Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

YΠΕΞ: Ικανοποίηση Λευκωσίας για κοινή θέση κρατών-μελών ΕΕ

Tην ικανοποίηση της κυβέρνησης για το γεγονός ότι η κοινή θέση που υιοθέτησαν τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ για το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ – Τουρκίας, η οποία επιδόθηκε στην τουρκική πλευρά, περιέχει σημαντικές αναφορές σε θέματα που αφορούν την Κύπρο, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει πως, μεταξύ άλλων, η κοινή θέση της ΕΕ καλωσορίζει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό και υπενθυμίζει ότι, ως ορίζεται από το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο, παραμένει κρίσιμης σημασίας η δέσμευση και η συνεισφορά της Τουρκίας σε δίκαιη, περιεκτική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, περιλαμβανομένων των εξωτερικών πτυχών, εντός του πλαισίου του ΟΗΕ, συμφώνως σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και με βάση τις αρχές και το κεκτημένο της ΕΕ. Επιπρόσθετα, η ΕΕ παροτρύνει έντονα την Τουρκία να αφαιρέσει άμεσα όλους τους περιορισμούς στο εμπόριο με όλα τα κράτη -μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμφώνως με τασΣυμπεράσματα Συμβουλίου της 11ης Δεκεμβρίου 2006. Αυτό συμπεριλαμβάνει συγκεκριμένα την άρση των περιορισμών για τα πλοία με κυπριακή σημαία, σημειώνει ο Υπουργός Εξωτερικών.
 
Ακόμη αναφέρει πως σε σχέση με τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών - μελών της ΕΕ και την κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ, η κοινή θέση περιλαμβάνει μακροσκελείς και σαφείς αναφορές. Συγκεκριμένα, επαναλαμβάνει τη σοβαρή ανησυχία της ΕΕ και παροτρύνει την Τουρκία να αποφύγει οποιεσδήποτε απειλές ή ενέργειες κατά των κρατών - μελών και υπενθυμίζει ότι, τον Μάρτιο 2018, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε έντονα τις συνεχιζόμενες παράνομες τουρκικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και υπενθύμισε την υποχρέωση της Τουρκίας να σέβεται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας και να ομαλοποιήσει τις σχέσεις της με όλα τα κράτη - μέλη.

Επίσης, σημειώνει, η ΕΕ υπογραμμίζει ξανά όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών - μελών, που περιλαμβάνουν το δικαίωμα σύναψης διμερών συμφωνιών και την εξερεύνηση και εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η ΕΕ τονίζει ακόμα την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας όλων των κρατών - μελών επί των αντίστοιχων χωρικών υδάτων και εναέριων χώρων τους.

"Η ΕΕ παροτρύνει την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας επί των χωρικών της υδάτων, όπως και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της και εκφράζει βαθιά ανησυχία για πρόσφατες τουρκικές δηλώσεις περί προγραμματισμένων γεωτρήσεων εκεί. Η ΕΕ καλεί την Τουρκία να απόσχει από οποιεσδήποτε τέτοιες παράνομες ενέργειες, στις οποίες η ΕΕ θα απαντούσε κατάλληλα και πλήρως αλληλέγγυα με την Κύπρο. Η ΕΕ θα συνεχίσει να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις. Επιπλέον, η κοινή θέση περιλαμβάνει αναφορά στην πλήρη στήριξη της ΕΕ στη συνεχιζόμενη εμπλοκή ευρωπαϊκών εταιρειών στην αν. Μεσόγειο", σημειώνει στη δήλωσή του ο ΥΠΕΞ.

Η κοινή θέση, προσθέτει, περιλαμβάνει ακόμα, ανάμεσα σε άλλα, αναφορές σε προηγούμενα σημαντικά για την Κύπρο Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην ανάγκη ομαλοποίησης των σχέσεων της Τουρκίας με την Κυπριακή Δημοκρατία, στην ανάγκη υλοποίησης όλων των αποφάσεων του ΕΔΑΔ, στη μη παρεμπόδιση ένταξης των κρατών - μελών σε διεθνείς οργανισμούς, στη δέσμευση σε σχέσεις καλής γειτονίας, στην αποτροπή δημιουργίας νέας μεταναστευτικής διόδου προς Κύπρο και στη συνεργασία με όλα τα κράτη - μέλη για το μεταναστευτικό, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους εφαρμογής της Συμφωνίας Επανεισδοχής ΕΕ -Τουρκίας, στην ανάγκη δικαστικής συνεργασίας με όλα τα κράτη - μέλη, στην ανάγκη επίλυσης ζητημάτων ασφάλειας πτήσεων στη νοτιοανατολική Μεσόγειο στη βάση του διεθνούς δικαίου, στην πλήρη εφαρμογή της υφιστάμενης τελωνειακής ένωσης έναντι όλων των κρατών - μελών.

Σημειώνει τέλος ότι οι πλείστες από τις πιο πάνω αναφορές, πέραν του κειμένου της κοινής θέσης, μεταφέρθηκαν και προφορικά στην τουρκική πλευρά από τους αρμόδιους αξιωματούχους της ΕΕ, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Σύνδεσης.
 
ΠΗΓΗ philenews/KYΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου