Τρίτη 23 Μαΐου 2017

Κων/πολη: Έσπασαν το πρόσωπο του Μακάριου σε μνημείο

Ζημιές προκλήθηκαν στο μνημείο το οποίο ανεγέρθη στη μνήμη του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς σε πάρκο της περιοχής Μπεϊλικντουζού στην Κωνσταντινούπολη και απεικονίζει το στιγμιότυπο από την υπογραφή των συμφωνιών της Ζυρίχης για την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μετά τις έντονες αποδοκιμασίες στα εγκαίνια, την περασμένη Παρασκευή, λόγω της περίληψης στο μνημείο δίπλα από το όρθιο άγαλμα του Ντενκτάς, του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου να κάθεται μαζί με τον Φαζίλ Κιουτσιούκ, τον Ραούφ Ντενκτάς και τον τότε ΓΓ του ΟΗΕ, σήμερα ανακαλύφθηκε ότι άγνωστοι έσπασαν τα πρόσωπα του Αρχιεπισκόπου και του Κιουτσιούκ.

Η είδηση κάνει το γύρο τουρκικών και τ/κ ΜΜΕ σήμερα. Η Κίπρις στην ιστοσελίδα της γράφει ότι εκστρατεία εναντίον της περίληψης του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στο μνημείο άρχισε μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης το μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου Μπεϊλικντουζού από το ΑΚΡ, Μουτζαχίτ Μπιριντζί, στην οποία συμμετείχαν ενεργά και άλλα μέλη του ΑΚΡ στην περιοχή, όπως ο γραμματέας του κόμματος, Ισμαήλ Νταμάτ.


Εξάλλου, ο πρόεδρος της επαρχιακής οργάνωσης «εθνικών εστιών», Αχμέτ Γιγίτ Γιλντιρίμ στην περιοχή, προέβη σε ανακοίνωση μπροστά από το μνημείο, χαρακτηρίζοντάς το ως μια μεγάλη προσβολή εναντίον των Τ/κ. «Δεν είναι τέχνη αυτό. Πίσω από την τέχνη κρύβεται η εχθρότητα εναντίον των Τούρκων. Το άγαλμα αυτό πρέπει να φύγει από δω».

Το δημιουργό του μνημείου φέρεται να υπερασπίστηκε η κόρη του Ραούφ Ντενκτάς, Εντέρ Βανγκιόλ γράφοντας στο λογαριασμό της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι αντικατοπτρίζει πλήρως την ιστορία. «Στο τέλος και ο Μακάριος έζησε στην Κύπρο και έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγώνα εκεί».

ΠΗΓΗ  philenews / ΚΥΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου