Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Κύπρος: ΠτΔ: Όταν έρθει η ώρα οι εγγυήτριες δυνάμεις θα πρέπει να διαβουλευτούν

Λευκωσία: «Όταν θα έρθει η ώρα των εγγυήσεων, χωρίς αμφιβολία οι εγγυήτριες δυνάμεις θα πρέπει να διαβουλευτούν», ανέφερε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας ότι είναι θέμα πολυμερούς διάσκεψης που αφορά οπωσδήποτε μια διεθνή συνθήκη στην οποίαν εμπλέκονται, πέραν της Κύπρου και κάποια άλλα κράτη.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, κατά την αναχώρηση του για το χώρο διεξαγωγής των συνομιλιών για το Κυπριακό και κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό περί πενταμερούς διάσκεψης στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «ο μεταξύ μας διάλογος αυτή την ώρα είναι κυπριακής ιδιοκτησίας, αυτό που πάντοτε λαμβάνουμε υπόψη είναι η νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας». Πρόσθεσε πάντως πως όταν θα έρθει η ώρα των εγγυήσεων, χωρίς αμφιβολία οι εγγυήτριες δυνάμεις θα πρέπει να διαβουλευτούν. «Πρόκειται για μια διεθνή σύμβαση η οποία ποσώς δεν θα επηρεάζει το τι θα έχει συμφωνηθεί μεταξύ των μερών, εννοώ της Κύπρου», ανέφερε ο ΠτΔ.

Ερωτηθείς αν αυτά θα γίνουν σε μια πενταμερή διάσκεψη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αυτό είναι το τελευταίο που θα με απασχολήσει αν θα βρεθεί στα υπόλοιπα λύση. Δεν είναι θέμα πενταμερούς ή όχι, είναι θέμα πολυμερούς διάσκεψης που αφορά οπωσδήποτε μια διεθνή συνθήκη στην οποίαν εμπλέκονται, πέραν της Κύπρου, και κάποια άλλα κράτη».

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης συναντάται από τις 6 το απόγευμα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού. Η σημερινή είναι η προτελευταία συνάντηση των ηγετών για το 2015.

Η τελευταία συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων για το 2015 θα πραγματοποιηθεί στις 20 Δεκεμβρίου. Την ίδια μέρα, Αναστασιάδης και Ακκιντζί θα επισκεφθούν το Εργαστήρι της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους.

ΠΗΓΗ  philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου