Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018

Κύπρος: Συναγερμός προς Ευρώπη

Η ανανέωση της παράνομης τουρκικής NAVTEX σήμανε κόκκινο συναγερμό στο Προεδρικό που αναζητεί τρόπους προκειμένου να αποτρέψει τους σχεδιασμούς της Άγκυρας στην Κυπριακή Οικονομική Ζώνη. Η διπλωματική προσπάθεια δεν απέδωσε τους αναμενόμενους καρπούς και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα μεταφέρει πλέον το πρόβλημα στις Βρυξέλλες.

Στην άτυπη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επιχειρήσει να φέρει ενώπιον των ευθυνών τους, τους ηγέτες των άλλων μελών της ΕΕ, θέτοντας προς συζήτηση το θέμα της ανανέωσης της τουρκικής NAVTEX με αποτέλεσμα την παρεμπόδιση της διενέργειας ερευνών από την ιταλική ΕΝΙ. Μετά τη νέα τουρκική ενέργεια ο Πρόεδρος συγκάλεσε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για τις 9.30 το πρωί, αντί των προγραμματισμένων χωριστών συναντήσεων, και θα ακολουθήσει συνάντηση με την πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών Κάθλιν Ντόχερτι, η οποία την περασμένη εβδομάδα βρισκόταν στην Άγκυρα μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον.

Η μεταφορά της πίεσης από πλευράς Λευκωσίας προς τις Βρυξέλλες θεωρείται μονόδρομος, αφού κρίνεται ότι θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν τα ευρωπαϊκά «όπλα». Όπως η αναστολή με πρωτοβουλία της κυπριακής κυβέρνησης της ιδιότητας του υπό ένταξη κράτους για την Τουρκία και η μεθόδευση αποκοπής της βοήθειας που λαμβάνει η Άγκυρα από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Λευκωσία, διά στόματος αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου, διαμήνυσε ότι δεν κάνει πολιτική των κανονιοφόρων, ούτε των μεγαφώνων. Ο Β. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι η διπλωματική οδός είναι η προσφερόμενη για την επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει στην αποκλειστική οικονομική ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ανέφερε ότι έχουν γίνει πάρα πολλές διπλωματικές ενέργειες για να λήξει η παρανομία, η πρόκληση από τουρκικής πλευράς. Και υποστήριξε ότι για να είναι αποτελεσματική η κυβέρνηση, εργάζεται πάρα πολύ σκληρά στο παρασκήνιο. Ο ίδιος συνέστησε υπομονή. Στόχος είναι η απρόσκοπτη συνέχιση των ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας και η άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, υπογράμμισε. «Νομίζω ότι έχουμε αποδείξει στο παρελθόν ότι με υπομονή, νηφαλιότητα, ψυχραιμία έχουμε αντιμετωπίσει τις όποιες προκλήσεις έχουν γίνει από τη μέρα που ξεκίνησε το ενεργειακό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας», ανέφερε.

ΠΗΓΗ O Φιλελεύθερος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου