Κυριακή 24 Απριλίου 2022

Προβλέψιμη Τουρκία και Ηττημένα Μυαλά

Λάζαρος Μαύρος

ΔΥΣΚΟΛΗ σε πολύ μεγάλο βαθμό καθίσταται η πρόβλεψη, πόσο ζοφερές, πόσο επικινδυνότερες και πόσο καταστροφικότερες μπορεί ν’ αποβούν οι εξελίξεις, σε οικουμενικό πλέον επίπεδο, του αρξάμενου, 24.2.2022 με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, πολέμου. Η κλιμάκωση των συνεπειών του οποίου, διεθνώς, προσιδιάζει σε διαστάσεις Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου. Υπό την διαρκή κιόλας απειλή πυρηνικού υποτροπιασμού.

ΛΙΓΟΤΕΡΟ δύσκολη είναι, όμως, η πρόβλεψη πως και σε αυτήν την αντιμαχία κάθε ξεχωριστό

κράτος, συντασσόμενο με τους μεν, ή με τους δε, ή λίγο με τον έναν και λίγο με τον άλλο, ή με κανέναν, κατά τον βαθμό των δυνατοτήτων, των επιλογών, των φόβων και των αναγκών ή των εξαναγκασμών του, φροντίζει πρωτίστως τα δικά του συμφέροντα και τις δικές του επιδιώξεις.

- Έχοντας ασφαλώς στην κορυφή της στρατηγικής του ό,τι το ίδιο ιεραρχεί ως την εθνική του ασφάλεια. Πώς δηλαδή θα φροντίσει να αξιοποιήσει και να εκμεταλλευτεί τις όποιες ευκαιρίες, στις εξελισσόμενες περιστάσεις και αυτής της παγκόσμιας αναδιαμόρφωσης των συσχετισμών ισχύος, επ’ ωφελεία των δικών του πάγιων στρατηγικών σχεδιασμών.

ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΗ είναι πάντως η πρόβλεψη για το πώς θα συμπεριφερθεί και για ποιες επιδιώξεις της θα αξιοποιήσει το πλέγμα των τρεχουσών και των επικείμενων ανακατατάξεων, η από δεκαετιών επιμόνως νεο-οθωμανίζουσα Τουρκία τού ήδη επί 20ετία μονοκράτορά της Ερντογάν. Πλέγμα, στη διαμόρφωση του οποίου, επιχειρεί να αναγνωρίζεται και να θωπεύεται και να επιβραβεύεται απ’ όλες τις πλευρές και από τους ίδιους τους αντιμαχομένους, εγγύτατα γείτονες, ως ένας σπουδαίας σημασίας επί τόπου παίκτης.

ΓΝΩΡΙΖΕΙ σαφέστατα και χαίρεται ο Ερντογάν ότι: Τώρα, υπό τις περιστάσεις του ουκρανικού πολέμου που εκτόξευσε ο Ρώσος ηγεμών Βλαντιμίρ Πούτιν, ως προανάκρουσμα Γ΄ Παγκ. Πολέμου, οι Δυτικοί, μ’ επικεφαλής πάντα τους Αγγλοαμερικανούς, τον έχουν ανάγκη πολύ περισσότερο. Για τους λόγους που είχε ανέκαθεν ανάγκη η ΝΑΤΟϊκή συμμαχία την Τουρκία: Στα πρόσω έναντι της Σοβιετικής Ένωσης.

- Πολύ περισσότερο απ’ όσο οι νικήτριες δυνάμεις του Α΄ Παγκ. Πολέμου είχαν ανάγκη τον Μουσταφά Κεμάλ έναντι των Μπολσεβίκων του Βλαντιμίρ Ιλίτς Λένιν πριν από έναν αιώνα.

- Και η αντικομμουνιστική Δύση, μετά τον Β΄ Παγκ. Πόλεμο, έναντι του Σιδηρού Παραπετάσματος του Ιωσήφ Στάλιν και των διαδόχων του.

- Επειδή η γεωγραφία είναι... ξεροκέφαλα αγύριστη.

- Και οι ιμπεριαλισμοί σύμφυτοι με την πλεονεξία της ανθρώπινης φύσης, από την αρχαιότητα ώς το... διηνεκές.

ΑΝΑΜΦΙΒΟΛΑ η Ελλάς και η Κύπρος στερούνται οιουδήποτε δικαιώματος ή κάποιου άλλοθι αμφιβολίας, ή ακόμη και ελαφρυντικού... βλακείας κι εθελοδουλείας, για το τι εστί Τουρκία, τι εστί Ερντογάν και ποιες είναι οι αρπακτικές, επεκτατικές στρατηγικές επιδιώξεις της Άγκυρας εναντίον αμφοτέρων των κρατών του Ελληνισμού, στην ξηρά, στην θάλασσα, στον αέρα, στις διεθνείς σχέσεις και στο σύνολο της γεωπολιτικής διαμόρφωσης της περιοχής.

- Η 20ΧΡΟΝΗ εν εξουσία διαδρομή του Ερντογανισμού στην Τουρκία, αφού συν τω χρόνω διέψευσε και γελοιοποίησε εμπράκτως τις μορφωτικά ανεπαρκέστατες, αρχικές κι επί σειρά ετών, νηπιώδεις ανοησίες, του πλήθους των Ελλαδιτών και Κυπρίων «εκσυγχρονισμένων - ερντογανισμένων και win-win, kazan-kazan» πολιτικών, κομματαρχών, δημοσιογράφων, διανοουμένων κ.ο.κ. σε Αθήνα και Λευκωσία, απέδειξε την αταλάντευτη, επίμονη και μεθοδικά κλιμακούμενη νεο-οθωμανική επεκτατικότητα, την οποία είχε εξαγγείλει προγραμματικά, και με εξαντλητικές λεπτομέρειες γραπτώς, με το «Στρατηγικό Βάθος» του από το 2001, το προετοιμαζόμενο τότε να αναλάβει την εξουσία στην Τουρκία ισλαμικό κόμμα του Ερντογάν.

Π Λ Η Ρ Ω Σ προβλέψιμος ο Ερντογάν και ο νεο-οθωμανικός ορθολογισμός του, αξιοποιώντας τις ήδη σαφώς πρόσφορες για την Τουρκία περιστάσεις, είναι χίλια τοις εκατόν βέβαιο ότι θα εντείνει με περισσότερη σφοδρότητα τις πιέσεις του επί των Αθηνών και της Λευκωσίας για όσα θέλει να αποκομίσει για την προώθηση της στρατηγικής της «Γαλάζιας Πατρίδας» και της «Επανάκτησης Κύπρου». Να αποκομίσει, ξανά, περισσότερη εύνοια των ΗΠΑ - Βρετανίας - Βρυξελών - ΝΑΤΟ - ΕΕ, για όσα απαιτεί στο Αιγαίο, στην Κύπρο, στις ΑΟΖ, στην Ανατολική Μεσόγειο, σε βάρος του Ελληνισμού.

- Η τουρκική «πολιτική του εκκρεμούς» μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας, η οποία, παρά τις προσωρινές απώλειές της στο αμερικανικό οπλοστάσιο των αεροσκαφών F-35 απέδωσε ήδη τα προηγούμενα χρόνια στον Ερντογάν, εκτός από τους ρωσικούς πυραύλους S-400 και το πυρηνικό εργοστάσιο στο Άκιουγιου, τα κεκτηθέντα του στη Συρία, στο Κουρδιστάν, στο Αρτσάχ, στη Λιβύη, τώρα αναμένει, με αυξημένη νεο-σουλτανική αυτοπεποίθηση, τους Δυτικούς, να σπεύσουν με τα δώρα τους, εκλιπαρώντας στο χιλίων ενός δωματίων παλάτι του Πολυχρονεμένου στην Άγκυρα, για να τον προσεταιριστούν, απέναντι στον «φίλο» του τον Πούτιν...

Ο Φ Ε Ι Λ Ε Ι να θυμάται η Αθήνα πρώτη και η Λευκωσία μαζί της ότι: Προεξαρχόντων τότε, στα μυαλά των εν Ελλάδι κυβερνώντων, των αγγλο-αμερικανικών συμφερόντων της ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας, η πολύτιμη έναντι της ΕΣΣΔ σύμμαχος Τουρκία, αφού ξεπάστρεψε ατιμωρητί με το πογκρόμ των Σεπτεμβριανών το 1955 τον Ελληνισμό της Κωνσταντινούπολης, ανέτρεψε για την Κύπρο τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923. Καθιστάμενη από το 1959 και μία των «τριών εγγυητριών δυνάμεων» της Κυπριακής Δημοκρατίας, με στρατιωτική κιόλας στο νησί παρουσία. Προετοίμασε μεθοδικά, δοκίμασε το 1964, και πέτυχε το 1974, ξανά ατιμωρητί, την τουρκική εισβολή του Αττίλα. Και την έκτοτε στρατιωτική κατοχή των βορείων ελληνικών εδαφών της Κύπρου. Απαιτώντας τη διζωνική υποταγή των Ελλήνων για τη νομιμοποίηση - με ελληνική υπογραφή - των κεκτημένων της.

Δ Υ Ο είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες, ο ένας ευνοϊκός και ο άλλος δυσμενής, τους οποίους ζυγίζει η Άγκυρα στον Ελληνισμό για τα δικά της σχέδια:

- Δυσμενές για τα τουρκικά σχέδια γεγονός είναι ότι ούτε η Ελλάδα ούτε η Κύπρος πάσχουν πλέον από εμφύλια πάθη, δικτατορίες και πραξικοπήματα για να προσφέρουν στην Τουρκία κάποιο νέο 1922 ή νέο 1974.

- Ευνοϊκός για τους Τούρκους παράγοντας είναι ότι, σε Αθήνα και Λευκωσία, συνεχίζουν να κυβερνούν και να πλειοψηφούν κομματικά τα Ηττημένα Μυαλά. Διακατεχόμενα από τα αθεράπευτα εισέτι φοβικά τους σύνδρομα. Εθισμένα στις ψυχοτρόπες ουσίες των διζωνικών συμβιβασμών. Ιδίως όταν μεσολαβούν τα εγγλέζικα και αμερικανικά «βαποράκια»...

Καλή Ανάσταση θέλει να ευχηθεί η στήλη στις αναγνώστριες και αναγνώστες της. Και καλή λευτεριά.

ΠΗΓΗ simerini.sigmalive

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου