Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

Φινλανδία: Τροποποίηση νόμου φοβούμενη υβριδικές επιθέσεις από Ρωσία

Η Φινλανδία δρομολογεί νομοθετικές αλλαγές για να επιτρέψει την ταχεία διεκπεραίωση των διαδικασιών υποβολής αιτήσεων στα σύνορα, ώστε να αποτραπούν πιθανές «υβριδικές επιχειρήσεις» που εκμεταλλεύονται τη μετανάστευση.

Κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 2015-2016 περίπου 2.000 άτομα, κυρίως άνδρες με καταγωγή από τη Μέση Ανατολή, άρχισαν να εμφανίζονται στους συνοριακούς σταθμούς της ανατολικής Φινλανδίας.

Πέρυσι, το ίδιο φαινόμενο συνέβη στα πολωνικά σύνορα σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα.

Η πιθανότητα τέτοιων υβριδικών επιχειρήσεων αυξάνεται και το υπουργείο Εσωτερικών της Φινλανδίας έχει ξεκινήσει ένα σχέδιο που θα κατατεθεί στο κοινοβούλιο το ερχόμενο φθινόπωρο.

Οι νέες συνοριακές διαδικασίες λέγεται ότι θα επιτρέψουν τη διεκπεραίωση δυνητικά αβάσιμων αιτήσεων ασύλου στα σύνορα.

Οι αιτούντες άσυλο δεν θα μπορούν να ταξιδεύουν εντός της Φινλανδίας ή από τη Φινλανδία προς άλλες χώρες της ΕΕ. Θα υπάρξουν επίσης νέα κέντρα υποδοχής κοντά στα σύνορα.

Η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν αναφέρθηκε στο θέμα των πιθανών προσφύγων από τη Ρωσία σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο την Τετάρτη (16 Μαρτίου).

«Με αυτό το θέμα, πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και πραγματιστές. Γινόμαστε μάρτυρες του πώς η Ρωσία ασκεί επιθετικά την εξωτερική της πολιτική, στοχοποιώντας άλλες χώρες και μεταμφιέζοντας το ως προστασία των πολιτών της», είπε.

Με σχετικό Tweet της την Τετάρτη (16 Μαρτίου), η ρωσική πρεσβεία στο Ελσίνκι ενθάρρυνε τους Ρώσους πολίτες στη Φινλανδία να αναφέρουν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εάν έχουν βιώσει ρητορική μίσους, διακρίσεις ή παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στη Φινλανδία ζουν περίπου 30.000 Ρώσοι πολίτες και τα ρωσικά μιλούν περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι στη χώρα.

Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, υπήρξαν αναφορές για απαράδεκτη συμπεριφορά προς τους Ρώσους και τους ρωσόφωνους.

Κορυφαίοι πολιτικοί και αξιωματούχοι ασφαλείας έχουν προειδοποιήσει ότι τα περιστατικά καταγράφονται στο Κρεμλίνο, το οποίο συλλέγει «πυρομαχικά» για μελλοντικές υβριδικές και προπαγανδιστικές επιχειρήσεις.

Αντίδραση ήρθε από την κοινότητα των χάκερ «Anonymous».

«Σπαμάρετε τα ηλεκτρονικά τους μηνύματα. Ζητούν από τους Ρώσους στη Φινλανδία να καρφώσουν τους ανθρώπους της Φινλανδίας αν πουν κάτι κακό για τη Ρωσία», έγραψαν στο Twitter οι Anonymous.

(Pekka Vänttinen | EURACTIV.com)

ΠΗΓΗ  euractiv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου