Κυριακή 12 Ιουνίου 2022

Τουρκικά ΜΜΕ: Μιλούν για τουρκική «κυριαρχία» σε ελληνικά νησιά με τις «ευλογίες» Ερντογάν -Πώς απαντά η Αθήνα

Με ψυχραιμία απαντά η Αθήνα στην Άγκυρα και στις καθημερινές προκλήσεις της, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Σήμερα, σε νέες ακραίες προκλήσεις προχώρησε ο τουρκικός Τύπος, με δημοσιεύματα να κάνουν λόγο για «τουρκική κυριαρχία σε Ρόδο, Σάμο, Χίο και άλλα 6 νησιά».

Ωστόσο, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ελληνικές διπλωματικές πηγές τονίζουν ότι «η ελληνική πλευρά αντιμετωπίζει με ψυχραιμία το θέμα», αναφερόμενες στο «μπαράζ» των προκλητικών τουρκικών δημοσιευμάτων για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Τα νέα προκλητικά δημοσιεύματα από τουρκικά ΜΜΕ φαίνεται πως έχουν τις «ευλογίες» του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ έχει αλλάξει στρατηγική και με κάθε ευκαιρία -και χωρίς αιτία- επιτίθεται στην Ελλάδα, θέλοντας προφανώς να κερδίσει πόντους εντός των συνόρων της χώρας του ενόψει και των κρίσιμων εκλογών του Ιουνίου 2023.
Τουρκικός Τύπος: «Έχουμε την κυριαρχία σε Ρόδο, Σάμο, Χίο και άλλα 6 νησιά»

Υπενθυμίζεται πως η Milliyet γράφει πως «κάποια από τα νησιά που μπορεί να διεκδικήσει η Τουρκία λόγω της στρατιωτικοποίησης είναι η Ρόδος, η Χίος και η Λέσβος».

Από την πλευρά της, η Yeni Safak αναφέρει ότι 22 από τα 23 νησιά είναι στρατιωτικοποιημένα και καθιστούν «απειλή για την Τουρκία», ενώ μονάχα η Χάλκη είναι αποστρατιωτικοποιημένη.

Επιπλέον, το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει πως η Τουρκία έχει την κυριαρχία 9 νησιών (όπως η Λήμνος, η Λέσβος, η Σάμος, η Χίος, η Ικαρία, η Ρόδος) και πως στην Ελλάδα... έχει παραχωρηθεί το δικαίωμα χρήσης.

«Οι σκληρές προειδοποιήσεις του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και του υπουργείου Εξωτερικών έφεραν για άλλη μία φορά στην ημερήσια διάταξη την ελληνική στρατιωτική παρουσία στα αποστρατιωτικοποιημένα νησιά του Αιγαίου. Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, δεν πρέπει να υπάρχει άλλη δύναμη εκτός από αυτή της επιβολής του νόμου. Τα 22 από τα 23 νησιά είναι εξοπλισμένα από την Ελλάδα. Το μόνο νησί όπου δεν μπορούσε να εντοπιστεί στρατιωτική παρουσία ήταν το νησί Χάλκη. Αυτά τα νησιά διαθέτουν τα πάντα, από βάση αεριωθουμένων έως μηχανοκίνητες μονάδες και μονάδες πυροβολικού», γράφει η Yeni Safak.

Και συνεχίζει: «Το καθεστώς των 23 νησιών, που προκαλούν ένταση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, καθορίστηκε από τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923 και τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947. Δεκατέσσερα από αυτά τα νησιά είναι η Πάτμος, οι Λειψοί, η Λέρος, η Κάλυμνος, η Κως, η Αστυπάλαια, η Νίσυρος, η Τήλος, η Σύμη, η Χάλκη, η Κάρπαθος και η Κάσος (Δωδεκάνησα) και τα νησιά της Ρόδου και του Καστελόριζου που βρίσκονται νότια του Αιγαίου. Τα νησιά, που υπάγονταν στην κυριαρχία της Ιταλίας με τη Συνθήκη της Λωζάννης, δόθηκαν στην κυριαρχία της Ελλάδας με τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων του 1947. Ωστόσο, σε αυτά τα νησιά δόθηκε αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Ως προϋπόθεση της μεταβίβασης της κυριαρχίας ορίστηκε η Ελλάδα να μην τοποθετήσει ένοπλες δυνάμεις στα νησιά αυτά, εκτός από τη χωροφυλακή και την αστυνομία».

Όσο για τα 9 άλλα νησιά, η τουρκική εφημερίδα αναφέρει: «Στις συμφωνίες συμφωνήθηκε διαφορετική φόρμουλα για 9 νησιά: τη Θάσο, τη Σαμοθράκη, τη Λήμνο, τον Άγιο Ευστράτιο, τη Λέσβο, τα Ψαρά, τη Χίο, τη Σάμο και την Ικαρία. Δεν υπήρξε μεταβίβαση κυριαρχίας για αυτά τα 9 νησιά. Δόθηκε στην Ελλάδα μόνο το δικαίωμα χρήσης αυτών των νησιών. Μαζί με την κυριαρχία των νησιών, οι περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας και ο εναέριος χώρος παρέμειναν στην Τουρκία. Ταυτόχρονα, τα νησιά αυτά έχουν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς.
Ωστόσο, η Ελλάδα παραβίασε και τις δύο συμφωνίες. Η Ελλάδα άρχισε να εξοπλίζει τα νησιά, που είχαν αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς, από το πρώτο μισό της δεκαετίας του 1960. Αν και η Τουρκία πήρε πρωτοβουλίες ενώπιον του ΟΗΕ το 1964 και το 1975, ο εξοπλισμός απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη δυναμική μετά την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο».
 

ΠΗΓΗ iefimerida

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου