Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

The Hill: Ο Έλληνας ηγέτης προειδοποιεί το Κογκρέσο για τις πωλήσεις όπλων στην Τουρκία

 

Στην ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη χθες στο Κογκρέσο αναφέρεται η αμερικανική εφημερίδα The Hill, εστιάζοντας ειδικότερα στην αναφορά που έκανε για τις στρατιωτικές πωλήσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν στην Τουρκία.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός κάλεσε το Κογκρέσο να μην υποστηρίξει τις πωλήσεις αυτές, καθώς μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόσθετη αστάθεια στην περιοχή, όπως είπε.

«Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται το ΝΑΤΟ, σε μια εποχή που η εστίασή μας είναι να βοηθήσουμε την Ουκρανία να νικήσει τη ρωσική επιθετικότητα, είναι μια άλλη πηγή αστάθειας στη νοτιοανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στην Τουρκία ονομαστικά.

«Και σας ζητώ να το λάβετε υπόψη όταν λαμβάνετε αποφάσεις αμυντικών προμηθειών σχετικά με την ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ζητά από το Κογκρέσο να εγκρίνει την πώληση προηγμένων όπλων και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού στη σύμμαχο του ΝΑΤΟ Τουρκία, ωστόσο θεωρείται ότι θέτει τα θεμέλια για μια πιθανή πώληση δεκάδων ακόμη F-16. Η κίνηση αυτή έχει αποσπάσει αντιδράσεις από οργανώσεις υπεράσπισης που επενδύουν στις σχέσεις των ΗΠΑ στην περιοχή.

«Θέλω να είμαι απολύτως σαφής, δεν θα δεχτούμε ανοιχτές πράξεις επιθετικότητας», είπε ο πρωθυπουργός. Η Ελλάδα είναι επίσης σύμμαχος του ΝΑΤΟ.

Στο δημοσίευμα της εφημερίδας σχολιάζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε την ομιλία του στο Κογκρέσο για να κάνει παραλληλισμούς μεταξύ του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και των απειλών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ενισχύοντας παράλληλα τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας και την κοινή τους δέσμευση στη δημοκρατία.

ΠΗΓΗ https://www.liberal.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου