Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2017

O Ερντογάν αξιώνει συμφωνία με Βρυξέλλες ερήμην της Λευκωσίας - Η Άγκυρα καλεί την ΕΕ για εξίσωση Τούρκων και Ελλήνων στην Κύπρο

Ανταπόκριση από Βρυξέλλες: Παύλος Ξανθούλης
Από το philenews
 
 Βρυξέλλες: «Ισοδύναμα» δικαιώματα εισόδου και παραμονής για Τούρκους και Έλληνες πολίτες, μετά από μια ενδεχόμενη λύση στην Κύπρο, αξιώνει η Άγκυρα, επιδιώκοντας μάλιστα να διαβουλευθεί και να συμφωνήσει η ίδια με τις Βρυξέλλες τους όρους, ερήμην της Λευκωσίας! Έγκυρη κοινοτική πηγή, με άριστη γνώση του θέματος, ανέφερε στον «Φ» ότι η Τουρκία κτυπά την πόρτα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσδοκώντας να εξασφαλίσει όπως η «Πράξη Προσαρμογής της Συνθήκης Προσχώρησης», σε περίπτωση επίλυσης του Κυπριακού, περιλαμβάνει ρητή πρόνοια, διά της οποίας θα εξισώνονται τα δικαιώματα εισόδου και παραμονής των 75 εκατομμυρίων Τούρκων πολιτών, με την αντίστοιχη δυνατότητα που έχουν δικαιωματικά οι Έλληνες ως πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ίδια πηγή υπέδειξε ότι ανάλογη πρόνοια είχε περιληφθεί στο άρθρο 5 της «Πράξης Προσαρμογής της Συνθήκης Προσχώρησης» που επισυνάφθηκε στο σχέδιο Ανάν, με τίτλο «ισοδύναμα δικαιώματα για Έλληνες και Τούρκους πολίτες». Σύμφωνα με το εν λόγω άρθρο «... η Κύπρος εξουσιοδοτείται να παράσχει στους Τούρκους πολίτες ισοδύναμη μεταχείριση αναφορικά με τα δικαιώματα εισόδου και παραμονής». Ωστόσο, «το κερασάκι στην τούρτα» αποτελεί το δεύτερο σκέλος του άρθρου 5, το οποίο ορίζει χαρακτηριστικά:

«Οι όροι εφαρμογής για τα δικαιώματα εισόδου και παραμονής των Τούρκων πολιτών, συμβατοί με τις προαναφερόμενες αρχές και τη συμμετοχή της Κύπρου στη Συνθήκη Σένγκεν, θα τύχουν διαπραγμάτευσης μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας εντός έξι μηνών».

Δηλαδή, με βάση αυτή την πρόνοια, την οποία επαναφέρει η Κυβέρνηση Ερντογάν, η Τουρκία και η ΕΕ θα διαπραγματευθούν και θα συμφωνήσουν για τα δικαιώματα εισόδου και παραμονής των Τούρκων πολιτών στην Κύπρο, ερήμην του ομοσπόνδου κράτους και, συνεπώς, και της ελληνοκυπριακής πλευράς, που θα περιμένουν τα αποτελέσματα τής εν λόγω διαβούλευσης για να μάθουν πώς και με ποιους όρους θα εισέρχονται και θα διαμένουν στην Κύπρο οι Τούρκοι πολίτες!

Η όλη εικόνα παραπέμπει σε ένα κράτος-όμηρο των ορέξεων της Τουρκίας, η οποία αποκτά –σύμφωνα με τον σχεδιασμό Ερντογάν– κυρίαρχο ρόλο για ζητήματα κεφαλαιώδους σημασίας σε σχέση με την Κύπρο, μετατρέποντας το ομόσπονδο κράτος και, συνεπώς, και την ελληνοκυπριακή πλευρά σε υποχείριά της.

Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι η εν λόγω πρόνοια είχε γίνει αποδεκτή από τις Βρυξέλλες το 2004, καθώς ο Γκούντερ Φερχόιγκεν υιοθέτησε στο σύνολό του το σχέδιο Ανάν ως «συμβατό» με το κοινοτικό κεκτημένο.
Σε αυτό ακριβώς το σημείο ποντάρει η Τουρκία, η οποία θεωρεί ότι το αίτημά της θα πρέπει να γίνει αποδεκτό από τις Βρυξέλλες, όπως είχε συμβεί και το 2004 στο πλαίσιο του άρθρου 5 της «Πράξης Προσαρμογής της Συνθήκης Προσχώρησης της Ενωμένης Κύπρου στην ΕΕ».

Η Άγκυρα φέρεται μάλιστα να αποδέχεται και κάποιες «εναλλακτικές λύσεις» γύρω από το μείζον ζήτημα των «τεσσάρων ελευθεριών», όπως ακριβώς και το 2004, με φόντο τον περιορισμό των δικαιωμάτων διακίνησης και εγκατάστασης Ελλήνων πολιτών, ώστε να εξισωθούν με αυτά των Τούρκων, για μεγάλη χρονική περίοδο (στο σχέδιο Ανάν ήταν 19 χρόνια) ή μέχρι την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Σημειώνεται συναφώς ότι το σχέδιο Ανάν είχε περιλάβει μια οροφή για τη δυνατότητα Ελλήνων και Τούρκων να διαμένουν και να εγκαθίστανται στο ε/κ και στο τ/κ συνιστών κρατίδιο, αντίστοιχα, προκειμένου να μην υπερβαίνουν ποσοστό της τάξης του 5%.

Η διττή υφή του τουρκικού αιτήματος, είτε για εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών στην Κύπρο για 75 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες, είτε για περιορισμό των δικαιωμάτων διακίνησης και εγκατάστασης Ελλήνων πολιτών, είναι τουλάχιστον εμφανής και στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ και του Αντιπροέδρου της Τουρκίας Τουγρούλ Τουρκές.

>>Γιλντιρίμ: «Τη στιγμή που θα εξασφαλιστεί η λύση, η Τουρκία, από άποψη Κυπριακού, θα πρέπει να έχει μια μεταχείριση όπως θα συνέβαινε στην περίπτωση της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Ελεύθερη διακίνηση προϊόντων, ανθρώπων, κεφαλαίου και υπηρεσιών.

Σε αυτά τα ζητήματα δεν συνομιλούμε μονάχα με την τ/κ πλευρά αλλά και την ΕΕ» ανέφερε ο Γιλντιρίμ, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η Άγκυρα συζητά με τις Βρυξέλλες επί του εν λόγω ζητήματος.
>>Τουρκές: Εάν αυτό δεν γίνει αποδεχτό (δηλαδή η εξασφάλιση των τεσσάρων ελευθεριών για τα 75 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες στην Κύπρο), τότε να αποστερηθούν οι τέσσερις ελευθερίες και για τους Έλληνες πολίτες στην Κύπρο.

Οι δηλώσεις των δύο αξιωματούχων ενισχύουν τις πληροφορίες γύρω από τις συζητήσεις Άγκυρας και Βρυξελλών για το ζήτημα των τεσσάρων ελευθεριών και δημιουργούν την εντύπωση μιας προσπάθειας για «ανάσταση» του σχεδίου Ανάν και των εν λόγω προνοιών του.

Τα λένε Βρυξέλλες - Τουρκία

«Διευκρινίσεις» γύρω από το τουρκικό αίτημα για τις τέσσερις ελευθερίες φέρονται να έχουν ζητήσει οι Βρυξέλλες από την Άγκυρα, ενώ ο διάλογος που έχουν εγκαθιδρύσει οι «2» αναφορικά με το επίμαχο ζήτημα, επιβεβαιώνεται και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ ο οποίος ανέφερε ότι επί του προκειμένου η Άγκυρα συνομιλεί με την Ε.Ε.

Κύκλοι στη βελγική πρωτεύουσα έλεγαν στον «Φ» ότι «δεν είναι ξεκάθαρο κατά πόσον η Τουρκία ζητά αποκλειστικά και μόνο την εφαρμογή των τεσσάρων ελευθεριών για 75 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες ή στο πλαίσιο της ‘εξίσωσης’, τον περιορισμό των δικαιωμάτων διακίνησης και εγκατάστασης για τους Έλληνες πολίτες». Οι ίδιοι κύκλοι θεωρούν ότι θα μπορούσαν να βρεθούν τρόποι για ικανοποίηση των τουρκικών προσδοκιών, «μέσω άλλων οδών».

Άριστα ενημερωμένη πηγή, ανέφερε στον «Φ» ότι αυτό που στην πραγματικότητα επιχειρείται είναι η ικανοποίηση κάποιων εκ των θεμελιωδών ελευθεριών, μέσω κοινοτικών δράσεων. Η αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας, που βρίσκεται ήδη υπό συζήτηση, θα μπορούσε να ρυθμίσει το ζήτημα της διακίνησης αγαθών, ενώ μέσω της Συμφωνίας Σύνδεσης θα μπορούσε «υπό προϋποθέσεις» να παρασχεθεί άδεια εργασίας σε αριθμό Τούρκων, στο ομόσπονδο κυπριακό κράτος. Σε ό,τι αφορά στην ελευθερία διακίνησης, αυτή θα μπορούσε σε κάποιο βαθμό να ικανοποιηθεί μέσω της ελευθεροποίησης των θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Τούρκους πολίτες, κάτι που θα τους παρείχε όμως περιορισμένη δυνατότητα επίσκεψης 90 ημερών.

Οι συζητήσεις μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας, αποτελούν και τον βασικό λόγο για τον οποίο φέρεται να καθυστερεί η απάντηση της Κομισιόν στην επιστολή που απέστειλε προς τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στις 30 Ιανουαρίου και απεκάλυψε ο «Φ» έξι μέρες αργότερα. Αν και ο Νίκος Αναστασιάδης εμφανίζεται ικανοποιημένος από τα όσα άκουσε από τον Πρόεδρο της Κομισιόν, στην πρόσφατη συνάντησή τους στη Μάλτα, είναι τουλάχιστον προφανές ότι οι Βρυξέλλες δεν θέλουν να «σκοτώσουν» το τουρκικό αίτημα, αλλά αν μη τι άλλο, να εξετάσουν κάποιες άλλες οδούς ικανοποίησης της Άγκυρας. Άλλωστε, εάν επιθυμούσαν να απορρίψουν κάθετα και απόλυτα το τουρκικό αίτημα, θα μπορούσαν να το είχαν πράξει σε τρεις διαδοχικές περιπτώσεις. Όταν ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανακοίνωσε την απαίτηση για τις τέσσερις ελευθερίες στη διάσκεψη της Γενεύης και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απέφυγε να απαντήσει. Όταν ο Εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς ρωτήθηκε επί του προκειμένου και απάντησε ότι η Ε.Ε. δεν εμπλέκεται σε ζητήματα διαπραγματεύσεων. Και όταν ο ΥΠΕΞ Γιαννάκης Κασουλίδης ενημέρωσε τους ομολόγους του στην Ε.Ε. και η Ύπατη Εκπρόσωπος Φεντερίκα Μογκερίνι αρκέστηκε να αναφέρει ότι θα παρακολουθεί το ζήτημα.

Σύμμαχος το «προηγούμενο»

Κύκλοι στις Βρυξέλλες θεωρούν ως πολύ δύσκολη την ικανοποίηση του αιτήματος της Άγκυρας για πλήρη εφαρμογή των τεσσάρων θεμελιωδών ελευθεριών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Κύπρο, για 75 εκατομμύρια Τούρκους πολίτες. Οι ίδιοι κύκλοι υποδεικνύουν ότι το κλίμα δεν είναι ευνοϊκό για ικανοποίηση της τουρκικής απαίτησης, καθώς μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργούσε προηγούμενο, το οποίο καραδοκεί να αξιοποιήσει η Βρετανία για δικό της όφελος, κατά τη συζήτηση των όρων του Brexit (με στόχο τη διατήρηση των τεσσάρων ελευθεριών για τους Βρετανούς πολίτες, μετά την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση).
Ωστόσο, οι ίδιοι κύκλοι αποφεύγουν να τοποθετηθούν επί της αξίωσης της Άγκυρας για περιορισμό των δικαιωμάτων των Ελλήνων πολιτών στην Κύπρο, προκειμένου να εξισωθούν με τους Τούρκους. Σε κάθε περίπτωση, δεν αποκλείουν να επιδιωχθεί ικανοποίηση της Άγκυρας «μέσω κάποιων άλλων οδών» (βλέπε δίπλα στήλη).



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου