Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018

Το ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας - Ιστορικές εξελίξεις για την Ελλάδα - Ενέργεια, Στρατηγική και Ιστορία

Το ενεργειακό μέλλον της Ελλάδας
Του Ν. Λυγερού


Έχουμε υπογράψει ένα συμβόλαιο για το θαλάσσιο οικόπεδο 2 με την κοινοπραξία Total - Edison - Ελληνικά Πετρέλαια κι ετοιμάζουμε άλλα δύο με τις κοινοπραξίες Repsol - Ελληνικά Πετρέλαια και ExxonMobil - Total - Ελληνικά Πετρέλαια για τις θαλάσσιες περιοχές Ιόνιο για την πρώτη και Δυτικά και Νοτιοδυτικά Κρήτης για τη δεύτερη. Θα έχουμε λοιπόν συμφωνίες με τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, χώρες οι οποίες έχουν όλες άμεση σχέση με το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση,
πράγμα που αποδεικνύει ότι δεν δεχόμαστε καμία πίεση για οποιοδήποτε θέμα και ειδικά για το Σκοπιανό από αυτές τις υπερδομές. Επίσης αυτό σημαίνει σε πρακτικό επίπεδο ότι τώρα η Ελλάδα μέσω της ΑΟΖ της έχει μια συγκεκριμένη προοπτική όχι μόνο για ανάπτυξη αλλά και για ανάκαμψη. Μπορεί να είναι σπάνιοι αυτοί που πίστεψαν σε αυτή τη στρατηγική που ανήκει στην υψηλή στρατηγική της Ελλάδας αλλά τώρα θα είναι όλο και περισσότεροι αυτοί που θα είναι μαζί μας και θα δουν από ποια σπατάλη χρόνου περάσαμε μόνο και μόνο λόγω κομματισμού και μικροπολιτικής. Έχει λοιπόν σημασία τώρα να προετοιμαστούμε για αυτά τα νέα δεδομένα και να είμαστε σε φάση προετοιμασίας για τα τελικά συμβόλαια αφού θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας αλλά και απολαβές για την Ελλάδα και τις περιφέρειες όπου βρίσκονται τα κοιτάσματα. Το μέλλον της Ελλάδας έχει αρχίσει με όλη τη βαρύτητα της λέξης και θα ήταν καλό να το συνειδητοποιήσουν οι Έλληνες αφού θα είναι η ιστορία μας.

Ιστορικές εξελίξεις για την Ελλάδα
Του Ν. Λυγερού

Όσα και να ήταν τα εμπόδια, οι καθυστερήσεις, οι οπισθοδρομήσεις λόγω καθυστερημένης ιδεολογίας και παράλογου κομματισμού, με τον ενεργειακό τομέα ζούμε ιστορικές εξελίξεις χάρη στο πλαίσιο της ελληνικής ΑΟΖ. Μπορεί πολλοί να μην πίστευαν σε τίποτα, να θεωρούσαν ότι όλα είναι χαμένα ή ακόμα ότι στην καλύτερη περίπτωση τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Βλέπουμε όμως ότι στο θαλάσσιο οικόπεδο 2 ήρθε η Total που ξέρει καλά από σκληρά πετρώματα και στις θαλάσσιες περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά Κρήτης η ExxonMobil και η Total, οι οποίες είναι οι μόνες στον κόσμο που έχουν εμπειρία σε τέτοια βάθη. Κατά συνέπεια, τώρα έχουμε ένα πλαίσιο συμμαχικό που λειτουργεί και ως ασπίδα για οποιαδήποτε κίνηση από χώρες που θα ήθελαν να αμφισβητήσουν το Δίκαιο της Θάλασσας. Είναι επίσης η πρώτη φορά στην ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας που η χώρα μας διαχειρίζεται επίσημα τόσο μεγάλες περιοχές στη θάλασσα μέσω κυριαρχικών δικαιωμάτων. Είναι λοιπόν απαραίτητο να υπογραμμίσουμε την ιστορική σημασία του γεγονότος διότι δημιουργεί μια αλλαγή φάσης για τα ελληνικά δεδομένα. Τώρα η Εθνική Στρατηγική με στρατηγικό ορθολογισμό μπορεί να αξιοποιήσει αυτή την ενεργειακή προστιθέμενη αξία της ελληνικής ΑΟΖ. Μάλιστα επειδή όλες αυτές οι θαλάσσιες περιοχές εφάπτονται πάνω σε γραμμές οριοθέτησης που αντιστοιχούν στη μέση γραμμή, θα παίξουν ένα ρόλο καταλυτικό και για τις επόμενες διακρατικές μας συμφωνίες. Με αυτήν την έννοια αντιλαμβανόμαστε και την ιστορικότητα της αλλαγής φάσης.

Ενέργεια, Στρατηγική και Ιστορία
Του Ν. Λυγερού

Όσοι θεωρούν ότι δεν έχουμε μεγάλες δυνατότητες, επειδή είμαστε μια μικρή χώρα ας εξετάσουν τι γίνεται τώρα με τα ενεργειακά θέματα. Όσοι λένε ότι δεν υπάρχει υψηλή στρατηγική για την πατρίδα μας, ας δουν πώς λειτουργεί η ΑΟΖ σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και την Ανατολική Μεσόγειο. Όσοι πιστεύουν ότι δεν έχουμε μέλλον, ας μελετήσουν την ιστορία μας. Δεν είναι με μίζερες κομματικές προσεγγίσεις που βοηθούμε την Ελλάδα. Δεν είναι περιορίζοντας όλες τις συζητήσεις στο θέμα της οικονομίας που επιτρέπουμε τον διάλογο. Δεν είναι με τις φοβίες που προκαλούμε στον ελληνικό λαό που τον ετοιμάζουμε για τη συνέχεια. Έχουμε εδώ και αιώνες, στρατηγική και ιστορία. Τώρα έχουμε αποκτήσει και ενέργεια. Αυτός ο συνδυασμός είναι ακόμα πιο ανθεκτικός και δεν υπάρχει λόγος ν' ακούμε τη διπλωματία να μας εξηγεί ότι δεχόμαστε πιέσεις για να αποδεχτούμε κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο. Τα πλεονεκτήματά μας είναι ασύγκριτα, θέλουμε δεν θέλουμε. Μπορεί να είναι σπάνιοι οι πολιτικοί που το αντιλαμβάνονται αλλά σημασία έχει το υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα χτίσουμε την πορεία μας. Αν πάψουμε ν' ακούμε προπαγάνδα ηττοπάθειας, θα δώσουμε στα παιδιά μας νέες προοπτικές και θα καταλάβουν ότι η Ελλάδα είναι χώρα που σχετίζεται με τον χρόνο αλλά ότι έχει και μέλλον.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου