Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Προκαλεί η Τουρκία: «Μονομερείς» οι ενέργειες της Κύπρου στην... κυπριακή ΑΟΖ! - Η Άγκυρα φανερώνει τις προθέσεις της

Ο υπουργός Ενέργειας είπε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα μπλοκάρει τις έρευνες υδρογονανθράκων, όσο δεν υπάρχει συμφωνία για το Κυπριακό - Φεύγει το γεωτρύπανο της ΕΝΙ, αλλά θα επιστρέψει - Κουμουτσάκος: Πειρατική ενέργεια η τουρκική παρέμβαση
Νέες απειλές κατά της Κύπρου εκτόξευσε η τουρκική κυβέρνηση, η οποία, δια στόματος του υπουργού Ενέργειας, Μπεράτ Αλνταϊράκ, δήλωσε την αποφασιστικότητά της να μην επιτρέψει στην κυπριακή κυβέρνηση μονομερείς ενέργειες για την έρευνα και την άντληση υδρογονανθράκων.


Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας μίλησε σε φόρουμ για την Ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη, την Πέμπτη, ξεκαθαρίζοντας ότι η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να μπλοκάρει τις έρευνες για τους υδρογονάνθρακες, για όσο διάστημα δεν υπάρχει συμφωνία για την επανένωση του νησιού, ήτοι για τη διευθέτηση μίας λύσης στο Κυπριακό.
Όπως αποδεικνύεται -και- από τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, οι επιθετικές κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες που γίνονται στην ΑΟΖ της Κύπρου και σε άλλα σημεία του Αιγαίου, την ίδια στιγμή που έχουν «παγώσει» οι συνομιλίες που είχαν  ξεκινήσει με διεθνή διαμεσολάβηση και εποπτεία, για την επίλυση του Κυπριακού ζητήματος.

Πρώτη φορά συνδέονται οι έρευνες με το Κυπριακό


Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας είναι εξαιρετικά σημαντικές, διότι για πρώτη φορά οι «γείτονες» συνδέουν άμεσα τις εξελίξεις στο Κυπριακό με τις έρευνες που γίνονται και την πρόθεση αξιοποίησης των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων από την κυπριακή κυβέρνηση. Ο Μπεράτ Αλνταϊράκ, όπως αναφέραμε και πιο πάνω, δήλωσε με σαφήνεια ότι η Άγκυρα «θα μπλοκάρει κάθε ενέργεια, για όσο διάστημα δεν υπάρχει συμφωνία με την άλλη πλευρά, για το Κυπριακό».

Οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά αγνοεί τα δικαιώματα των τουρκοκυπρίων, των Τούρκων δηλαδή που μεταφέρθηκαν στα κατεχόμενα εδάφη του νησιού, από τον τουρκικό στρατό κατοχής, μετά την τουρκική εισβολή πριν από δεκαετίες. Μόλις πρόσφατα, κυβερνητικά στελέχη της Τουρκίας αναφέρθηκαν σε «μοιρασιά» των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην περιοχή, καθώς, όπως τόνισαν χαρακτηριστικά, «δικαιώματα έχουν και οι τουρκοκύπριοι». Προφανώς ξεπερνούν το γεγονός ότι η παρουσία των τουρκοκυπρίων στο νησί είναι παράνομη και προέρχεται από εισβολή κατοχικού στρατού σε ξένο κράτος και πλέον, ευρωπαϊκό έδαφος.

Αποχωρεί για το Μαρόκο το γεωτρύπανο της ΕΝΙ

Σύμφωνα με την «Καθημερινή» της Κύπρου , ο περιφερειακός σύμβουλος επικοινωνίας της ΕΝΙ Domenico Spina, απέστειλε δηλώσεις του CEO της εταιρείας Claudio Descalzi στις οποίες αποκαλύπτει πως το αδρανοποιημένο γεωτρύπανο της εταιρείας μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ θα αποχωρήσει με προορισμό το Μαρόκο. «Η ΕΝΙ δεν αποσύρεται από τις ερευνητικές εργασίες στα ανοιχτά της Κύπρου όπου τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν μπλοκάρει το γεωτρύπανο. Το γεωτρύπανο θα μεταφερθεί σε άλλα περιοχή πιθανότατα στο Μαρόκο». Η αποχώρηση του γεωτρύπανου δεν προσδιορίσθηκε χρονικά ωστόσο από τα λεγόμενα του κ. Descalzi αναμένεται να πραγματοποιηθεί λίαν συντόμως.

Η εταιρεία ανέμενε εντός της ΑΟΖ για αρκετό χρονικό διάστημα σημείωσε ότι εκ των πραγμάτων το γεωτρύπανο θα πρέπει να μεταφερθεί στο Μαρόκο. «Το γεωτρύπανο θα επιστρέψει αναμένοντας ωστόσο ότι η διεθνής διπλωματία (Ε.Ε , Τουρκική Ελληνική και Κυπριακή) θα βρει μια λύση. Ο CEO της ΕΝΙ παράλληλα διαβεβαίωσε ότι η εταιρεία δεν φεύγει από την περιοχή «είμαστε συνηθισμένοι να αντιμετωπίζουμε πιθανές διενέξεις. Όλα εξαρτώνται από τις δυο πλευρές (Βορρά και Νότου). Έχουμε άδειες που διαρκούν πολλά χρόνια. Εάν υπάρχουν εμπόδια σταματάει ο χρόνος ωστόσο δεν φύγαμε ούτε από την Λιβύη ούτε από άλλες χώρες όπου υπήρχαν περίπλοκες καταστάσεις».

Καμία συνάντηση της ΕΝΙ με την τουρκοκυπριακή κοινότητα


Δεν έχουν λάβει χώρα οποιεσδήποτε συναντήσεις μεταξύ της ιταλικής κυβέρνησης και μελών της τουρκοκυπριακής κοινότητας για το ζήτημα του σκάφους που έχει ενοικιαστεί από την ΕΝΙ, το οποίο εξακολουθεί να παραμένει σταματημένο στα ανοιχτά της Κύπρου, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΣΑ.

Το πρακτορείο επικαλείται πηγές από το Ιταλικό Υπουργείο Εξωτερικών, οι οποίες έχουν μέχρι στιγμής απορρίψει σχετικές αναφορές που δημοσιεύθηκαν στα τουρκικά ΜΜΕ.

ΠΗΓΗ protothema

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου