Μόσχα: Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, κάλεσε τις ΟΗΕ και τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, `Εσπεν Μπαρθ Άιντα όπως σταματήσουν να θέτουν τεχνητά χρονοδιαγράμματα για λύση του Κυπριακού και λύσεις οι οποίες θα απορριφθούν από οποιαδήποτε από τα μέρη στην Κύπρο.

Ο κ. Λαβρόφ προέβη στη δήλωση στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, ο οποίος δήλωσε ότι ενημέρωσε τον κ. Λαβρόφ για τις τελευταίες εξελίξεις και ιδιαίτερα για τις ανησυχίες για το θέμα της ασφάλειας. “Είναι το πιο σημαντικό κεφάλαιο για μας σε οποιαδήποτε λύση. Γνωρίζουμε ότι η στάση της Ρωσίας είναι παρόμοια με τη δική μας ότι το σύστημα των εγγυήσεων θα πρέπει να καταργηθεί και όλα τα ξένα στρατεύματα να αποσυρθούν από την Κύπρο”, είπε. Η Ρωσία, ως μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, πάντοτε τηρεί υψηλές θέσεις αρχών και πάντοτε πίεζε για την εφαρμογή τους, πρόσθεσε.

Ο κ. Λαβρόφ είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tass, ότι η ανάπτυξη των σχέσεων και η συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κύπρου δεν εξαρτώνται από το τρέχον πολιτικό περιβάλλον.

“Επικοινωνούμε τακτικά σε διάφορα επίπεδα και αυτό καταδεικνύει ότι ο πολιτικός μας διάλογος είναι βασισμένος στην εμπιστοσύνη και πάνω σε ένα ειδικό χαρακτήρα. Πέρσι γιορτάσαμε 55 χρόνια από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών μας σχέσεων και σε όλα αυτά τα χρόνια τονίσαμε ότι η συνεργασία και η ανάπτυξη των διμερών σχέσεων δεν εξαρτάται από το πολιτικό περιβάλλον”, είπε ο κ. Λαβρόφ.

Σύμφωνα με τον κ. Λαβρόφ, η Ρωσία καλεί τα Ηνωμένα Εθνη να μην επιβάλουν το όραμά τους για λύση του Κυπριακού στους Κυπρίους.

Είμαστε δεσμευμένοι στα ψηφίσματα του ΣΑ των Ηνωμένων Εθνών για στήριξη μιας λύσης στο Κυπριακό στη βάση των συμφωνιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων, ανέφερε ο Ρώσος ΥΠΕΞ. Παραμένουμε δεσμευμένοι σε αυτές τις θέσεις, είπε.

Το θέμα του πώς διασφαλίζεται η ασφάλεια ενός ενωμένου κυπριακού κράτους θα πρέπει να επιλυθεί από τις πλευρές στην Κύπρο. Θα σεβαστούμε οποιαδήποτε θέση και συμφωνία επιτευχθεί, είπε.

Προειδοποίησε επίσης εναντίον οποιασδήποτε προσπάθειας να επιβληθεί σκόπιμα στους Κυπρίους οποιαδήποτε λύση η οποία μπορεί να είναι επωφελής για τον ένα ή τον άλλο διεθνή παίκτη. Σε αυτή τη φάση, είπε, γνωρίζουμε τη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας και πιστεύω ότι αυτή η θέση θα πρέπει να ληφθεί δεόντως υπόψη.

“Επιμένουμε όπως οι ΠΗΕ και ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Εσπεν Μπαρθ Άιντα σταματήσουν να θέτουν τεχνητά χρονοδιαγράμματα για να φθάσουν σε λύση και να επιβάλουν λύσεις οι οποίες θα απορριφθούν από οποιαδήποτε από τα μέρη σε μια λύση του Κυπριακού”, τόνισε.

Ρωσικές στρατιωτικές βάσεις

Η Μόσχα και η Λευκωσία δεν συζήτησαν το ενδεχόμενο ανάπτυξης ρωσικών στρατιωτικών βάσεων στην Κύπρο, δήλωσε στο μεταξύ ο κ. Κασουλίδης.

“Φοβάμαι ότι το θέμα συζητήθηκε μόνο στα ΜΜΕ. Δεν νομίζω ότι το θέμα συζητήθηκε από τους εκπροσώπους των κυβερνητικών κύκλων”, ανέφερε ο κ. Κασουλίδης.

Η πραγματικότητα απέδειξε ότι η Ρωσία μπορεί να πάει στη Συρία χωρίς βάσεις, είπε ο κ. Κασουλίδης, απαντώντας σε ερώτηση πώς η Κύπρος μπορεί να βοηθήσει τη Ρωσία στον αγώνα εναντίον διεθνή τρομοκρατία, λαμβάνοντας υπόψη την γεωγραφική της θέση.

Ο κ. Λαβρόφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tass επιβεβαίωσε ότι το θέμα δεν συζητήθηκε. “Δεν συζητήσαμε κάτι τέτοιο. Κατ`αρχήν τα πλοία του ρωσικού ναυτικού μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα λιμάνια της Κύπρου, χωρίς ειδικές διευκολύνσεις”, είπε ο κ. Λαβρόφ, προσθέτοντας ότι “δεν θυμάμαι πότε το θέμα αυτό να συζητήθηκε ανάμεσα στην Κυπριακή Δημοκρατία και σε εμάς".

Ανέφερε ότι οι στρατιωτικές βάσεις της Ρωσίας σε Hmeymim και Tartus στη Συρία είναι αρκετές για να μπορέσει η Συρία να πραγματοποιήσει τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις της στη Συρία.

Οι βάσεις Hmeymim και Tartus είναι ευνοϊκές και μπορούμε να διασφαλίσουμε τις αναγκαίες παραμέτρους της αντι-τρομοκρατικής
επιχείρησής μας κατ΄ εντολή της συριακής κυβέρνησης, είπε ο κ. Λαβρόφ.

Ο Υπουργός Εξωτερικών είπε εξάλλου ότι η Κύπρος στηρίζει την εδαφική ακεραιότητα και ενότητα της Συρίας.

ΠΗΓΗ philenews / ΚΥΠΕ