Πέμπτη 13 Ιουλίου 2017

Γεώτρηση West Capella στον Ονησιφόρο και προοπτικές στο κυπριακό Ζορ

Των Η. Κονοφάγου, Ν. Λυγερού, Α. Φώσκολου

Πριν μόλις ένα χρόνο ο Σ. Κασίνης παρουσίαζε στο διεθνές συνέδριο Mare Forum των Αθηνών τη θέση του κυπριακού στόχου κοιτάσματος τύπου Zoρ.

O στόχος αυτός - χαρτογραφημένος με εξαιρετική ακρίβεια μέσω σεισμικών τριών διαστάσεων - βρίσκεται μόλις σε 6 χιλιόμετρα (km) απόσταση από το ανακαλυφθέν αιγυπτιακό κοίτασμα Zoρ (Εικ. 1).




Ο παραπάνω στόχος μελετήθηκε σε βάθος από τους γράφοντες, παρουσιάζει εξαιρετικές ομοιότητες με το ανακαλυφθέν κοίτασμα Ζορ και θεωρείται - μετά από αξιολογήσεις προερχόμενες από ηλεκτρομαγνητικές τοπικές καταγραφές (EM direct prospecting) - ότι έχει βάσιμες πιθανότητες να περιέχει σημαντικές ποσότητες βιογενούς φυσικού αερίου. Ο Σ. Κασίνης πίστευε ότι η πρώτη γεώτρηση της Total θα πραγματοποιούνταν πάνω σε αυτόν το στόχο, αλλά υπάρχουν σημαντικοί λόγοι που άλλαξαν αυτήν την απόφαση της Τotal ώστε να προσκομίσει το West Capella στον στόχο κοιτάσματος Ονησιφόρο που βρίσκεται πολύ πλησιέστερα από τα όρια του θαλάσσιου οικοπέδου 10 της κυπριακής ΑΟΖ.
Στην επόμενη εικόνα (Εικ. 2) παρατηρούμε ότι η Νορβηγική γεωφυσική εταιρεία PGS χαρτογράφησε τον στόχο κοιτάσματος Ονησιφόρο ο οποίος όμως βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 40km από το κοίτασμα Ζορ. Μετά από ανάλυση των στοιχείων αυτών διαπιστώνουμε τα εξής:




Η επιφάνεια της κάτοψης του στόχου Ονησιφόρος αποτελεί το 60% περίπου της αντίστοιχης επιφάνειας κάτοψης του κοιτάσματος Ζορ σε αντίθεση με τον στόχο του Σ. Κασίνη που εμφανίζεται να είναι της τάξης του 40% της επιφάνειας του Ζορ.
Με δεδομένο ότι η ωφέλιμη πληρότητα στο κοίτασμα Ζορ υψομετρικά είναι της τάξης των 460 μέτρων (m), ο βαθμός πληρότητας σε υδρογονάνθρακες των άλλων στόχων κοιτασμάτων των θαλασσίων οικοπέδων 10 και 11 αποτελεί κύριο παράγοντα απόφασης για την εκτέλεση των γεωτρήσεων σε άλλη θέση. Να σημειώσουμε ότι με προηγούμενες εκτιμήσεις μας είχαμε υποδείξει ότι ο χαρτογραφηθείς στόχος από τον Σ. Κασίνη έχει πιθανότητα να περιέχει βιογενές αέριο που ξεπερνά το 90% αλλά το ωφέλιμο ύψος πληρότητας φυσικού αερίου στον στόχο αυτό δεν ξεπερνά υψομετρικά τα 120m.
Η επιλογή της Total να διατρήσει πρώτα ένα τόσο απομακρυσμένο από το Ζορ στόχο κοιτάσματος προέρχεται από εσωτερικές εκτιμήσεις της εταιρείας αυτής που επί της ουσίας δείχνουν ότι πιθανότατα ο βαθμός πληρότητας της δομής Ονησιφόρος να είναι ικανοποιητικότερος από τον αντίστοιχο στόχο που υποδείχθηκε από τον Σ. Κασίνη. Παράλληλα η γειτνίαση του Ονισηφόρου με τους στόχους του οικοπέδου 10 αναμένεται να αναβαθμίσει σημαντικά τις προοπτικές νέων γειτονικών ανακαλύψεων από την Κοινοπραξία ExxonMobil-Qatar Petroleum αλλά και τις προοπτικές συνεκμετάλλευσης κοιτασμάτων στην περιοχή.
Να προσθέσουμε ότι εάν o Ονησιφόρος περιέχει τελικά φυσικό αέριο με βαθμό πληρότητας ίσο με το κοίτασμα Ζορ, τότε θα μπορούσε να περιέχει πόρους υδρογονανθράκων της τάξης των 18 Τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών (Tcf) ή 500 Δις κυβικών μέτρων φυσικού αερίου περίπου δηλ. ποσότητα που αντιπροσωπεύει τις σημερινές ανάγκες της Ελλάδας για 125 χρόνια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου