Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Το κοίτασμα – στόχος Μίνωας

Των Η. Κονοφάγου , Ν. Λυγερού, Α. Φώσκολου

Το κοίτασμα στόχος Μίνωας που βρίσκεται στο θαλάσσιο οικόπεδο 14 της ελληνικής ΑΟΖ είναι ένα απτό παράδειγμα για την αξία των κοιτασμάτων Νότια της Κρήτης. Λόγω της απόστασης, του βάθους και του μεγέθους αποτελεί μια πρόκληση όχι μόνο για τους ερευνητές και τους τεχνικούς, αλλά για ολόκληρη την Κρήτη. Είναι επίσης κι ένα σημείο αναφοράς και για το μέλλον της περιοχής. Είχαμε κάνει ήδη αναφορές στο παρελθόν για άλλο κοίτασμα που βρίσκεται κάτω από την Ιεράπετρα, αλλά τώρα έχουμε περισσότερα στοιχεία. Είναι λοιπόν απαραίτητος ο πυλώνας της ενέργειας για την Κρήτη.
Πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες της περιφέρειας και του πανεπιστήμιου για να ενταχθεί το θέμα των υδρογονανθράκων στο πλαίσιο της ανάπτυξης όλης της περιφέρειας της Κρήτης αλλά και της Ελλάδας γενικότερα. Στην περιοχή υπάρχουν 9 θαλάσσια οικόπεδα που διαθέτουν κοιτάσματα-στόχους τουλάχιστον ένα το καθένα. Άρα είναι απαραίτητη και μια πιο ακριβέστερη ανάλυση που δεν έχει κανένα κόστος για την πατρίδα, αφού αρκεί να γίνει ένα συμβόλαιο ανάλογο με αυτό που έγινε με τη νορβηγική εταιρεία PGS. Το κοίτασμα Μίνωας μπορεί μάλιστα να αποτελέσει και αντικείμενο ειδικής έρευνας. Μπορεί δηλαδή να γίνει το ανάλογο με το κοίτασμα Αφροδίτη στην Κύπρο και με τα κοιτάσματα Πύρρος κι Αχιλλέας στο Ιόνιο. Με το κοίτασμα Μίνωας, η Κρήτη έχει ένα στόχο για τη στρατηγική της και τώρα θα φανεί αν υπάρχει πραγματική θέληση και υψηλή στρατηγική των πολιτικών για να βοηθήσουν επί του πρακτέου την πατρίδα μας.

Μέσω του κοιτάσματος Μίνωας 
 Των Η. Κονοφάγου , Ν. Λυγερού, Α. Φώσκολου

 Το κοίτασμα Μίνωας που βρίσκεται στο θαλάσσιο οικόπεδο 14 της ελληνικής ΑΟΖ, πρέπει ως στόχος να είναι γεμάτος με φυσικό αέριο, διότι ουσιαστικά κάθεται πάνω στο Olympic field, το οποίο έχει 19 ενεργά λασποηφαίστεια. Κι αυτό σημαίνει ότι ακόμα και τώρα στην εποχή μας βγάζουν φυσικό αέριο. Με άλλα λόγια δεν έχουμε να κάνουμε μόνο με αποθέματα άλλης περιόδου, αλλά με αποθέματα που συνεχίζονται να τροφοδοτούνται. Ακόμα και με τις συντηρητικές μας εκτιμήσεις αυτό σημαίνει πρακτικά ότι το κοίτασμα Μίνωας θα συμβάλει με άλλα 4 Δις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου κι αυτό θα γίνει σε μια περιοχή από την οποία θα περάσει και ο αγωγός φυσικού αερίου East Med που θα τροφοδοτεί την Ευρωπαϊκή Ένωση με τα στρατηγικά αποθέματα της Κύπρου και της Ελλάδας σε συνδυασμό με αυτά του Λιβάνου και του Ισραήλ. Έτσι το κοίτασμα Μίνωας θα παίξει ένα σημαντικό ρόλο, όχι μόνο λόγω του μεγέθους του, αλλά και της θέσης του. Διότι αποτελεί ένα κομμάτι πάνω στην ενεργειακή σκακιέρα που βρίσκεται σε μία στρατηγική θέση. Με αυτόν τον τρόπο θα βοηθήσει επί του πρακτέου στη γεωπολιτική αναβάθμιση της Ελλάδας όχι μόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι λοιπόν απαραίτητο να γίνουν σεισμικές έρευνες μεγαλύτερης ακρίβειας στην περιοχή του κοιτάσματος και 2D και 3D, για να έχουμε μια αποτελεσματική εικόνα που να ετοιμάσει την γεώτρηση, για την εκμετάλλευσή του.


Η αξία της Λεκάνης του Ηροδότου κατά την PETROCHINA
 Των Η. Κονοφάγου , Ν. Λυγερού, Α. Φώσκολου
 
Πρέπει όλοι να ενωθούμε, για να αναδείξουμε τον ορυκτό πλούτο της ελληνικής ΑΟΖ, ο οποίος είναι δεδομένος και προσφέρει άφθονες δυνατότητες οικονομικής ανόρθωσης, πράγμα που ήδη το έχουν αντιληφθεί και επίσημα δηλώσει οι περισσότεροι Ευρωπαίοι ειδικοί, Αμερικανοί, Αυστραλοί, Ρώσοι και μόλις τελευταία οι Κινέζοι.
Διαπιστώσαμε πρόσφατα ότι μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου η κινέζικη κρατική εταιρεία Petrochina προχώρησε μέσα στο 2014 στην παρουσίαση μεγάλου μέρους της ελληνικής ΑΟΖ στη Λεκάνη του Ηροδότου σε Διεθνές Συνέδριο της AAPG στο Houston των Η.Π.Α. Κατά την γνώμη μας η πρωτότυπη αυτή παρουσίαση βρίσκεται στο πνεύμα προηγούμενων δημοσιεύσεών μας δεδομένου ότι περιγράφει παλαιογεωγραφικά τις εναποθέσεις υποθαλάσσιων ιζημάτων να πραγματοποιούνται με ενιαίο διαχρονικά τρόπο σε πετρελαιοπιθανές λεκάνες που εντοπίζονται επί τουλάχιστον εκατό συνεχόμενα εκατομμύρια χρόνια μεταξύ της Νοτιο-Δυτικής Πελοποννήσου, Δυτικά της Κρήτης, Κόλπου της Σύρτης στη Λιβύη, Νότια της Κρήτης, Δέλτα του Νείλου στην Αίγυπτο, Δυτικά του Ισραήλ και Λιβάνου και Νότια της Κύπρου.
Η παρουσίαση της Petrochina με τίτλο "Hydrocarbon Potential in Herodotus Basin, Eastern Mediterranean?" αναφέρει ότι στις λεκάνες που βρίσκονται στο Νότιο τμήμα της Μεσογείου, οι γεωλογικοί αργιλικοί σχηματισμοί της Μεσοζωικής περιόδου μέχρι και την Καινοζωϊκή περίοδο, οι Ψαμμίτες του Ολιγοκαίνου και της Μειοκαινικής περιόδου, και αργότερα τα αλάτια του Μειοκάινου έπαιξαν τον ρόλο μητρικών πετρωμάτων υδρογονανθράκων, πετρωμάτων ταμιευτήρων υδρογονανθράκων και αδιάβροχων πετρωμάτων καλυμμάτων δομών.
Η Petrochina θεωρεί ότι υπάρχουν βάσιμες πιθανότητες να υπάρχουν σημαντικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων στις Λεκάνες της Μεσογείου Νότια της Κρήτης. Επίσης οι παλαιγεωγραγικές εξελίξεις των λεκάνων της μείζονας περιοχής της Νότιου Μεσογείου θάλασσας παρουσιάζουν σημαντικές ομοιότητες στο γεωτεκτονικό και τον στρωμματογραφικό τρόπο δημιουργίας γεωλογικών δομών, ενώ στην περιοχή φαίνεται να υπάρχουν ήδη διαπιστωμένα τρεις διαφορετικοί τύποι κοιτασμάτων υδρογονανθράκων. Η παρουσία λασποηφαιστείων Νότια της Κρήτης δείχνει ότι αυτά ιστορικά έπαιξαν ένα ρόλο κλειδί ως πηγές τροφοδοσίας των ανακαλυφθέντων ή των αναμενόμενων να ανακαλυφθούν κοιτασμάτων.





















 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου