Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

Κ. Γρίβας : Η Τουρκία στα νέα γεωπολιτικά δεδομένα και τα όρια του νέου ψυχροπολεμικού πεδίου(Βίντεο)

Ο καθηγητής Γεωπολιτικής στη Σχολή Ευελπίδων, Κωνσταντίνος Γρίβας, μιλώντας στον 98.4 , υποστήριξε ότι μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η οποία προσέθεσε έναν ακόμη δραματικό κρίκο στην καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου, όταν το λόγο εντελώς κυνικά έχουν οι προβολές ισχύος, η αντίδραση της Δύσης και η διαμόρφωση του νέου ψυχροπολεμικού πεδίου, δεν μπορεί να αφήνει για την ανθρωπότητα εκτός κάδρου πλέον ακόμη και τα εφιαλτικά σενάρια μίας πυρηνικής έστω και στο πεδίο των απειλών, κλιμάκωσης. 

Ο κ. Γρίβας μίλησε αναλυτικά και στο πως και γιατί η νέα αρχιτεκτονική που δομείται αυτό το διάστημα, οδηγεί αφενός σε αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Τουρκίας για τον Δυτικό κόσμο,

αλλά και την Τουρκία σε πλήρη σύσφιξη των επιλογών της με τις ΗΠΑ, με μεγάλο ερωτηματικό αν θα ζητήσει κι αν θα πάρει και ποια ανταλλάγματα για αυτή την νέα θέαση στη γεωπολιτική σκακιέρα. 

Εξ αντικειμένου , λέει ο κ. Γρίβας, ο ρόλος της Ελλάδας επίσης αναβαθμίζεται στη περιοχή, αρκεί να υπάρχει στρατηγική επιλογή για το πως. Δεν μπορεί την ώρα που ορθά είσαι , είπε, στην πρωτοπορία στήριξης του Διεθνούς Δικαίου ενάντια στον αναθεωρητισμό στην Ουκρανία , την ίδια ώρα στις αναθεωρητικές διαχρονικές πολιτικές της Τουρκίας σε Αιγαίο, Κύπρο και Ανατολική Μεσόγειο να το συζητάς , να το διερευνάς ή να πιέζεσαι για διαπραγματεύσεις στο «βρείτε τα μεταξύ σας» , με μία Τουρκία που έχει πλήρη αναθεωρητική πολιτική σε όλες τις πρόνοιες του Διεθνούς Δικαίου έναντι της Ελλάδας.

Το βίντεο είναι από το Ράδιο 98.4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου