Κυριακή 15 Απριλίου 2018

Χίλσμπορο: Η ποδοσφαιρική τραγωδία που σόκαρε τον πλανήτη - ΣΗΜΑΔΕΨΕ ΑΝΕΞΙΤΗΛΑ ΤΗ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ(Εικόνες & Βίντεο)

15 Απριλίου 1989, μια ακόμη ποδοσφαιρική ημέρα ξημέρωσε στη Μεγάλη Βρετανία.
Το στάδιο Χίλσμπορο ετοιμάζεται για τον ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας μεταξύ της Λίβερπουλ και της Νότιγχαμ Φόρεστ.
Οπαδοί των δύο ομάδων φτάνουν στο γήπεδο έτοιμη για τον αγώνα και τίποτα δεν προμηνύει τη συνέχεια.
Εξι μόλις λεπτά μετά την έναρξη του ημιτελικού, στις 15:00, ο αγώνας διακόπτεται καθώς στην εξέδρα είχε ξεκινήσει το μακελειό.

Οι ενέργειες του επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης οδήγησαν στην είσοδο υπεράριθμων οπαδών της Λίβερπουλ στην εξέδρα Λέπιγκς Λέιν (αγγλ. Leppings Lane), στη βόρεια κερκίδα του σταδίου. Αποτέλεσμα ήταν φίλαθλοι να στριμωχτούν στα κάγκελα. Οσοι πρόλαβαν να πηδήξουν από ένα μικρό κενό στα προστατευτικά κατάφεραν να σωθούν, αλλά δεν τα κατάφεραν όλοι. Κάποιοι πέθαναν από ασφυξία και άλλοι συνεθλίβησαν.
Το γήπεδο μέσα σε λίγα λεπτά μετατράπηκε σε νοσοκομείο, οι διαφημιστικές πινακίδες έγιναν φορεία, ενώ έγινε ο τόπος που πολλοί άφησαν την τελευταία τους πνοή.


Ο τραγικός απολογισμός: 94  φίλαθλοι, ανάμεσά τους και αρκετοί ανήλικοι, πέθαναν στο γήπεδο και 766 τραυματίστηκαν. Ένα άτομο πέθανε λίγο αργότερα στο νοσοκομείο, ενώ ένα ακόμα υπέκυψε στα τραύματά του μετά από τέσσερα χρόνια, ενώ βρισκόταν σε κώμα.
Τι έφταιξε; Εσφαλμένη κατανομή των φιλάθλων, προχειρότητα, κακοδιαχείριση μιας κατάστασης εκτάκτου ανάγκης
Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ διέταξε έρευνα, την οποία ανέλαβε ο αρχιδικαστής Πίτερ Τέιλορ.  Στο πόρισμά του, ένα χρόνο αργότερα, επέρριψε ευθύνες στην τοπική αστυνομία του Νότιου Γιορκσάιρ. Δύο ανώτατοι αξιωματικοί αποτάχθηκαν από το σώμα και οδηγήθηκαν σε δίκη το 2002, αλλά αθωώθηκαν. Το πρώτο μέτρο που πάρθηκε ήταν η κατάργηση των εξεδρών για όρθιους και η τοποθέτηση καθισμάτων, με αποτέλεσμα να μειωθεί δραστικά η χωρητικότητά τους και να αυξηθεί η ασφάλεια των φιλάθλων.
Στο Χίλσμπορο σημειώθηκε η μεγαλύτερη τραγωδία στη Μεγάλη Βρετανία, σοκάροντας ολόκληρο τον πλανήτη.




Με πληροφορίες san simera
Φωτογραφίες: AP

ΠΗΓΗ iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου