Κυριακή 24 Απριλίου 2022

ΗΠΑ: Το ενεργειακό λόμπι είναι δυσαρεστημένο με τον Τζο Μπάιντεν και την πράσινη ατζέντα

 

Πηγή Φωτογραφίας: Evan Vucci / ASSOCIATED PRESS

ΣΟΦΙΑ ΧΥΤΟΥ
      

ΗΠΑ: Μετά από ένα χρόνο πολλά πράγματα έχουν αλλάξει στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους φιλόδοξους στόχους που είχε θέσει ο Τζο Μπάιντεν.

Οι κυβερνήσεις και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού δρομολογούν επιδοτήσεις, επιβάλλουν πλαφόν στην άνοδο των τιμών ενέργειας ή περιορίζουν φορολογικές επιβαρύνσεις για να μειώσουν τα βάρη των πολιτών από τον υψηλό πληθωρισμό. Μετά από ένα χρόνο πολλά πράγματα έχουν αλλάξει στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους φιλόδοξους στόχους που είχε θέσει ο Τζο Μπάιντεν. Οι ΗΠΑ υπέκυψαν σε αυτό το δίλημμα, με τον Λευκό Οίκο να εξετάζει την προσωρινή κατάργηση της 
φορολόγησης στη βενζίνη.
Οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά 50% μέσα σε ένα 12μήνο και ειδικότερα
 από τότε που ο Τζο Μπάιντεν ανέλαβε τα ηνία του Λευκού Οίκου. Παράλληλα, δεν έχουν υλοποιηθεί μια σειρά υποσχέσεων, με αποτέλεσμα σχέδια να εγκαταλειφθούν ή να ανατραπούν, αλλά και το γεγονός ότι ο Τζο Μπάιντεν έχει καταφέρει να έχει απέναντι του, άκρως δυσαρεστημένους, τόσο το ενεργειακό λόμπι όσο και τους ακτιβιστές.

Τις επόμενες ημέρες είναι πολύ πιθανό να παραιτηθεί η υπεύθυνη σύμβουλος για θέματα κλιματικής πολιτικής, Τζίνα ΜακΚάρθι. Παράγοντας για την απόφαση της φαίνεται πως έπαιξε η απόφαση του κυρίου Μπάιντεν να υπογράψει την Μεγάλη Παρασκευή των Καθολικών, μια μέρα που ο κόσμος είχε στρέψει την προσοχή του στην πασχαλιάτικη εξόρμηση του, την απόφαση για την επανέναρξη της διαδικασίας δημοπρασιών για τις αδειοδοτήσεις ενεργειακών εξορύξεων σε κρατική γη.

Το σκηνικό περιπλέκεται ακόμη περισσότερο για τις κυβερνήσεις καθώς οι κεντρικές τράπεζες αναγκάζονται αργά ή γρήγορα να εγκαταλείψουν την πολιτική των ιστορικά χαμηλών επιτοκίων που μεταφράζεται σε μια αύξηση του κόστους δανεισμού για όλους τους παίκτες της παγκόσμιας οικονομίας. Αυτή η αναπροσαρμογή στα νέα δεδομένα γίνεται ακόμη πιο δύσκολη εάν αναλογιστεί κανείς τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες που ενισχύουν τις πληθωριστικές πιέσεις -μαζί με την κρίση στην Ουκρανία. Μερίδα οικονομικών αναλυτών υπολογίζει πως θα χρειαστεί μια διετία μέχρι να καταφέρει η προσφορά να ανταπεξέλθει στη ζήτηση δίχως επιπτώσεις στις επιδόσεις των οικονομιών.

Τι άλλαξε με τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο πόλεμος άλλαξε τα πάντα σπέρνοντας τον πανικό στις αγορές των commodities και βάζοντας σε δεύτερη μοίρα τις πράσινες δεσμεύσεις. Το τελευταίο φυσικά δεν αφορά μόνο τον κύριο Μπάιντεν, πρόκειται για μια κοινή διαπίστωση στις νέες στρατηγικές άμυνας απέναντι στην ενεργειακή κρίση που εφαρμόζουν πολλές κυβερνήσεις, οι οποίες ξαναβάζουν μπρος τις μηχανές σε μονάδες λιγνίτη και εργοστάσια πυρηνικής ενέργειας.

ΠΗΓΗ https://www.pagenews.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου