Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

«Βόμβα» Τόμσεν: Η Αθήνα δέχτηκε τις απαιτήσεις του ΔΝΤ για τις συντάξεις

«ΑΓΚΑΘΙ» ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΛΕΕΙ Ο ΤΟΜΣΕΝ - ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Τα εργασιακά ανέδειξε ως το βασικό ζήτημα αντιπαράθεσης μεταξύ θεσμών και Ελλάδος ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν μιλώντας την παρελθούσα Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Σπουδών του St Antony's College στην Οξφόρδη με θέμα «Η Ελλάδα και η Ζώνη του Ευρώ: Η προοπτική του ΔΝΤ».
Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί πως υπάρχουν διαφορές με τους Ευρωπαίους τόσο ως προς τη χρήση των πρωτογενών πλεονασμάτων όσο και ως προς τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.
Αναλυτικότερα, ο Τόμσεν αποκάλυψε πως έχουν υπάρξει συγκλίσεις μεταξύ δανειστών και Ελλάδος ως προς τις παρεμβάσεις στο δημόσιο τομέα, στη φορολογική μεταρρύθμιση και στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση και ξεκαθάρισε πως το Ταμείο από την πλευρά του δεν επιθυμεί τα υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα να αξιοποιηθούν για να εξοφληθεί συντομότερα το χρέος, αλλά για να εφαρμοστούν φιλικές προς την ανάπτυξη πολιτικές.
Για τα εργασιακά ξεκαθάρισε πως το ΔΝΤ ζητά να μην αντιστραφούν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, εννοώντας το πλαίσιο που ισχύει σήμερα για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας , την υπερίσχυση των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών συμβάσεων και το θέμα του κατώτατου μισθού.
Ο ίδιος επανέλαβε την γνωστή θέση του ΔΝΤ πως όσες και να είναι οι μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν στην Ελλάδα δεν θα καταστήσουν το χρέος βιώσιμο και πως όση και να είναι η ελάφρυνση του χρέους «δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να πληρώνει συντάξεις στα επίπεδα της Γερμανίας».
Τέλος, αποσαφήνισε πως όταν θα κλείσει η διαπραγμάτευση με την ελληνική πλευρά για τις μεταρρυθμίσεις θα ξεκινήσει μια εντατική συζήτηση μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. «Χρειαζόμαστε να έχουμε μια ευρύτερη κατανόηση για τα μέτρα που θα απαιτηθούν. Αυτή είναι μια συζήτηση που απομένει να γίνει», είπε χαρακτηριστικά.

Πηγή: Cnn.gr

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου