Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Η επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και ο ρόλος της Ελλάδος στην ευρύτερη περιοχή

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ του Έλληνα Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι συνομιλίες του με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, οι άλλες επαφές του και οι δημόσιες παρεμβάσεις του ανέδειξαν το πολύ καλό επίπεδο, στο οποίο βρίσκονται οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις. Στις πολύ καλές σχέσεις αναφέρθηκε τόσο ο κ. Μπάιντεν όσο και ο κ. Μητσοτάκης και τούτο επιβεβαιώνεται και από τη μεγάλη γκάμα θεμάτων που συζητήθηκαν και τις συγκλίσεις, που έχουν καταγραφεί. Αναφορικά με τα νέα στοιχεία σε αυτό το παζλ που συνθέτουν τα ελληνοαμερικανικά είναι και η ειλημμένη, όπως αναφέρθηκε, απόφαση της Αθήνας ότι το μαχητικό αεροσκάφος 5ης γενιάς, που θα επανδρώσει την Πολεμική Αεροπορία θα είναι το αμερικανικό F-35. Ένα μαχητικό που ήθελε να αγοράσει η κατοχική Τουρκία, πλην όμως, τόσο η παραγγελία όσο και η συμμετοχή στο πρόγραμμα έχει «παγώσει» λόγω της αγοράς από την Άγκυρα του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400. Αυτή η εξέλιξη προφανώς και αλλάζει τις ισορροπίες στην περιοχή. Εδώ, ωστόσο, θα πρέπει να αναφέρουμε πως την τελευταία περίοδο καταβάλλεται έντονη προσπάθεια επαναπροσέγγισης ΗΠΑ και Τουρκίας, και τούτο πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη. Για να μην βρεθούμε —μέσα στον υπερβολικό ενθουσιασμό που μας χαρακτηρίζει ως Έλληνες— προ εκπλήξεως.

ΌΠΩΣ συναφώς μεταδίδεται από την Ουάσινγκτον, κατά τη συζήτηση των δύο ηγετών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στον συνομιλητή του όλες τις λεπτομέρειες, που αφορούν στην εντεινόμενη εσχάτως τουρκική προκλητικότητα και δη τις υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά. «Είναι πλέον σαφές πως άπαντες αντιλαμβάνονται πως ο επεκτατισμός και ο αναθεωρητισμός δεν έχουν θέση σε ένα παγκόσμιο σκηνικό που γίνεται ολοένα και πιο σύνθετο» σημείωναν μετά τη συνάντηση στον Λευκό Οίκο αρμόδιες ελλαδικές κυβερνητικές πηγές, επιβεβαιώνοντας πως το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας δεν ετέθη αυτοτελώς αλλά ως μέρος των ζητημάτων ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Στην ατζέντα, όπως αναμενόταν, ήταν και το Κυπριακό, ως μέρος της γενικότερης εικόνας, που αφορά τη σταθερότητα και την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στο Κυπριακό διαμηνύοντας εκ νέου πως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή μία λύση δύο κρατών στη Μεγαλόνησο. Όπως συναφώς ανέφερε χθες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, υπήρξε συντονισμός με την Αθήνα για τα ζητήματα, που αφορούν το Κυπριακό. 

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ Μητσοτάκη προφανώς και αναδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή, που είναι ουσιαστικός. Αυτός ο ρόλος πρέπει να αξιοποιείται σε μία λογική, που να μην θεωρεί την Αθήνα προβλέψιμη και δεδομένη για κανένα. Η Ελλάδα προσφέρει πολλές διευκολύνσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες και στο ΝΑΤΟ. Αυτό, για να συνεχίσει να γίνεται, θα πρέπει να μπει σε μία άλλη βάση. Να έχουν κέρδος όλοι οι εμπλεκόμενοι. Να κερδίζουν όλοι. Να εξυπηρετούνται πρωτίστως τα συμφέροντα της Ελλάδος. Αυτό το κριτήριο τίθεται από όλους. Δεν υποστηρίζουμε πως αυτό δεν γίνεται, αλλά επαναλαμβάνουμε πως θα πρέπει τούτο να είναι ξεκάθαρο προς κάθε κατεύθυνση. 

 Η Θέση του "Φ"    

ΠΗΓΗ philenews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου