Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Διχασμένη η γαλλική αριστερά για την ατλαντική συμμαχία

 

Ο ευρωβουλευτής της ριζοσπαστικής αριστεράς Μανουέλ Μπομπάρ επανέλαβε την πρόταση του κόμματός του για «σταδιακή αποχώρηση από την ολοκληρωμένη διοίκηση και στη συνέχεια από το ΝΑΤΟ». [EPA-EFE/Sebastien Nogier]

Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ «δεν είναι καλή λύση» σύμφωνα με τον Μανουέλ Μπομπάρ, διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του Ζαν-Λικ Μελανσόν για τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, ο οποίος βέβαια «κατανοεί» τις επιθυμίες των δύο χωρών.

Αφού το φινλανδικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Τρίτη (17 Μαΐου) με συντριπτική πλειοψηφία την αίτηση της χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι «καλωσορίζει και υποστηρίζει» την απόφαση αυτή.

Ο ευρωβουλευτής της ριζοσπαστικής αριστεράς Μανουέλ Μπομπάρ επανέλαβε την πρόταση του κόμματός του για «σταδιακή αποχώρηση από την ολοκληρωμένη διοίκηση και στη συνέχεια από το ΝΑΤΟ».

Είπε ωστόσο ότι «κατανοεί» ότι «στην τρέχουσα διεθνή κατάσταση» ορισμένες χώρες αισθάνονται καλύτερα προστατευμένες με το να βρίσκονται στην ατλαντική συμμαχία παρά εκτός αυτής.

Ως εναλλακτική λύση, και προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα ασφάλειας, η La France insoumise προτείνει τη σύγκληση μιας «διάσκεψης υπό την αιγίδα του ΟΟΣΑ, ώστε να διασφαλιστεί ότι θα τεθεί το ζήτημα των εδαφικών συγκρούσεων», δήλωσε ο κ. Μπομπάρ.

Το ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ αποτελεί, μαζί με την ανυπακοή στους ευρωπαϊκούς κανόνες μέχρι πρόσφατα, ένα από τα βασικά σημεία διαφωνίας μεταξύ των διαφόρων αριστερών κομμάτων που έχουν συμμαχήσει στη «Νέα Λαϊκή Οικολογική και Κοινωνική Ένωση».

Οι Πράσινοι, για παράδειγμα, ήταν πάντα πολύ επικριτικοί απέναντι στον Ζαν-Λικ Μελανσόν για τη θέση του κατά της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές, ο εθνικός γραμματέας της Europe Ecologie les Verts Ζουλιέν Μπαγιού αποδοκίμασε την έννοια της «μη συμμαχίας» μεταξύ του δυτικού μπλοκ και της Ρωσίας που προωθούσε η ριζοσπαστική αριστερά.

Δεδομένου ότι οι δύο αριστεροί σχηματισμοί έχουν συμμαχήσει, το ζήτημα του ΝΑΤΟ δεν φαίνεται να έχει επιλυθεί ακόμη: η γερουσιαστής των Πρασίνων Μέλανι Βόγκελ υπενθύμισε μέσα στην εβδομάδα ότι «το NUPES δεν προτείνει την έξοδο από το ΝΑΤΟ». Ωστόσο, ο Μανουέλ Μπομπάρ, φαίνεται να προτείνει το αντίθετο.

Για να ενισχυθεί η ασφάλεια του μπλοκ, οι Πράσινοι υποστηρίζουν παραδοσιακά μια Ευρώπη της Άμυνας, κάτι που πρότεινε και ο Εμανουέλ Μακρόν στη σύνοδο κορυφής των Βερσαλλιών τον περασμένο Μάρτιο, αλλά στο πρόγραμμά τους για το 2022 δεν τίθεται θέμα εξόδου από την ατλαντική συμμαχία.

Στη συμφωνία που συνήφθη πριν από δύο εβδομάδες μεταξύ των Πρασίνων και του Insoumis, αναφερόταν η επιθυμία να «ξεκινήσει η συνεργασία για την αλλαγή της παγκοσμιοποίησης, ώστε να δράσουμε για έναν κόσμο που σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», χωρίς να αναφέρεται η πολιτική που θα ακολουθηθεί έναντι του ΝΑΤΟ ή της Ευρώπης της Άμυνας.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το οποίο επίσης συμμετέχει στον αριστερό συνασπισμό, πάντα προωθούσε τη συνέχιση της συμμετοχής της Γαλλίας στο ΝΑΤΟ. Αντίθετη με τη συμφωνία με τη ριζοσπαστική αριστερά, αλλά χωρίς να επιθυμεί να την αποτρέψει, η πρώην υποψήφια πρόεδρος των Σοσιαλιστών Αν Χιλνταγκό (1,7%) εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι «δεν παρέχει τις απαραίτητες εγγυήσεις για βασικά ζητήματα όπως το ΝΑΤΟ και η ευρωπαϊκή άμυνα».

Το πρόγραμμα της Ενωμένης Αριστεράς θα πρέπει να παρουσιαστεί τις επόμενες ημέρες και θα μπορούσε να αποσαφηνίσει αυτό το σημείο.

Από Davide Basso | EURACTIV.fr | Μεταφρασμένο από Σπύρος Σιδέρης

ΠΗΓΗ https://www.euractiv.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου