Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου 2019

Ανήσυχες οι Βρυξέλλες για τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης: «Πηγή προβλημάτων για τα ελληνικά νησιά»

Ο ύπατος αρμοστής της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική, Γιοσέπ Μπορέλ, παραδέχθηκε ότι η συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στα ελληνικά νησιά.
Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης μονοπώλησε το ενδιαφέρον της σημερινής (σ.σ. Δευτέρα) συνεδρίασης του Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής της Ε.Ε., με τη συμμετοχή των 28 υπουργών Εξωτερικών των ευρωπαϊκών κρατών.
Μετά το πέρας των εργασιών, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική, Γιοσέπ Μπορέλ, έκανε λόγο για «σοβαρή ανησυχία», ενώ εξέφρασε την αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο.

Τόνισε δε, ότι συμφωνία έγινε γνωστή στις Βρυξέλλες «πολύ αργά» και ότι αυτή τη στιγμή, οι ευρωπαϊκές αρχές την «εξετάζουν».
«Στη σημερινή συζήτηση, σε πολιτικό επίπεδο, έγινε σαφές ότι η συμφωνία είναι προβληματική για κάποιες χώρες και συγκεκριμένα για την Ελλάδα και την Κύπρο σε ό,τι αφορά τα χωρικά ύδατα» επεσήμανε, επιπλέον.
Ξεκαθάρισε δε, ότι «θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα σε ελληνικά νησιά», ενώ επανέλαβε ότι «κάθε συμφωνία θα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο».

Άισε σε Γκουτέρες: Δεν έχουμε θαλάσσια σύνορα με την Τουρκία

Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, Αγκίλα Σάλεχ Άισα, έστειλε επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για τη συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης.
Μεταξύ άλλων, ο Λίβυος πολιτικός χαρακτήρισε ως «παράνομη οντότητα» την κυβέρνηση της Τρίπολης και κάλεσε τον κ. Γκουτέρες να κηρύξει ανυπόστατο το μνημόνιο κατανόησης – συνεργασίας.
Εξήγησε δε, ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.
«Η Λιβύη και η Τουρκία δεν έχουν κοινά θαλάσσια σύνορα. Υπάρχουν /παρεμβάλλονται αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου, πέραν των αλληλεπικαλυπτόμενων θαλασσίων συνόρων με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, του Λιβάνου και της Συρίας, όπως προβλέπεται στη Σύμβαση των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας» ανέφερε, χαρακτηριστικά.
Και πρόσθεσε: «Στόχος του αναφερόμενου Μνημονίου Κατανόησης/Συνεργασίας είναι η παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας του κράτους της Λιβύης, του εναερίου χώρου, των λιμένων και των χωρικών υδάτων της από τα Τουρκικά στρατεύματα».
Πρόκειται, εξήγησε, «για μια συμφωνία υπό τη μορφή μνημονίου συνεργασίας, η οποία θα έχει επιπτώσεις στο έθνος της Λιβύης,  συμπεριλαμβανομένης της κατοχής της εδαφικής επικράτειάς του από τον τουρκικό στρατό και την παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του».
Υπενθυμίζεται ότι το Κοινοβούλιο της Λιβύης, το οποίο ελέγχεται από τον στρατηγό Χαφτάρ, προσφάτως καταψήφισε τη συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης, κάνοντας λόγο για μία «παράνομη συμφωνία».
Στο πλαίσιο αυτό, ο Άισα αναμένεται να επισκεφτεί την Ελλάδα την προσεχή Πέμπτη, κατόπιν πρόσκλησης της Βουλής των Ελλήνων.
Η Λιβύη βρίσκεται σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου από το 2011, με τις δυνάμεις του στρατηγού Χαφτάρ να ελέγχουν σχεδόν τα 2/3 της λιβυκής επικράτειας. Ωστόσο, ο ΟΗΕ αναγνωρίζει ως επίσημη κυβέρνηση της χώρας αυτή της Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (GNA), η οποία έχει ως έδρα την Τρίπολη.

ΠΗΓΗ sputniknews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου