Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2018

Οι Τούρκοι ζητούν αποστρατικοποίηση νησιών του Αιγαίου - Έντονη αντίδραση της Αθήνας(Βίντεο)

Υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα παραβιάζει τη Συνθήκη της Λωζάνης - Θέλουν να βάλουν χέρι ακόμα και στα κοιτάσματα της Κρήτης 
Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι πλέον σε επικίνδυνα επίπεδα και όλα κρέμονται από μια κλωστή για να μην υπάρξει ανάφλεξη στο Αιγαίο.
Είναι προφανές πως οι Τούρκοι έχουν επιλέξει τη στρατηγική της έντασης και τη ρητορική των απειλών για να εκφοβίσουν την Ελλάδα και να εμποδίσουν τα σχέδια για εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου του Αιγαίου.
Την ώρα που Ελλάδα και ΗΠΑ συμφωνούν για ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ στη χώρα μας με δημιουργία νέων βάσεων, οι Τούρκοι διαμηνύουν πως αυτό είναι παράνομο και θέτουν και πάλι εκβιασμούς.

Ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, τόνισε ότι η Τουρκία δεν έχει κανένα πρόβλημα στο να μπουν και άλλες βάσεις στην Ελλάδα από την στιγμή που είναι μέλος του ΝΑΤΟ αλλά, επεσήμανε ότι βάση της συνθήκης της Λωζάνης υπάρχουν κάποια νησιά που έχουν κριθεί αποστρατικοποιημένα και δεν μπορεί η Ελλάδα να βάλει εκεί βάσεις, αλλά ούτε και να έχει στρατό. 
Όσον αφορά τη στρατικοποίηση, το καθεστώς των ελληνικών νησιών του Ανατολικού Αιγαίου διέπεται από διεθνείς συνθήκες.
Ειδικότερα:
  • το καθεστώς των νήσων Λήμνου και Σαμοθράκης διέπεται από τη Σύμβαση της Λωζάννης για τα Στενά του 1923, η οποία αντικαταστάθηκε με
  • τη Σύμβαση του Montreux του 1936,
  • το καθεστώς των νήσων Μυτιλήνης, Χίου, Σάμου και Ικαρίας διέπεται από τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάννης του 1923 και
  • το καθεστώς των Δωδεκανήσων διέπεται από τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947.

Θέλουν τα κοιτάσματα της Κρήτης – Προκλητικός χάρτης

Οι Τούρκοι, για πρώτη φορά και μάλιστα μέσω του υπουργού Άμυνας, του γνωστού προκλητικού και ανιστόρητου Χουλουσί Ακάρ, εμφάνισαν έναν καινούργιο χάρτη-πρόκληση όπου εντάσσουν και την περιοχή νότια της Κρήτης.
AKAR XARTHS2
Όπως επεσήμανε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ ο αναπληρωτής καθηγητής διεθνούς δικαίου και εξωτερικής πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος ως τώρα η Τουρκία είχε παρουσιάσει χάρτες οι οποίοι έφταναν μέχρι τα ανατολικά της Κρήτης, αυτή τη φορά μπαίνει, όπως φαίνεται ξεκάθαρα στον χάρτη που κρατάει ο Χουλουσί Ακάρ και μια σφήνα στην περιοχή νότια της Κρήτης.
AKAR XARTHS1
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή αυτή η Ελλάδα έχει ήδη “χωρίσει οικόπεδα” για τη διεξαγωγή ερευνών για κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου.
Μετά την υπενθύμιση του casus belli για τα 12 μίλια, ύστερα από τις απειλές για θερμό επεισόδιο με τη φρεγάτα που παρακολουθεί το ερευνητικό σκάφος Barbaros και τις προκλήσεις με τις κινήσεις και τα σχέδια για γεωτρήσεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ η Άγκυρα παρουσιάζει και διεκδικήσεις σε μια περιοχή που ως τώρα δεν είχε… γκριζάρει.
Το βίντεο της συνέντευξης του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας στο πρακτορείο «Anadolu»:

Έντονη αντίδραση της Αθήνας 

«Η οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ στο σύνολό της, θα καθοριστεί βάσει του διεθνούς δικαίου και ασφαλώς όχι λαμβάνοντας υπόψη ανυπόστατες και αυθαίρετες θεωρίες που υιοθετεί η παραβάτης του διεθνούς δικαίου Τουρκία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και προσθέτει:
«Σε ό,τι αφορά ζητήματα αποστρατικοποίησης, οι γνωστές θέσεις της Ελλάδας απορρέουν αποκλειστικά από το διεθνές δίκαιο και τη Χάρτα του ΟΗΕ και δεν χωρούν καμία αμφισβήτηση.
Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε πλειοδοσία επιθετικής ρητορικής.
Καλούμε την γείτονα Τουρκία να συμπεριφερθεί με την προσήκουσα σοβαρότητα και προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της Χάρτας των ΗΕ».

ΠΗΓΗ newsbomb

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου