ΣΕ έκθεσή του για την κατοχική Τουρκία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που υιοθέτησε χθες με 448 ψήφους υπέρ, 67 κατά και 107 απόντες, ασκείται κριτική στην Άγκυρα για την αναβίωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σημειώνει ακόμη το γεγονός ότι διαπιστώνεται απομάκρυνση της Τουρκίας από τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες, ενώ αναδεικνύεται η «συνεχιζόμενη απουσία πολιτικής βούλησης για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που θα αντιμετωπίσουν, ειδικότερα, τις σοβαρές ανησυχίες σχετικά με το κράτος δικαίου και τα θεμελιώδη δικαιώματα». Το ψήφισμα αναφέρεται σε «διαρκή υποτροπή» της Άγκυρας σχετικά με τις δεσμεύσεις της που συνδέονται με τη διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε. κατά την τελευταία διετία. «Χωρίς σαφή και σημαντική πρόοδο σε αυτό το πεδίο, το Κοινοβούλιο δεν μπορεί να διαβλέψει οποιαδήποτε επανεκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων», επισημαίνεται και προστίθεται πως «η καλύτερη συνεργασία και ο διάλογος σε μία σειρά από ζητήματα έχουν συνυπάρξει με τακτικές συγκρούσεις και οι σχέσεις παραμένουν δύσκολες με γειτονικά κράτη-μέλη της Ε.Ε., ειδικά την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία». Όλα αυτά, όπως πάντα, φραστικά. Όταν για τη Ρωσία λαμβάνονται αποφάσεις και επιβάλλονται κυρώσεις.
ΑΥΤΗ είναι η μία διάσταση, που θέτει σε ένα σωστό —σε μεγάλο βαθμό— πλαίσιο τα συμβαίνοντα. Οι επικρίσεις και η κριτική, που ασκείται λόγω συμπεριφορών της Άγκυρας, αφορούν πρωτίστως και τη στάση της κυβέρνησης Ερντογάν στο εσωτερικό (ελλείμματα δημοκρατίας) και τις επιθέσεις προς τις γειτονικές χώρες. Πρέπει, παράλληλα, να επισημάνουμε πως το ψήφισμα δεν παραλείπει να σημειώσει τη «στέρεη πεποίθηση» του σώματος ότι η Τουρκία «είναι μία χώρα με στρατηγική σημασία» από πολιτικής και οικονομικής σκοπιάς και στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής. «Ένας εταίρος που είναι κομβικός για τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής και ένας ζωτικός σύμμαχος, μεταξύ άλλων εντός του ΝΑΤΟ». Η Άγκυρα δεν καταδικάζεται για το γεγονός ότι με λογικές ανατολίτικου παζαριού μπλοκάρει, για παράδειγμα, την ένταξη στο ΝΑΤΟ δύο χωρών, της Φινλανδίας και της Σουηδίας. Υπενθυμίζεται πως η κατοχική Τουρκία δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις για κυρώσεις κατά της Ρωσίας, μετά την εισβολή της χώρας αυτής στην Ουκρανία. Κι όλα αυτά θεωρούνται «κανονικά».
Η ΕΚΘΕΣΗ περιέχει πολλές θετικές αναφορές σε σχέση με τις ακραίες και επιθετικές, ηγεμονικές συμπεριφορές. Ωστόσο, είναι πεποίθησή μας πως δεν πρέπει να είμαστε ικανοποιημένοι από το συνολικό αποτέλεσμα. Όταν η Τουρκία χαρακτηρίζεται «σημαντικός εταίρος» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό δεν μπορεί να ικανοποιεί κανένα. Μία κατοχική δύναμη, επιθετική και ακραία πρέπει να είναι απέναντι από την Ε.Ε. κι όχι εταίρος. Όταν η πλειοψηφία του Ευρωκοινοβουλίου απορρίπτει πρόταση για επιβολή εμπάργκο στην πώληση όπλων προς μία κατοχική δύναμη, τούτο δεν πρέπει να υποβαθμιστεί. Θέλουμε να καταγράφονται τα όσα συμβαίνουν και ισχύουν χωρίς να προσφέρεται κάλυψη. Χωρίς να προσφέρεται άλλοθι στην κατοχική δύναμη.
Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ της Άγκυρας στην έκθεση δεν πρέπει να ξεγελά. Αυτό κάνει η Τουρκία. Αντιδρά ακόμη και σε περιπτώσεις που το περιεχόμενο την ικανοποιεί σχεδόν 100%. Αντιδρά για να «έχει να παίρνει» από τους Ευρωπαίους. Και είναι προφανές από την ανακοίνωση που εκδόθηκε από το τουρκικό ΥΠΕΞ ότι η Άγκυρα ζητά και τα ρέστα. Όπως πράττει πάντα. «Δεν αποδεχόμαστε και απορρίπτουμε τις προκατειλημμένες και μη ρεαλιστικές εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», σημειώνει η κατοχική δύναμη, που παρουσιάζεται ενοχλημένη, για να της… χρωστά η Ένωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου