Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Η Ελβετία αγοράζει 36 μαχητικά F-35

 

Η ελβετική κυβέρνηση θα υπογράψει συμβόλαιο μέχρι τα τέλη Μαρτίου για την αγορά 36 μαχητικών αεροσκαφών F-35A Lightning II, ανακοινώθηκε την Τετάρτη, προχωρώντας χωρίς να περιμένει το αποτέλεσμα κάποιου δημοψηφίσματος για τη συμφωνία 5,5 δισ. δολαρίων, όπως θα γινόταν υπό άλλες συνθήκες.

Η Ελβετία επέλεξε το F-35 πέρυσι ως μαχητικό αεροσκάφος επόμενης γενιάς, εξοργίζοντας την αντιπολίτευση που είπε ότι θα διασφαλίσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να ανατραπεί αυτό που αποκάλεσε η αχρείαστη αγορά μιας "Ferrari", θεωρώντας ότι υπάρχουν πιο προσιτές λύσεις που να καλύπτουν ικανοποιητικά τις ανάγκες.

Η κυβέρνηση είπε ότι δεν ήταν σαφές εάν η αγορά θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί υπό τους ίδιους όρους, εάν η συμφωνία έπρεπε να τύχει επαναδιαπραγμάτευσης μόλις λήξει η προσφορά το επόμενο έτος.

Πολλές χώρες έχουν αυξήσει τις δαπάνες για οπλικά συστήματα, ανέφερε η κυβέρνηση, λέγοντας ότι η Φινλανδία αποφάσισε να αγοράσει 64 F-35A, η Γερμανία ήθελε να αγοράσει έως και 35 και ο Καναδάς θα αγόραζε 88.

"Σε αυτό το πλαίσιο, ο κίνδυνος καθυστέρησης στην παράδοση έχει αυξηθεί σημαντικά. Ωστόσο, το αεροσκάφος πρέπει να παραδοθεί όπως είχε προγραμματιστεί από το 2027 για να διασφαλιστεί ότι ο πληθυσμός προστατεύεται από απειλές από τον αέρα μετά το 2030", ανέφερε.

ΠΗΓΗ https://www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου