Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2017

Η απάντηση της ακτοπλοϊκής για την καταγγελία ότι άφησε πυροσβέστες στην Κεφαλονιά

Από το news247
 
Ανακοίνωση με την οποία απαντά στις καταγγελίες, ότι κατέβασε από το πλοίο πυροσβέστες στην Κεφαλονιά, εξέδωσε η Kefalonian Lines
Adtech Ad
Μετά το θόρυβο που προκάλεσε η καταγγελία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πενταετούς Υποχρέωσης και Συμβασιούχων Πυροσβεστών ότι ακτοπλοϊκή εταιρεία δεν επέτρεψε να επιβιβαστούν σε πλοίο της οκτώ πυροσβέστες που είχαν συμμετάσχει στην κατάσβεση των πύριων μετώπων στην Κεφαλονιά, η Kefalonian Lines με ανακοίνωση της παρουσιάζει τη δική της εκδοχή των γεγονότων.

AdTech Ad
Σύμφωνα με την εταιρεία οι πυροσβέστες προσήλθαν χωρίς να έχει υπάρξει προηγούμενη ενημέρωση από την Πυροσβεστική. Παρόλα αυτά υποστηρίζει η ανακοίνωση τους, υπάλληλος συνεργαζόμενου πρακτορείου του Πόρου Κεφαλονιάς τους πρότεινε να ταξιδέψουν με την έκδοση μηδενικών εισιτηρίων, προκειμένου να καταστεί δυνατή η καταγραφή τους στην απαιτούμενη λίστα επιβατών για σκοπούς ασφαλείας. Δεν διευκρινίζεται πάντως γιατί τελικά δεν ταξίδεψαν, αλλα χρειάστηκε να περιμένουν τέσσερις ώρες για πλοίο άλλης εταιρείας που έχει σύμβαση με την Πυροσβεστική.
Η ανακοίνωση επιρρίπτει πάντως εμμέσως την ευθύνη στο πρακτορείο, τονίζοντας ότι “η Kefalonian Lines ουδεμία ενημέρωση είχε ως προς τον παραπάνω χειρισμό από το εν λόγω πρακτορείο, ενώ η Διοίκηση της Kefalonian Lines ενημερώθηκε σχετικά εκ των υστέρων.”
Η εταιρεία δηλώνει επίσης ότι έχει μεταφέρει πληθώρα πυροσβεστών και πυροσβεστικών οχημάτων έχουν μεταφερθεί στη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά, χωρίς ουδέποτε να προκύψει κανένα πρόβλημα ή δυσλειτουργία. Αναφέρει επίσης ότι χθες το πλοίο και το πλήρωμά του “ήταν σε 24ωρη επιφυλακή προκειμένου να μεταφέρει δωρέαν, σε περίπτωση που απαιτούνταν, επιπλέον δυνάμεις για την ενίσχυση του έργου κατάσβεσης των πυρκαγιών” και πως έχει επανειλημμένα μεταφέρει δωρεάν πυροσβέστες.
Υπενθυμίζεται ότι χθες η ΠΟΠΥΣΥΠ με επιστολή της προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον αναπληρωτή υπουργό κατήγγειλε ότι η εταιρεία  κατέβασε με προσβλητικό τρόπο πυροσβέστες από το πλοίο στο λιμάνι της Κεφαλονιάς.
Οι συγκεκριμένοι πυροσβέστες ήταν οκτώ άτομα από Άρτα, Πρέβεζα, Γύθιο και Αίγιο με ένα φορτηγάκι τύπου βαν μεταφοράς προσωπικού. Είχαν μεταβεί στο νησί για να συμμετάσχουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς, που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης, ενώ στο νησί έπνεαν ισχυροί άνεμοι, κοντά στα χωριά Λουρδάτα και Σιμωτάτα, στα οποία υπήρξε σχέδιο εκκένωσης. Κατάφεραν όμως να θέσουν το τριπλό μέτωπο υπό έλεγχο δίνοντας μάχη όλη τη νύχτα και το πρωί της Πέμπτης  και είχαν αποδεσμευτεί για να επιστρέψουν στη βάση τους.
Το "ευχαριστώ" σύμφωνα με την καταγγελία της ΠΟΠΥΣΥΠ ήταν πως όταν έφτασαν στο λιμάνι τους κατέβασαν από το πλοίο.
Από το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος διευκρινίστηκε στη συνέχεια ότι οι πυροσβέστες πήγαν στο λιμάνι για να φύγουν με το πλοίο στις 12 το μεσημέρι, αλλά με τη συγκεκριμένη εταιρεία πράγματι δεν υπάρχει σύμβαση για δωρεάν μετακινήσεις οχημάτων και υπαλλήλων του Σώματος.
Σύμβαση, στη συγκεκριμένη γραμμή, έχει το ΠΣ με άλλη εταιρεία, η οποία είχε δρομολόγιο στις 15.00 από Κεφαλονιά, με το οποίο έφυγαν τελικά οι πυροσβέστες.
Παρ' όλα αυτά πάντως κύκλοι της πυροσβεστικής δεν έκρυψαν τη δυσφορία τους για το περιστατικό.

Τι προβλέπει ο νόμος

Τι ισχύει, όμως, με βάση τον νόμο, για τη μεταφορά πυροσβεστών και των οχημάτων τους; Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.» από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Περιφέρεια Κεφαλληνίας έχει συνάψει σύμβαση με την εταιρεία Ionian Group - την έτερη εταιρεία που δραστηριοποιείται στο νησί.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη νομοθεσία του υπουργείου Ναυτιλίας, κάθε ακτοπλοϊκή εταιρεία είναι υποχρεωμένη από τον νόμο να κρατά τουλάχιστον δύο θέσεις για οχήματα κοινής ωφελείας (ασθενοφόρα, πυροσβεστικά κ.λπ.) έως και 10 λεπτά πριν από τον απόπλου του καραβιού.
Ο νόμος, σε αυτή την περίπτωση, υπερισχύει της οποιασδήποτε σύμβασης. Εκτός αυτών, κάθε αποστολή πυροσβεστών εκτός έδρας συνοδεύεται πάντα από ανοιχτό «φύλλο πορείας» προκειμένου να χρησιμοποιηθεί για τη μεταφορά του προσωπικού.
Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης της Kefalonian Lines έχει ως εξής:
Σχετικά με την επιστολή – καταγγελία της Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π. περί δήθεν αποκλεισμού πυροσβεστών στο λιμένα του Πόρου Κεφαλονιάς από την Kefalonian Lines, σημειώνουμε τα παρακάτω.
Η Kefalonian Lines, ως ναυτιλιακή – ακτοπλοϊκή εταιρεία υπόκειται σε πολύ αυστηρό νομικό πλαίσιο κανόνων ασφαλούς πλεύσης και μεταφοράς επιβατών, πληρώματος και οχημάτων. Για αυτό το σκοπό, η εκτέλεση των δρομολογίων της γίνεται πάντοτε βάσει τήρησης συγκεκριμένων πρωτοκόλλων και καταστάσεων επιβατών και οχημάτων, χωρίς «εκπτώσεις» σε θέματα ασφαλείας επιβατών και πληρώματος.
Όσον αφορά στην «καταγγελία» της Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π. -για την οποία, σημειωτέον, ενημερωθήκαμε από τα Μ.Μ.Ε.- συνοψίζουμε τα πραγματικά περιστατικά που έλαβαν χώρα.
Αρχικά, το αρμόδιο όργανο του Λιμενικού Σταθμού Πόρου Κεφαλονιάς ζήτησε από την Kefalonian Lines να καθυστερήσει τον απόπλου του πλοίου «Νήσος Κεφαλονιά» από τον Πόρο Κεφαλονιάς προς την Κυλλήνη, προκειμένου να μεταφερθεί δείγμα λαδιών πυροσβεστικού αεροσκάφους που επιχειρούσε για την κατάσβεση των πυρκαγιών που μαίνονταν στην Κεφαλονιά. Πράγματι, το σχετικό δείγμα μεταφέρθηκε στο «Νήσος Κεφαλονιά», βάσει του σχετικού πρωτοκόλλου.
Ωστόσο, προσήλθαν στο λιμάνι του Πόρου Κεφαλονιάς προς αποχώρηση από το νησί μας και πυροσβέστες χωρίς καμία προηγούμενη επίσημη ή ανεπίσημη ενημέρωση της εταιρείας μας από την αρμόδια Υπηρεσία. Η ενημέρωση αυτή είναι υποχρεωτική και λαμβάνει χώρα σε κάθε περίπτωση γεγονότων έκτακτης ανάγκης, σαν αυτές που βιώνει το νησί της Ζακύνθου και το νησί μας αυτές τις μέρες. Επιπλέον, οι εν λόγω πυροσβέστες δεν ανήκαν σε καμία κατάσταση επιβίβασης προς αποχώρησή τους από την Κεφαλονιά, όπως απαιτείται από την κείμενη νομοθεσία (βάσει της οποίας επιβιβάζονται στα πλοία όλο το προσωπικό του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας).
Παρόλο που δεν διέθεταν το απαιτούμενο «Φύλλο Πορείας» και δεν ήταν εγγεγραμμένοι στη σχετική κατάσταση επιβίβασης προς αποχώρηση από την Κεφαλονιά, υπάλληλος συνεργαζόμενου πρακτορείου του Πόρου Κεφαλονιάς τους πρότεινε να ταξιδέψουν με την έκδοση μηδενικών εισιτηρίων, προκειμένου να καταστεί δυνατή η καταγραφή τους στην απαιτούμενη λίστα επιβατών για σκοπούς ασφαλείας. Καθιστούμε δε σαφές, ότι η Kefalonian Lines ουδεμία ενημέρωση είχε ως προς τον παραπάνω χειρισμό από το εν λόγω πρακτορείο, ενώ η Διοίκηση της Kefalonian Lines ενημερώθηκε σχετικά εκ των υστέρων.
Στο σημείο αυτό τονίζουμε ότι πληθώρα πυροσβεστών και πυροσβεστικών οχημάτων έχουν μεταφερθεί υπό τις τρέχουσες έκτακτες συνθήκες στη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά, χωρίς ουδέποτε να προκύψει κανένα πρόβλημα ή δυσλειτουργία. Πέραν δε τούτων, επισημαίνουμε ότι, χθες 16 Αυγούστου 2017 το πλοίο και το πλήρωμά του ήταν σε 24ωρη επιφυλακή προκειμένου να μεταφέρει ΔΩΡΕΑΝ, σε περίπτωση που απαιτούνταν, επιπλέον δυνάμεις για την ενίσχυση του έργου κατάσβεσης των πυρκαγιών.
Όλοι οι Κεφαλλονίτες γνωρίζουν ότι η Kefalonian Lines έχει επανειλημμένα συνδράμει καθοριστικά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών, αλλά και κάθε κρατικής υπηρεσίας. Αναφέρουμε δε ενδεικτικά ότι, την περίοδο των σεισμών το 2014, η Kefalonian Lines για περίοδο πλέον των 4 μηνών μετέφερε ΔΩΡΕΑΝ περισσότερα από 3.000 στελέχη του κρατικού μηχανισμού τα οποία μετέβαιναν στο νησί μας στο πλαίσιο διαχείρισης της τότε κατάστασης έκτακτης ανάγκης.
Τέλος, η Kefalonian Lines, θα συνεχίσει να στηρίζει με κάθε τρόπο τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν οι άνθρωποι του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και κάθε φορέα του κρατικού μηχανισμού που θέλει να συμβάλει σε αυτές τις πολύ δύσκολες ώρες που βιώνει το νησί μας. Με εκτίµηση, Kefalonian Lines.

Η επιστολή με την καταγγελία της ΠΟΠΥΣΥΠ:

Αριθ. Πρωτ: 2358
                                                                                                                                                                      Αθήνα: 17-08-2017
Αρ. Σελίδων : 1

Προς
1. Γραφείο Πρωθυπουργού
Αξιότιμο κο Αλέξη Τσίπρα
2.Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών
Αξιότιμο κο Νικόλαο Τόσκα
Θέμα: « Αποκλεισμός συναδέλφων στο λιμάνι νήσου Κεφαλονιάς »
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ.
μόλις τώρα πληροφορηθήκαμε από συναδέλφους, που επιχειρούσαν στην Κεφαλονιά και αποδεσμεύτηκαν, ότι οι ίδιοι πηγαίνοντας στο λιμάνι, για να φύγουν από την νήσο της Κεφαλονιάς, η εταιρεία kefalinia line με προκλητικό τροπο τους κατέβασε προσβάλλοντας τους από το καράβι της, διότι δεν έχει σύμβαση με τους πυροσβέστες, όπως ισχυρίζεται.
Ζητούμε την άμεση παρέμβαση σας, ώστε οι συνάδελφοι να αποχωρήσουν από την Κεφαλονιά, διότι η παραμονή τους εκεί επιβαρύνεται με χρήματα -φαγητό διαμονή κλπ - τα οποία όμως δεν τα έχουν και αδυνατούν.
                                                                 Με εκτίμηση,
                                                             Για την Π.Ο.Π.Υ.ΣΥ.Π.


 Ο Πρόεδρος                                                                                 Ο Γεν. Γραμματέας
 Φαραντάκης Γ. Αλέξανδρος                                                         Πέπλης Λ. Στυλιανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου