«And though you died back in 1916,
to that loyal heart you’re forever nineteen…»
Η ιστορία ετοιμάζεται να εκδικηθεί, στη βασανισμένη και αγγλοκρατούμενη βόρεια Ιρλανδία. Μετά την επικράτηση του «Sinn Féin Ireland» στις πρόσφατες τοπικές εκλογές, μια δημοσκόπηση δύο πανεπιστημίων σε Μπέλφαστ και Όλστερ, καταδεικνύει πως οι Ιρλανδοί είναι έτοιμοι για να επανενώσουν τη χώρα τους.
Αν και το πολλά βαρύ BBC επέλεξε να προτάξει πως σχεδόν ο μισός πληθυσμός στη βόρεια Ιρλανδία θέλει να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο, εν τούτοις αυτό είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή λέει πως ενώ το 2020, 54% του πληθυσμού υποστήριζε τη συνέχιση της αγγλικής κυριαρχίας, τώρα έπεσε στο 48%.
Πέραν τούτου, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, το 63% των ερωτηθέντων πιστεύει πως είναι πιο πιθανή μια ενωμένη Ιρλανδία μετά το Brexit, ενώ μόλις το 32% τοποθετούνται ως «unionists», δηλαδή ως υποστηρικτές της συνέχισης αυτής της νεοαποικιοκρατικής κατάστασης.
Για την Ιρλανδία, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από την ενοποίηση και η διενέργεια δημοψηφίσματος, όπως προϋποθέτει η περιβόητη συμφωνία της «Μεγάλης Παρασκευής», θα δείξει τη στήριξη των ντόπιων στην πλήρη αποαποικιοποίηση. Κάτι που θα εδραιώσει την Ιρλανδία ως μια ανεξάρτητη και μεγάλη δημοκρατία, ώστε Σκωτία και Ουαλία να ακολουθήσουν κι αυτές τον δρόμο τους, έξω και μακριά από το λεγόμενο Ηνωμένο Βασίλειο. Το οποίο, εκ των πραγμάτων, θα σταματήσει να υπάρχει.
Κι ακόμα και τότε, η μικρή Κύπρος και κάμποσες πρώην αποικίες, θα χαριεντίζονται για τη συμμετοχή τους στην Κοινοπολιτεία, έναν θεσμό με αρχηγό μια μονάρχη, έναν θεσμό που επιβάλλει κατάλοιπα αποικιοκρατίας σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Κι ακόμα και τότε, ο θυρεός θα δεσπόζει στο Προεδρικό Μέγαρο, ο αρμοστής θα λέγεται αρμοστής κι όχι απλώς πρέσβης, υποθέσεις θα εκδικάζονται στην αγγλική γλώσσα και οι βάσεις θα «παραχωρούν» εδάφη για ανάπτυξη, αντί να τα μαζέψουν και να φύγουν. Στην Ιρλανδία ετοιμάζονται να απεμπολήσουν τον παλιό κόσμο της αποικιοκρατίας και του ιμπεριαλισμού. Στην Κύπρο της ΕΟΚΑ;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου