικρά Ασία, τη σημερινή Τουρκία δηλαδή, στα Βαλκάνια. Τα ευρήματα στην Κρήτη εγείρουν την πιθανότητα ότι η ανθρώπινη μετανάστευση δεν περιορίζεται μόνο στις χερσαίες οδούς και μπορεί να περιλαμβάνει την επέκταση από την Αφρική, διασχίζοντας τα στενά του Γιβραλτάρ στην Ισπανία, ή από τη Λιβύη στην Κρήτη - μια έκταση περίπου 320 χιλιομέτρων.

Αρχικά, πίστευαν ότι οι πρώτες βάρκες ήταν μακριές σχεδίες με πανιά κατασκευασμένα από δέρματα ζώων ραμμένα μεταξύ τους και δεμένα στην άκρη ενός κλαδιού να πιάσουν τον άνεμο. Ωστόσο, οι ειδικοί στην πρώιμη ναυτική ιστορία έχουν πει ότι οι αρχαίοι ναυτικοί θα χρειάζονταν κάτι πολύ μελετημένο για να διασχίσουν την απόσταση μεταξύ της Βόρειας Αφρικής και της Κρήτης.

Μια θεωρία είναι ότι οι βάρκες των μεταναστών της Λίθινης Εποχής ήταν μακριές σχεδίες με πανιά κατασκευασμένα από δέρματα ζώων ραμμένα μεταξύ τους και δεμένα στην άκρη ενός κλαδιού να πιάσουν τον άνεμο
Οι αρχαιολόγοι δεν μπορούν να είναι σίγουροι αν τα εργαλεία που βρέθηκαν στην Κρήτη έγιναν από τον Homo Sapiens ή άλλο πρόγονος του ανθρώπου. Πριν 130.000 χρόνια, οι σύγχρονοι άνθρωποι μοιράζονταν τον κόσμο με άλλα είδη ανθρωποειδών, όπως οι Νεάντερταλ και οι Homo Heidelbergensis. Για πολύ καιρό πίστευαν ότι οι πρώτοι άνθρωποι, και σίγουρα τα προ-ανθρώπινα είδη, ήταν ανίκανα να δημιουργήσουν σκάφη ή πλεύσουν στην ανοικτή θάλασσα. Αλλά αυτή η ανακάλυψη αμφισβητεί τον ισχυρισμό αυτό και προτείνει ότι ήταν ικανοί για πολύ πιο περίπλοκη συμπεριφορά σε σχέση με τα σχετικά απλά πέτρινα εργαλεία τους.

«Τα αποτελέσματα της έρευνας δεν παρέχουν στοιχεία μόνο για τα θαλάσσια ταξίδια στη Μεσόγειο δεκάδες χιλιάδες χρόνια νωρίτερα από ότι γνωρίζαμε μέχρι τώρα, αλλά αλλάζουν και την κατανόησή μας για τις γνωστικές ικανότητες των πρώιμων ανθρωποειδών», ανέφερε το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού σε δήλωση σχετικά με την ανακάλυψη.

Η έρευνα, εάν επιβεβαιωθεί μετά από περαιτέρω μελέτη, θα μετατρέψει το χρονοδιάγραμμα της τεχνολογικής ανάπτυξης σε επικεφαλίδα ουσιαστικά και θα προσφέρει νέες προοπτικές σχετικά με το πώς οι πρωτόγονοι άνθρωποι μετανάστευσαν και επεκτάθηκαν σε όλο τον κόσμο.

Έρευνα-Σύνταξη-Επιμέλεια Περικλής Παπαδόπουλος για τα Αόρατα Γεγονότα
Σχετικοί Σύνδεσμοι

  1. Οι Πρωτόγονοι Άνθρωποι Κατέκτησαν τη Θάλασσα, Εκπληκτικά Ευρήματα το Προτείνουν
  2. Αρχαία Ναυτικοί
  3. Λίθινα εργαλεία Παλαιολιθικής από τον Πλακιά, της Κρήτης, Ονομάστηκε Μία από τις Δέκα Κορυφαίες Ανακαλύψεις από το περιοδικό Αρχαιολογία
  4. Στην Κρήτη, Νέα στοιχεία από τους Πολύ Αρχαίους Ναυτικούς

ΠΗΓΗ aorata-gegonota

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου