Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2015

ΕΕ - Τουρκία: Ανοίγει αύριο ένα κεφάλαιο, υποθήκη για άλλα πέντε - Τουρκική φιέστα με τρεις υπουργούς στις Βρυξέλλες

Ανταπόκριση: Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες
Από το philenews
 
Βρυξέλλες: Φιέστα, με σύνθημα την «επανενεργοποίηση» της ενταξιακής της πορείας, στήνει η Άγκυρα στις Βρυξέλλες, στέλνοντας στην έδρα της ΕΕ τρεις υπουργούς, οι οποίοι αναμένεται να συμμετάσχουν αύριο σε Διακυβερνητική Διάσκεψη με τα κράτη-μέλη της ΕΕ, για το άνοιγμα του κεφαλαίου 17, «Οικονομική και Νομισματική Πολιτική».
Κύκλοι στην έδρα της ΕΕ ανέφεραν στον «Φ» ότι η Άγκυρα και η Κομισιόν προσδοκούν ότι το κεφάλαιο που θα ανοίξει αύριο, το πρώτο μετά από δύο χρόνια απραξίας στις τουρκικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις, θα έχει και συνέχεια, θεωρώντας «τετελεσμένο γεγονός» το «ξεπάγωμα» πέντε εκ των έξι διαπραγματευτικών κεφαλαίων -που έχει «μπλοκάρει» μονομερώς η Κυπριακή Δημοκρατία- τον προσεχή Μάρτιο, αν και τα κράτη-μέλη διατηρούν δικαίωμα άσκησης βέτο.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η Τουρκία επιδιώκει να προσδώσει πανηγυρικό χαρακτήρα στην αυριανή Διακυβερνητική Διάσκεψη με την παρουσία των υπουργών Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου (αναμένεται να συμμετάσχει και στο γεύμα των ΥΠΕΞ της ΕΕ), Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ και Οικονομικών Μεχμέτ Τσιμτσέκ.

Άλλωστε, η «Κοινή Δήλωση», την οποία προσυπέγραψαν τα 28 κράτη-μέλη, περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, στη Σύνοδο Κορυφής με την Τουρκία στις 29 Νοεμβρίου, ανάβει πράσινο φως για «επανενεργοποίηση» της ενταξιακής πορείας της υποψήφιας χώρας, ενώ παράλληλα «σημειώνει τη δέσμευση της Κομισιόν να ολοκληρώσει, το πρώτο τρίμηνο του 2016, την προπαρασκευαστική εργασία για το άνοιγμα ενός αριθμού κεφαλαίων, χωρίς να προκαταλαμβάνει τη θέση των κρατών-μελών».

Μπορεί τα κεφάλαια αυτά να μην κατονομάζονται στην εν λόγω «Κοινή Δήλωση» (όπως και στα Συμπεράσματα των 28 που θα εκδοθούν μεθαύριο Τρίτη), αλλά είναι πολύ γνωστά σε όλους. Πόσω μάλλον, αφού ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ φρόντισε μέσω επιστολής, την οποία αποκάλυψε ο «Φ», να παράσχει τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις προς την Άγκυρα: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της να ολοκληρώσει, μαζί με την Τουρκία, το πρώτο τρίμηνο του 2016, την προπαρασκευαστική εργασία για το άνοιγμα των κεφαλαίων 15 Ενέργεια, 23 Απονομή Δικαιοσύνης και Θεμελιώδη Δικαιώματα, 24 Δικαιοσύνη, Ελευθερία, Ασφάλεια, 26 Παιδεία και Πολιτισμός και 31 Εξωτερική Πολιτική, Άμυνα και Ασφάλεια, χωρίς να προκαταλαμβάνει τη θέση των κρατών-μελών».

Όλως τυχαίως, τα πέντε αυτά κεφάλαια περιλαμβάνονται στο πακέτο των έξι συνολικά διαπραγματευτικών κεφαλαίων που είχε μπλοκάρει η Κυπριακή Δημοκρατία μονομερώς, τον Δεκέμβριο του 2009, με απόφαση του τότε ΥΠΕΞ, Μάρκου Κυπριανού.

Το πλέον ανησυχητικό της απόφασης των Βρυξελλών για ξεπάγωμα των πέντε τουρκικών κεφαλαίων είναι το χρονικό σημείο που επιλέχθηκε, τον προσεχή Μάρτιο, διασυνδέοντας το όλο εγχείρημα με τις προσδοκίες επίλυσης του Κυπριακού, στη βάση του σχεδιασμού Άιντα για διενέργεια δημοψηφισμάτων τον ίδιο ακριβώς μήνα.

Ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ισχυρίζεται πάντως ότι δεν έθεσε ποτέ χρονοδιάγραμμα για διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, κάτι που, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την ενημέρωση της οποίας έτυχε από τον ίδιο τον κ. Άιντα η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Δεν είναι προφανώς τυχαίο ότι ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, δήλωσε αισιόδοξος για λύση του Κυπριακού παράλληλα με την ενεργοποίηση του ξεπαγώματος των πέντε διαπραγματευτικών κεφαλαίων της Τουρκίας, δηλαδή τον προσεχή Μάρτιο.

Προχώρησε μάλιστα σε διασύνδεση των δύο ζητημάτων, καθιστώντας σαφές ότι ο σχεδιασμός για ξεπάγωμα των πέντε τουρκικών κεφαλαίων συμβαδίζει με το «μοναδικό», όπως είπε, σχέδιο Α για λύση του Κυπριακού.

Φρόντισε να υποδείξει την ανάγκη υλοποίησης αυτού του σχεδίου Α, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει σχέδιο Β. Με άλλα λόγια, οι Βρυξέλλες θεωρούν ότι τον Μάρτιο πρέπει να λυθεί το Κυπριακό, «βρέξει-χιονίσει». Αδιαφορώντας για το πλαίσιο των συζητήσεων, τα σημεία συμφωνίας, αλλά και τις έντονες διαφωνίες που εξακολουθούν να υφίστανται.

Όλα αυτά είναι «λεπτομέρειες» για τις Βρυξέλλες, οι οποίες θέλουν την όποια λύση του Κυπριακού, προκειμένου να ξεπαγώσουν τα τουρκικά κεφάλαια και να διατηρήσουν την Άγκυρα σε τροχιά συνεργασίας με την Ε.Ε. στο προσφυγικό/μεταναστευτικό.

Γαλλία: Δεύτερη «δωρεά Ολάντ»


Το άνοιγμα αύριο του κεφαλαίου 17 για την «Οικονομική και Νομισματική Πολιτική» αποτελεί τη δεύτερη «δωρεά» του Προέδρου της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, στον βωμό της αναθέρμανσης των γαλλοτουρκικών σχέσεων.

Το εν λόγω κεφάλαιο είχε μπλοκάρει μονομερώς ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί το 2007, όπως και τέσσερα ακόμη τουρκικά κεφάλαια.

Μετά την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ αποφασίστηκε η σταδιακή άρση των βέτο του Νικολά Σαρκοζί. Η πρώτη «δωρεά» του κ. Ολάντ προς την Άγκυρα αποτέλεσε το ξεπάγωμα του κεφαλαίου 22 «Περιφερειακή Πολιτική και Διαρθρωτικά Εργαλεία», τον Νοέμβριο του 2013.

Δύο χρόνια αργότερα, ο Γάλλος πρόεδρος ήρε το γαλλικό βέτο και επί του κεφαλαίου 17 «Οικονομική και Νομισματική Πολιτική», το οποίο ανοίγει αύριο.

Πενιχρός απολογισμός

Ο απολογισμός των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας είναι, επί του παρόντος, πενιχρός. Από σύνολο 35 διαπραγματευτικών κεφαλαίων άνοιξαν μόλις 14, ενώ το κεφάλαιο Οικονομική και Νομισματική Πολιτική, το οποίο θα ανοίξει αύριο, είναι το 15ο στη σειρά.

Η Τουρκία κατάφερε να κλείσει μέχρι στιγμής μόνο ένα κεφάλαιο, λόγω της απαγόρευσης που επιβλήθηκε στο κλείσιμο των υπολοίπων 34 κεφαλαίων με απόφαση της ΕΕ το 2006, ως αποτέλεσμα της άρνησης της Άγκυρας να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο, (άνοιγμα λιμανιών προς την Κυπριακή Δημοκρατία).

Στο πλαίσιο της ίδιας απόφασης, η ΕΕ «πάγωσε» πλήρως (για άνοιγμα και για κλείσιμο) 8 τουρκικά διαπραγματευτικά κεφάλαια.

Τρία χρόνια αργότερα, το 2009, η ΕΕ όφειλε να αξιολογήσει τη στάση της Τουρκίας, αλλά, παρά το γεγονός ότι δεν συμμορφώθηκε με τις υποχρεώσεις της, τα κράτη-μέλη αρνήθηκαν καν να συζητήσουν το ενδεχόμενο επιβολής επιπλέον κυρώσεων κατά της Άγκυρας.

Η θέση της ΕΕ οδήγησε την Κυπριακή Δημοκρατία να παγώσει μονομερώς 6 τουρκικά διαπραγματευτικά κεφάλαια, 5 εκ των οποίων θα επιχειρήσει να ξεπαγώσει η Κομισιόν τον προσεχή Μάρτιο.

Σημειώνεται ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας άρχισαν πριν από 10 χρόνια, στις 3 Οκτωβρίου 2005. Μαζί με την Κροατία, η οποία είναι εδώ και ενάμιση χρόνο κράτος-μέλος της ΕΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου