Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Πως υποδέχτηκαν τη θέση Πλακιωτάκη για το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών οι υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΔ

Τι λένε Μητσοτάκης, Μεϊμαράκης, Άδωνις και Τζιτζικώστας. Ποιο είναι το κλίμα στην κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ
Στη ΝΔ χρειάστηκαν δύο ολόκληρα χρόνια για να αλλάξει την επίσημη θέση της για το σύμφωνο συμβίωσης των ομόφυλων ζευγαριών. Τέτοια εποχή το 2013 ομάδα γαλάζιων βουλευτών, είχε μπλοκάρει την συμπερίληψή του στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο θέτοντας βέτο στον Χαράλαμπο Αθανασίου, τον τότε υπουργό δικαιοσύνης της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.

Έκτοτε κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι, τη νομοθετική πρωτοβουλία και την πλειοψηφία την έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ δεν μπορεί να αποφύγει την δοκιμασία της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Στο πλαίσιο αυτό ο υπηρεσιακός πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης προανήγγειλε την ψήφιση του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια προτάσσοντας δύο επιχειρήματα. Το πρώτο, ότι είναι μια κοινωνική πραγματικότητα στην οποία η ΝΔ δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια και το δεύτερο ότι επί της αρχής δεν μπορεί να έχει αρνητική θέση η ΝΔ αν θέλει να είναι σύγχρονο ευρωπαϊκό κόμμα.
Η επιχειρηματολογία αυτή σε γενικές γραμμές γίνεται αντιληπτή από μεγάλο μέρος της ΝΔ και της κοινοβουλευτικής της ομάδας, ωστόσο η επιρροή κυρίως Εκκλησιαστικών παραγόντων σε συγκεκριμένο εκλογικό ακροατήριο δημιουργεί και αντίστοιχες πολιτικές πιέσεις σε γαλάζιους βουλευτές.
Πάντως τη θέση που εξέφρασε ο κ. Πλακιωτάκης την υιοθετούν οι δύο εκ των υποψηφίων προέδρων της ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης. Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα ήταν ο πρώτος που δημόσια είχε τοποθετηθεί για το θέμα πριν από μία εβδομάδα δηλώνοντας ότι «είμαι υπέρ του συμφώνου συμβίωσης και η Νέα Δημοκρατία θα το ψηφίσει εάν εκλεγώ Πρόεδρος». Τη συμφωνία του με τη θέση Πλακιωτάκη εκφράζει και το περιβάλλον του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, χωρίς πάντως μέχρι σήμερα ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ να έχει τοποθετηθεί δημόσια για το θέμα.
Ερωτηματικό παραμένει η στάση των Άδωνι Γεωργιάδη και Απόστολου Τζιτζικώστα. Αμφότεροι δεν έχουν τοποθετηθεί δημόσια, ενώ η αίσθηση που αποκομίζει κανείς είναι ότι θα προτιμούσαν να μην είχε τεθεί τέτοιο ζήτημα εν μέσω των εσωκομματικών εκλογών.
Σύμφωνα με τους συνεργάτες του κ. Γεωργιάδη η τελική του θέση είναι υπό διαμόρφωση. Ο Άδωνις Γεωργιάδης ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ είχε καθησυχάσει τους γαλάζιους βουλευτές που αντιδρούσαν το καλοκαίρι του 2104 ότι δεν θα υπάρξει πρόβλεψη για το σύμφωνο συμβίωσης στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι το περασμένο καλοκαίρι κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ ο γραμματέας του κόμματος Αντρέας Παπαμιμίκος –υπέρμαχος του συμφώνου συμβίωσης- είχε αναφέρει σε μια αποστροφή του λόγου του ότι «με τον Άδωνι σε πολλά διαφωνούσαμε, αλλά έκανε στροφή και τα βρήκαμε στο σύμφωνο συμβίωσης».
Σε ότι αφορά τον κ. Τζιτζικώστα μέχρι σήμερα τηρεί σιγήν ιχθύος για το θέμα και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το γεγονός αυτό σχετίζεται με το ότι μέρος των στελεχών που είναι υποστηρικτές της υποψηφιότητάς του ήταν από τους πολέμιους του συμφώνου συμβίωσης για τα ομόφυλα ζευγάρια, όπως πχ ο πρώην γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Τάκης Μπαλτάκος που θεωρούσε δικαιολογημένες τις αντιδράσεις της Εκκλησίας.
Από εκεί και πέρα στάση αναμονής κρατάει και μια μικρή –έτσι φαίνεται προς το παρόν- μερίδα βουλευτών της ΝΔ που προβληματίζονται για το ζήτημα. Μάλιστα αποφεύγουν να πουν έστω και κατ’ ιδίαν την προσωπική τους άποψη, περιμένοντας να δουν το νομοσχέδιο, αλλά και να μετρήσουν τις πρώτες αντιδράσεις, στο φόντο της επί της αρχής θετικής ψήφου που προανήγγειλε ο Γιάννης Πλακιωτάκης.
Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα το μεσημέρι οι βουλευτές της ΝΔ που συμμετέχουν στις τρεις επιτροπές της βουλής –δικαιοσύνης, εξωτερικών και κοινωνικών υποθέσεων- θα έχουν μια πρώτη σύσκεψη προκειμένου να δουν συγκεκριμένα το ζήτημα πριν ξεκινήσει η συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια επιτροπή της βουλής.
Πάντως στα σενάρια που εξετάζονται από τη Λεωφόρο Συγγρού –ειδικά αν υπάρξει μεγάλος αριθμός βουλευτών που θα θελήσει να ψηφίσει αρνητικά- είναι και αυτό της ψήφου κατά συνείδηση.


ΠΗΓΗ news247

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου