Κυριακή 24 Απριλίου 2022

Μέλος του Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων: ”Οι ΗΠΑ θέλουν μία ισχυρή τουρκική ΠΑ-Η συμφωνία για τα F-16 είναι με την Τουρκία, όχι με τον Ερντογάν”!

 

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Η εξασφάλιση συμφωνίας για την Τουρκία για την αγορά μαχητικών αεροσκαφών F-16 θα μπορούσε να είναι μια κερδοφόρα κατάσταση για την κυβέρνηση Μπάιντεν, δήλωσε ο Henri J. Barkey, ανώτερος συνεργάτης μελετών στο Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων για θέματα Μ. Ανατολής!

«Καλώς ή κακώς, η Τουρκία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ και θα παραμείνει έτσι», είπε ο Μπάρκι σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στους Asia Times την Πέμπτη. Η παγκόσμια πολιτική εξελίσσεται ταχέως λόγω του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, επομένως η Ουάσιγκτον ενδιαφέρεται να διατηρήσει η Άγκυρα μια ισχυρή αεροπορία, είπε.

«Μόνο μια γνήσια αλλαγή από την πλευρά του θα επιφέρει έναν επιθυμητό μετασχηματισμό στην ποιότητα της αμοιβαίας σχέσης».

Η πλήρης αναπαραγωγή του άρθρου ακολουθεί παρακάτω:

«Μια διαμάχη πυροδοτείται μεταξύ της κυβέρνησης του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και του Κογκρέσου για το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη F-16.

Οι ηγέτες του Κογκρέσου, ενοχλημένοι από τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την αγορά ρωσικών όπλων και για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων υπό το αυταρχικό του σύστημα, εξέφρασαν την έντονη αντίθεσή τους. Το τουρκικό αίτημα για 40 νέα αεροσκάφη και κιτ αναβάθμισης για τα υπάρχοντα F-16 έρχεται μετά την απόφαση των ΗΠΑ να εκδιώξουν την Τουρκία από το πρόγραμμα αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35.

Η αεροπορία της Τουρκίας αποτελείται σχεδόν αποκλειστικά από 260 τέταρτης γενιάς F-16 αμερικανικής κατασκευής. Η Τουρκία ήταν σε καλή θέση για να κάνει την απαραίτητη μετάβαση στο F-35 με την προηγμένη τεχνολογία stealth της.

Η Άγκυρα δεν επρόκειτο μόνο να αγοράσει 100 από αυτά τα μαχητικά, αλλά επρόκειτο επίσης να γίνει τόπος κατασκευής σημαντικών τμημάτων του αεροσκάφους καθώς και κόμβος συντήρησης για F-35 που λειτουργούν σε άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ. Και οι δύο δραστηριότητες θα παρείχαν στην Τουρκία μεταφορά τεχνολογίας και μια ευκαιρία να κερδίσει σημαντικά έσοδα από συνάλλαγμα.

Όλα αυτά κατέρρευσαν όταν η Τουρκία παρήγγειλε προηγμένους ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους S-400 παρά τις επανειλημμένες και ξεκάθαρες προειδοποιήσεις τόσο από την εκτελεστική όσο και από τη νομοθετική εξουσία της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες φοβούνταν ότι μια τουρκική αγορά S-400 θα επέτρεπε στους Ρώσους να συλλέξουν πληροφορίες σχετικά με τις δυνατότητες stealth των F-35. Παρά τις τρομερές νουθεσίες των ΗΠΑ, ο Ερντογάν προχώρησε και παρέλαβε το ρωσικό σύστημα το 2019.

Πιθανότατα υπέθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες, όπως έκαναν πάντα στο παρελθόν, θα έβρισκαν τελικά έναν τρόπο να συναινέσουν στις επιθυμίες του. Απλώς έκανε λάθος, είχε παρεξηγήσει τελείως τη διάθεση στην Ουάσιγκτον.

Αυτό ήταν ένα δαπανηρό λάθος που επέφερε επίσης την τιμωρία των ΗΠΑ βάσει του νόμου για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων. Εν μία νυκτί, η Τουρκία έχασε όλα τα οικονομικά οφέλη του προγράμματος.

Η υπόθεση υπέρ και κατά της πώλησης των F-16 είναι περίπλοκη. Οι ηγέτες του Κογκρέσου έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στον Ερντογάν και την κυβέρνησή του. Ενώ είναι μακροχρόνιοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, η τριβή μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον έχει φτάσει σε ένα σπάνιο αποκορύφωμα.

Το μπαράζ του αντιαμερικανισμού που προέρχεται μόνο από την τουρκική κυβέρνηση συνέβαλε σημαντικά στη δυσμενή άποψη του κοινού για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Τουρκία υπό τον Ερντογάν υπήρξε ένας ρεβιζιονιστής παράγοντας στην περιοχή της, αμφισβητώντας, μερικές φορές βίαια, τις προσπάθειες της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ να εμπορευθούν το νέο φυσικό αέριο στην Ευρώπη.

Η κάθοδος του Ερντογάν στον αυταρχισμό τον οδήγησε να χρησιμοποιεί το δικαστικό σώμα και τις υπηρεσίες ασφαλείας για να φυλακίσει αντιπάλους, συμπεριλαμβανομένων δημοσιογράφων, διανοουμένων και ηγετών της κοινωνίας των πολιτών, στην καλύτερη περίπτωση, για ψευδείς λόγους. Από αυτή την άποψη, η αντιπολίτευση του Κογκρέσου είναι απολύτως κατανοητή.

Υπάρχει όμως και μια άλλη προοπτική. Καλώς ή κακώς, η Τουρκία είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ και θα παραμείνει. Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η παγκόσμια πολιτική εξελίσσεται γρήγορα σε μια απρόβλεπτη κατεύθυνση. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν, επομένως, συμφέρον η Τουρκία να διατηρήσει μια ισχυρή αεροπορία.

Η συμφωνία για τα F-16 είναι με την Τουρκία, όχι με τον Ερντογάν. Τα F-16 θα είναι σε υπηρεσία πολύ μετά την έξοδο του Ερντογάν από την πολιτική σκηνή.

Παραδόξως, η πώληση των F-16 θα μπορούσε να επιτύχει πολλά από αυτά που θα ήθελε να δει το Κογκρέσο των ΗΠΑ και πολλά άλλα.

Πρώτον, η συμφωνία θα έκλεινε την πόρτα στο πρόγραμμα F-35. Στην πραγματικότητα, το αίτημα για τα F-16 ήταν μια ταπεινωτική εμπειρία για τον Ερντογάν. Μετά τη σκληρή αντίδραση των ΗΠΑ για την αγορά των S-400, διπλασίασε προτείνοντας ότι θα αγόραζε άλλη μια τέτοια μπαταρία και, εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούνταν να πουλήσουν μαχητικά αεροσκάφη, θα τα προμήθευε απλώς από τη Ρωσία.

Τώρα, ο πόλεμος στην Ουκρανία δυσκολεύει το ενδεχόμενο να αγοράσει κάποιος οτιδήποτε από τη Ρωσία, πολύ λιγότερο εξελιγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό. Με άλλα λόγια, είναι κολλημένος. Αυτό δίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες την ευκαιρία όχι μόνο να ανατρέψουν τα πράγματα για τον Ερντογάν αλλά και να επιβάλουν ορισμένους πραγματικούς όρους σε αυτήν την αγορά.

Με την οικονομία του σε παρακμή και εκκρεμείς εκλογές, ο Ερντογάν βρίσκεται σε μια επίθεση γοητείας καθώς προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις του με όλες τις χώρες που αποξένωσε με τις πολιτικές του, ξεκινώντας από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη Σαουδική Αραβία. Καλύπτοντας τη ρεβιζιονιστική και βομβιστική προσέγγισή του, αντιστρέφει την πορεία του.

Αυτό θα πρέπει να ισχύει και για τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Ουάσιγκτον πρέπει να επιμείνει ότι θα πληρωθεί ένα τίμημα όταν οι υπουργοί και οι σύμμαχοι του Ερντογάν αποκαλούν τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον κύριο εχθρό της Τουρκίας. Μαζί με αυτό, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα πρέπει να πιέσει την Τουρκία να σταματήσει την εσωτερική της καταστολή και να απελευθερώσει τους πολιτικούς αντιπάλους από τη φυλακή. Η διοίκηση μπορεί να παίξει καλό μπάτσο, κακό αστυνομικό υποστηρίζοντας ότι μόνο τέτοιες κινήσεις θα έκαναν τη συμφωνία F-16 αποδεκτή από το Καπιτώλιο.

Η υφυπουργός Πολιτικών Υποθέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Βικτόρια Νούλαντ βρέθηκε πρόσφατα στην Άγκυρα για να υπογράψει μια ασαφή νέα στρατηγική αντίληψη με την Τουρκία. Αυτό θα μπορούσε να παρέχει το πλαίσιο κάτω από το οποίο μπορούν να προωθηθούν αυτές οι αλλαγές. Εάν λειτουργήσει, αυτό θα είναι μια νίκη τόσο για το Κογκρέσο όσο και για τον Λευκό Οίκο.

Ωστόσο, αυτό δεν θα είναι εύκολο, καθώς πολλά μυαλά στην Ουάσιγκτον πρέπει να αλλάξουν. Ο Ερντογάν κάνει λάθος αν πιστεύει ότι η κρίση στην Ουκρανία θα του δώσει μια πάσα. Μόνο μια γνήσια αλλαγή από την πλευρά του θα επιφέρει μια επιθυμητή μεταμόρφωση στην ποιότητα της αμοιβαίας σχέσης.”

ΠΗΓΗ https://directus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου