Τρίτη 7 Μαρτίου 2017

Έτοιμοι για υπογραφές για τεμάχια «6», «8» και «10» της ΑΟΖ - Συνέταιροι με προεκτάσεις ΕΝΙ-Total στο «11»

Γράφει: Πέτρος Θεοχαρίδης
Από το philenews
 
Λευκωσία: Μένουν μόνο τα τυπικά για τις διαδοχικές υπογραφές των συμφωνιών της Κυπριακής Δημοκρατίας με την κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum για το τεμάχιο «10», την ΕΝΙ για το τεμάχιο «8» και την κοινοπραξία ΕΝΙ-Total για το τεμάχιο «6».

Οι διαπραγματεύσεις με τους τρεις αναδόχους ήταν ιδιαίτερα δύσκολες και διήρκεσαν δύο μήνες και ολοκληρώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Τελευταίες ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις με την κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum που ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή. Ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακοτρύπης, ενημέρωσε πριν λίγο το Υπουργικό Συμβούλιο για την επιτυχή κατάληξη των εξαιρετικά δύσκολων διαπραγματεύσεων για τα τελικά συμβόλαια ανάθεσης των δικαιωμάτων έρευνας, ανάπτυξης και αναλογικού καταμερισμού.

 

Μεταξύ άλλων η ενημέρωση επεκτάθηκε και στα μπόνους που θα εισπράξει το κράτος με την υπογραφή των συμβολαίων αλλά και στα βασικά στοιχεία των προγραμμάτων ερευνών και γεωτρήσεων όπως και σε σχέση με τις οικονομικές και νομικές πτυχές τους. Συνολικά η Δημοκρατία θα ειπράξει από τις υπογραφές των τριών συμβολαίων 103,5 εκατ. ευρώ.

Η τελική πρόταση θα υποβληθεί στο Υπουργικό στην επόμενη του συνεδρία στις 17 Μαρτίου για επίσημη εξουσιοδότηση του Γιώργου Λακοτρύπη ώστε να βάλει τις υπογραφές στα συμβόλαια αυτά. Με την κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum η τελετή για τις υπογραφές έχει οριστεί για την τελευταία εβδομάδα του μήνα στην παρουσία υψηλόβαθμων αξιωματούχων των κολοσσών. Για τα τεμάχια «6» και «8» οι υπογραφές θα πέσουν την πρώτη εβδομάδα Απριλίου.

Στο μεσοδιάστημα μέχρι την τελική έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο, οι ανάδοχοι θα ενημερώσουν ανάλογα τους μετόχους τους ή όπου απαιτείται τις αρχές και τα Χρηματιστήρια στα οποία συμμετέχουν.

Στο μεταξύ, σε μια άλλη ιδιαίτερα σημαντική για τις ενεργειακές εξελίξεις και προοπτικές της Κύπρου, το Υπουργικό Συμβούλιο αφού ενημερώθηκε από τον υπουργό Ενέργειας, άναψε σήμερα το πράσινο φως, στην εξαγορά του 50% των δικαιωμάτων του τεμαχίου «11». Η πράξη αυτή είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ανακάλυψη του κοιτάσματος – μαμούθ «Ζορ» από την ΕΝΙ στην ΑΟΖ της Αιγύπτου σε περιοχή που συνορεύει με το τεμάχιο «11» στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Η γεώτρηση στον στόχο «Ονησίφορος» στο «11» θα γίνει από κοινού από τις ΕΝΙ-ΤΟΤΑΛ, κάτι που ενισχύει σημαντικά τις προοπτικές. Ταυτόχρονα, είναι φανερό ότι η εμπλοκή της ΕΝΙ, που είναι για την ώρα ο καλύτερος γνώστης της γεωλογίας στην συγκεκριμένη περιοχή, όπου οι γεωλογικές διαμορφώσεις του τεμαχίου «Σορούκ» της Αιγύπτου, εντός του οποίου βρίσκεται το «Ζορ», επεκτείνονται στο τεμάχιο «11». Επίσης, η εισδοχή της ΕΝΙ στο «11» δείχνει ότι οι προοπτικές του τεμαχίου, σε συνδυασμό και με το αιγυπτιακό «ζορ» είναι πολλά υποσχόμενες στο άμεσο μέλλον.

Λεπτομέρειες τόσο σε σχέση με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τα τρία τεμάχια του Γ Γύρου αδειοδότησης όσο και για την νέα διαμόρφωση που αφορά το τεμάχιο «11» της Κυπριακής ΑΟΖ αναμένονται μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου