Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

Ειρηνικός ο δεύτερος πρωθυπουργός της Λιβύης: Αύριο αναλαμβάνω καθήκοντα - Δεν θα υπάρξει χρήση βίας

Πέτρος Κράνιας

Ο άνδρας που επέλεξε το κοινοβούλιο της Λιβύης ως νέο πρωθυπουργό δήλωσε στο Reuters την Τετάρτη ότι αναμένει να αναλάβει καθήκοντα στην Τρίπολη ειρηνικά παρά την υπόσχεση του μεταβατικού προέδρου να διατηρήσει την εξουσία.

Το κοινοβούλιο θα ορκίσει τον Φατί Μπασάγκα ως πρωθυπουργό την Πέμπτη, αλλά ο επικεφαλής της σημερινής προσωρινής κυβέρνησης, Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα, αρνήθηκε να παραχωρήσει τον έλεγχο, αυξάνοντας την προοπτική αναζωπύρωσης μαχών.

"Δεν θα υπάρξει χρήση βίας, ούτε από εμάς ούτε από την υπάρχουσα κυβέρνηση", είπε ο Μπασάγκα σε συνέντευξή του.

"Αύριο θα δοθεί ο όρκος ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων και μετά θα πάω στην Τρίπολη", είπε, προσθέτοντας ότι θα υπάρξουν ρυθμίσεις για να διασφαλιστεί μια "κανονική και ομαλή" μετάβαση.

Ο αγώνας για τον έλεγχο της κυβέρνησης της Λιβύης μετά την κατάρρευση των προγραμματισμένων εκλογών τον Δεκέμβριο απειλεί να επαναφέρει τη χώρα στη σύγκρουση και τη διαίρεση που επικρατούσαν για μεγάλο μέρος της περιόδου από την επανάσταση που υποστηρίχθηκε από το ΝΑΤΟ το 2011.

Ο μεταβατικός πρωθυπουργός Ντμπέιμπα εγκαταστάθηκε πριν από ένα χρόνο μέσω μιας διαδικασίας που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ και λέει ότι η κυβέρνησή του παραμένει έγκυρη και ότι θα παραχωρήσει την εξουσία μόνο μετά από επαναπρογραμματισμένες εκλογές που λέει ότι θα πραγματοποιήσει τον Ιούνιο. 

Σε τηλεοπτική ομιλία του την Τετάρτη, κατηγόρησε το κοινοβούλιο ότι επιδιώκει να σαμποτάρει τις εκλογές και είπε ότι "αυτό που αποκαλούσαν κυβέρνηση δεν θα λειτουργήσει ποτέ στην πραγματικότητα και δεν θα έχει θέση".

Το κοινοβούλιο δήλωσε ότι η θητεία του Ντμπέιμπα έληξε όταν οι εκλογές του Δεκεμβρίου δεν πραγματοποιήθηκαν όπως είχε προγραμματιστεί, και το κοινοβούλιο επέλεξε αντ' αυτού τον Bashagha να ηγηθεί μιας νέας μετάβασης με εκλογές να ακολουθήσουν το επόμενο έτος.

Η θέση του κοινοβουλίου υποστηρίζεται από τον Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος διεξήγαγε έναν πόλεμο 14 μηνών στην Τρίπολη από το 2019 έως το 2020. Ένοπλες φατρίες στην πρωτεύουσα και τις δυτικές περιοχές εμφανίζονται διχασμένες για την κρίση, με ορισμένους να λένε την Τρίτη ότι αντιτάχθηκαν στο κοινοβούλιο κίνηση για την εγκατάσταση νέας κυβέρνησης.

Ο Μπασάγκα, πρώην υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε ότι έχει δεσμευτεί για τη διεξαγωγή εκλογών εντός του χρονικού πλαισίου που όρισε το κοινοβούλιο τον επόμενο χρόνο, προσθέτοντας ότι ήθελε να επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ των αντίπαλων πολιτικών θεσμών για το θέμα.

Οι διαφωνίες σχετικά με τους βασικούς κανόνες για τις εκλογές οδήγησαν στην κατάρρευση της προγραμματισμένης διαδικασίας εκλογών τον Δεκέμβριο.

Πέτρος Κράνιας 

ΠΗΓΗ capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου