Σάββατο 3 Οκτωβρίου 2015

Οι Αρουμάνοι Μεθοδεύουν Αναγνώριση σε Αλβανία-Ελλάδα και όλη τη Βαλκανική

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Από το pentapostagma

Σύμφωνα με την Αλβανική ε/φ Τέλεγκραφ, σε συνέντευξη που πήρε από τον  Πάνο Μπακάλλι ( Pano Bakalli),  πρόεδρο του ΄΄ Αρουμάνικου Ιδρύματος  Nikola Jorga΄΄ έχει θέσει ως στόχο να προωθήσει τη συνεργασία όλων των συλλόγων και των οργανώσεων των  Αρουμάνων ( Βλάχων)  Αλβανίας.
Ο Μπακάλλι, θα ζητήσει από την αλβανική κυβέρνηση να βοηθήσει την ανάπτυξη της αρουμάνικης κουλτούρας στην Αλβανία και να αναγνωρίσει τους Αρουμάνους ως εθνική μειονότητα. Επιπλέον θα ζητήσει εκπροσώπηση τους στην κυβέρνηση και εκπαίδευση στη γλώσσα τους.

Η Πρεσβεία  της Ρουμανίας στα Τίρανα και η Ρουμανία ως κράτος, σύμφωνα με το Μπακάλλι, ζητούν, βάσει  των διεθνών Συνθηκών, την αναγνώριση από την Αλβανία της Αρουμάνικης Μειονότητας. Το αίτημα αυτό είχε κάνει και ο πρόεδρος Μπασέσκου πριν μερικά χρόνια, κατά την επίσκεψη του στην Αλβανία. Από το 1992 η Ρουμανία βοήθησε ώστε πολλοί νέοι από την Αρουμάνικη κοινότητα να παρακολουθήσουν σχολεία στη Ρουμανία. Επιπλέον θα ζητήσει στην πόλη των Αγίων Σαράντα να τοποθετηθεί ανδριάντας του πρώην π/θ της Ρουμανίας Iorga.
Τέλος, ο Μπακάλλι, σε ερώτηση «Ποια είναι η στάση που τηρεί η Ελλάδα στο θέμα», αποφεύγει να απαντήσει άμεσα, δηλώνει μόνο ότι «αυτό είναι ένα πρόβλημα που αφορά το Ελληνικό Κράτος. Θα πρέπει να επικυρωθούν οι Συνθήκες για τους Αρουμάνους που ζουν σε όλη τη Βαλκανική και αυτό θα συμβάλλει στην ειρηνική συνύπαρξη των λαών στα Βαλκάνια. Εάν γίνουν σεβαστές αυτές οι αξίες, κανένα κράτος δεν θα φέρει αντίρρηση. Η Ρουμανία θα είναι πλήρως στο πλευρό μας σε αυτήν την προσπάθεια. Τα παραπάνω έχουν αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης με Υπουργούς της Ρουμανίας, με Αλβανούς Υπουργούς και με τον Πρόεδρο Μπασέσκου, κατά την επίσκεψη του στην Αλβανία».
Θεωρούμε ότι πραγματικά τα Βαλκάνια επιστρέφουν στο παρελθόν. Με αφορμή την κρίση του προσφυγικού όλοι οι Βαλκάνιοι θυμήθηκαν όλα όσα τους χωρίζουν. Κλείνουν σύνορα, υποσκάπτουν ο ένας τον άλλο, αναδεικνύουν ιστορικές αντιπαραθέσεις, εφευρίσκουν μειονότητες … Φαίνεται ότι τελικά στην ΕΕ προσπάθησαν να συγκεραστούν πολλά ετερόκλιτα στοιχεία, κάτι που ενδεχομένως να οδηγεί σε μερικό ή ολικό διαμελισμό της, χωρίς να φαίνεται προς στιγμήν τουλάχιστον κάποια ένδειξη για το αντίθετο.

Χρήστος Καλογερόπουλος – Βαλκάνιος
Στρατηγικός Αναλυτής
Εξειδικευμένος σε Θέματα Διεθνούς Ασφάλειας
στη ΝΑ Μεσόγειο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου