Ανοίγει η ψαλίδα ανάμεσα στον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την ακροδεξιά υποψήφια Μαρίν Λεπέν στις δημοσκοπήσεις για το σημερινό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Παρόλα αυτά, δημοσκοπική διαφορά ανάμεσα στους δύο επικρατέστερους του α’ γύρου, παρότι πιο άνετη για τον Γάλλο πρόεδρο, παραμένει σχεδόν στο ένα τρίτο της διαφοράς τους στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές, ενώ το ποσοστό της Λεπέν, αν και δεύτερης, είναι το υψηλότερο που έχει λάβει η Ακροδεξιά.

Η πρόκληση για τον Μακρόν είναι να προσελκύσει τις ψήφους των αναποφάσιστων, κυρίως των αριστερών, και να τους παρακινήσει να πάνε αύριο στις κάλπες αντί να απέχουν, γιατί η αποχή ευνοεί την ακροδεξιά αντίπαλό του. Το «οποιοσδήποτε εκτός από τη Λεπέν» έχει σημαντική απήχηση στους Γάλλους, που θέλουν να ανακόψουν την Ακροδεξιά, αλλά και το «οποιοσδήποτε εκτός από τον Μακρόν» δεν είναι ευκαταφρόνητο ως ποσοστό.

Ο κίνδυνος που αντιμετωπίζει ο Μακρόν, ακόμη και αν επανεκλεγεί άνετα στην προεδρία, είναι, σύμφωνα με τους αναλυτές, να εκλεγεί «ελλείψει καλύτερου», δηλαδή να παραμείνει στην εξουσία για να μην έρθει η Λεπέν, και όχι επειδή έπεισε τους ψηφοφόρους το «μακρονικό» προεκλογικό πρόγραμμα.

Σε κάθε περίπτωση, ο δεύτερος προεδρικός γύρος είναι πράγματι, όπως επεσήμανε και στο τέλος του τελευταίου ντιμπέιτ ο Μακρόν, «ένα δημοψήφισμα υπέρ ή κατά της Ευρώπης, υπέρ ή κατά της Γαλλικής Δημοκρατίας, υπέρ ή κατά της οικολογίας». Το ετερόκλητο μπλοκ των πολιτικών δυνάμεων που θα στηρίξει στο δεύτερο γύρο τον Μακρόν προσέρχεται στις κάλπες με στόχο:

1. Να μην κινδυνεύσει το ευρωπαϊκό σχέδιο και να πάει η ΕΕ μπροστά.

2. Να ανακόψει πρωτίστως στη Γαλλία, αλλά και ευρύτερα στην Ευρώπη, την άνοδο της λαϊκιστικής Άκρας Δεξιάς.

3. Να μην κινδυνεύσει η ενότητα της Δύσης έναντι της Μόσχας.

4. Με το σκεπτικό ότι απέναντι στον φασισμό, μια ατελής δημοκρατία είναι πάντα προτιμητέα.

5. Να παραμέινει η Γαλλία η κοιτίδα που γέννησε τα ανθρώπινα δικαιώματα.

6. Να μην υπάρξει επαναφορά της θανατικής ποινής στην καρδιά της ΕΕ.

7. Να δώσουν στον Εμανουέλ Μακρόν μία δευτερη ευκαιρία να αποδείξει ότι πήρε πράγματι το μάθημα του πρώτου προεδρικού γύρου, σεβόμενος τη δημοκρατία, τις αρχές και τους κανόνες της.

ΠΗΓΗ https://www.cnn.gr