Τετάρτη 7 Αυγούστου 2019

Ο Ερντογάν έχει καταστρέψει 300.000 βιβλία σε 3 χρόνια! Στοιχεία που σοκάρουν για την Τουρκία

Περισσότερα από 300.000 βιβλία έχουν αφαιρεθεί από τα τουρκικά σχολεία και τις βιβλιοθήκες και έχουν καταστραφεί στην Τουρκία, από το απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας! Παρόλα αυτά Αμερικανοί και Ευρωπαίοι συνεχίζουν να συνομιλούν με το καθεστώς παριστάνοντας που και που ότι το “μαλώνουν” απειλώντας το με μέτρα και κυρώσεις που ποτέ δεν υλοποιούνται.
Όπως γράφει ο Guardian, το  υπουργείο Παιδείας της Τουρκίας  ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι καταστράφηκαν 301.878 βιβλία, καθώς η κυβέρνηση καταστρέφει οτιδήποτε συνδέεται με τον  Fethullah Gülen ο οποίος κατηγορείται από το καθεστώς Ερντογάν ότι υποκίνησε το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο της Turkeys Purge, το 2016 απαγορεύτηκε ένα βιβλίο μαθηματικών μόνο και μόνο γιατί περιείχε τα  αρχικά του Gülen!  Τον Δεκέμβριο του 2016, η τουρκική εφημερίδα BirGün ανέφερε ότι  βιβλία αξίας 1,8 εκατομμυρίων είχαν καταστραφεί και ξανατυπώθηκαν επειδή περιείχαν την «απαράδεκτη» λέξη “Πενσυλβανία”, όπου και ζει  ο Gülen στις ΗΠΑ. Οι δρόμοι που ονομάζονταν Gülen στην Άγκυρα έχουν επίσης μετονομαστεί.
Οι οργανώσεις που ασχολούνται με την ελευθερία του  λόγου δήλωσαν ότι ανησυχούν για τις ανακοινώσεις του Υπουργού Παιδείας της Τουρκίας. “Τα τελευταία τρία χρόνια, το εκδοτικό τοπίο στην Τουρκία έχει αλλάξει, με 29 εκδοτικούς οίκους να κλείνουν με έκτακτο διάταγμα για τη« διάδοση  τρομοκρατικής προπαγάνδας », δήλωσε  η PEN International .
Μια έκθεση του 2018 από την αγγλική PEN διαπίστωσε ότι, μετά την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που είχε αποφασιστεί μετά το απόπειρα πραξικοπήματος, είχαν κλείσει 200 εκδοτικοί οργανισμοί, 80 συγγραφείς υποβλήθηκαν σε έρευνες και διώξεις και 5.822 ακαδημαϊκοί απολύθηκαν από 118 δημόσια πανεπιστήμια. Η έκθεση επεσήμανε μια «κρίση ελευθερίας της έκφρασης» στην Τουρκία.
“Η κυβέρνηση έχει αυξήσει δραματικά την επιρροή της στα μέσα μαζικής ενημέρωσης και το τοπίο εκδόσεων, σιωπώντας έτσι κρίσιμες φωνές”, δήλωσε η οργάνωση PEN. “Καλούμε τις τουρκικές αρχές να επιτρέψουν την εκ νέου λειτουργία και την ανεξάρτητη λειτουργία των εκδοτικών οίκων και να σταματήσουν επειγόντως τη μακρόπνοη καταστολή της ελευθερίας έκφρασης, η οποία συνεχίζεται αμείωτη”.

ΠΗΓΗ militaire

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου