Τρίτη 19 Απριλίου 2016

ΦΩΤΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ! Η ΠΑΤΡΑ... ΗΤΑΝ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ: 6 ΘΥΜΑΤΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ! Όταν η έκρηξη της οδού Βότση… συγκλόνιζε τον πλανήτη!

Από το dete.gr
Όλος ο κόσμος αποσβολωμένος, λίγους μήνες μετά τα γεγονότα του Παρισιού, κοιτούσε τις εικόνες από τα χτυπήματα των Βρυξελλών! Κι όμως τότε που η τρομοκρατία με δράστες κυρίως μουσουλμάνους, ήταν στα «σπάργανά» της η Πάτρα είχε πληρώσει με 6 νεκρούς την βούληση κάποιων Παλαιστινίων να σπείρουν τον τρόμο στηΜεγάλη Βρετανία! Έκρηξη βόμβας που είχε κοστίσει τη ζωή σε έξι ανθρώπους είχε σημειωθεί σαν σήμερα, στις 19 Απριλίου 1991 στην είσοδο της πολυκατοικίας στην οδό Βότση 14 στην Πάτρα.
Μεταφορέας της βόμβας που ανατινάχθηκε πρόωρα στα χέρια του ήταν ο 26χρονος Παλαιστίνιος ΙμπραχήμΧασικέχ στηνΠάτρα. Εκτός του βομβιστή τη ζωή τους έχασαν έξι άτομα, εργαζόμενοι τότε στην AirCourierServicesκαι περαστικοί!

Ο ΙμπραχήμΧασικέχ είχε έναν συνεργό. Τον Ασάρ Αλ Νομπάνι, τότε 29 ετών. Ο Νομπάνι είχε φθάσει στην οδό Βότση μαζί με τον Χασικέχ! Κατευθύνθηκαν στο κτίριο του Βρετανικού Προξενείου (Βότση και Οθωνος Αμαλίας) είδαν όμως κόσμο και αποφάσισαν να αλλάξουν την ώρα του μηχανισμού της βόμβας. Ο Χασικέχ μπήκε στην είσοδο της πολυκατοικίας και προσπάθησε να αλλάξει την ώρα. Όμως έκανε το μοιραίο λάθος. Έντεκα κιλά ΤΝΤ εξερράγησαν! Είναι χαρακτηριστικό ότι από άνθρωπο 70 κιλών βρήκαν σάρκες… συνολικού βάρους 17 κιλών! Εκτός όμως από τον Χασικέχ, άλλα έξι άτομα έχασαν την ζωή τους. Οι περισσότεροι νέοι!
Ο εσωτερικός τοίχος της πολυκατοικίας είχε γκρεμιστεί! Ένας μόνο σώθηκε από αυτούς που βρίσκονταν μέσα στο ισόγειο των γραφείων. Ο Δημήτρης Ζαρκαδάκης.
Η αστυνομία ξεκίνησε άμεσα έρευνες. Τότε Αστυνομικός Διευθυντής Αχαΐας ήταν ο Φώτης Λεπίδας και Διοικητής Ασφαλείας ο Νίκος Πολίτης. Έγιναν πολλές προσαγωγές, ενώ είχε εντοπιστεί και ένας Παλαιστινίος ονόματι Ζιχάντ Αλ Ζιρ… με μία μαύρη σακούλα γεμάτη λεφτά!
Συνολικά είχαν συλληφθεί 5 άτομα. Ολοι Παλαιστίνιοι! Η Πάτρα θρηνεί για εκείνη την ημέρα κάθε χρόνο. Στις 19 Απριλίου τελείται το μνημόσυνο στην πλάκα που έχει στηθεί στην μικρή πλατεία (τρίγωνο) στο κάτω μέρος της οδού Βότση!
Οι εικόνες της έκρηξης, σχεδόν από το πρώτο λεπτό είχαν καταγραφεί από το δημοσιογραφικό δίδυμο Κωνσταντίνου Φλαμή – Περικλή Αγγελόπουλου που εκείνη την στιγμή τυχαία περνούσαν από την οδό Αγίου Ανδρέου. Το ρεπορτάζ τους προβλήθηκε μέχρι και στο CNN. Οι Αμερικανοί είχαν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για τις εικόνες μια και οι δράστες ήσαν Παλαιστίνιοι!
Είναι χαρακτηριστικό πως στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, κατά την διάρκεια της έρευνας είχαν «κοσκινίσει» (με κανονικό κόσκινο) όλο το χώμα και τα μπάζα της έκρηξης προκειμένου να βρουν το παραμικρό στοιχείο που θα τους οδηγούσε στην διαλεύκανση της υπόθεσης. Οι αστυνομικοί βρήκαν ένα μικρό κομμάτι φοιτητικής ταυτότητας με απόκομμα φωτογραφίας. Κι έτσι ανακάλυψαν τον ΙμπραχήμΧασικέχ, τον άνθρωπο που κρατούσε την βόμβα. Έρευνες είχαν γίνει και στην Αθήνα, ενώ οι τότε πληροφορίες ανέφεραν πως και Αμερικανοί «μυστικοί» είχαν συμμετοχή.
Ο Ασάρ Αλ Νομπάνι συνελήφθη και ήταν ιδιαίτερα σκληρός. Ανακρίθηκε επί ώρες στην Ασφάλεια μέχρι να «σπάσει» και να μιλήσει! Καταδικάστηκε σε φυλάκιση, αλλά δεν γνωρίζουμε ποια είναι η τύχη του σήμερα…


Ο Σπύρος Βέρροιος μεταφέρει μία γυναίκα – θύμα της έκρηξης.
Ο Σπύρος Βέρροιος μεταφέρει μία γυναίκα – θύμα της έκρηξης.
Η οδός Βότση λίγα λεπτά μετά την έκρηξη.
Η οδός Βότση λίγα λεπτά μετά την έκρηξη.
Όσοι ήσαν κοντά βοηθούσαν
Όσοι ήσαν κοντά βοηθούσαν
 «Φρίκη» ο τίτλος δημοσιεύματος. Στην αριστερή σελίδα οι φωτογραφίες των 6 θυμάτων’
«Φρίκη» ο τίτλος δημοσιεύματος. Στην αριστερή σελίδα οι φωτογραφίες των 6 θυμάτων’
Ο επιζών από την έκρηξη Δημήτρης Ζαρκαδάκης, με την οικογένειά του, σήμερα
Ο επιζών από την έκρηξη Δημήτρης Ζαρκαδάκης, με την οικογένειά του, σήμερα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου