Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

Πώς θα λύσει το ενεργειακό πρόβλημα της Ευρώπης η Νορβηγία

 

Δεν μας συμφέρουν οι αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου, το ζήτημα είναι οι εγγυήσεις και η διαχείριση κινδύνου, δηλώνουν Νορβηγός πρωθυπουργός, υπουργός Ενέργειας και στελέχη εταιρειών παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Η Νορβηγία και οι εταιρείες της που παράγουν φυσικό αέριο προτίθενται να διαπραγματευτούν με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να επιλύσουν την ενεργειακή κρίση που ταλανίζει την ήπειρο, μεταδίδει το Bloomberg.

«Δεν κλείνουμε την πόρτα του διαλόγου», είπε ο πρωθυπουργός Jonas Gahr Store σε δημοσιογράφους στο Όσλο. «Δεν είναι προς το συμφέρον της Νορβηγίας οι έκτακτες αυξήσεις στην τιμή του φυσικού αερίου. Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τις εταιρείες και να δούμε τι ρόλο μπορούμε να παίξουμε».

Η Νορβηγία και η ΕΕ έχουν εγκαθιδρύσει μια ομάδα εργασίας με αντικείμενο την ανάπτυξη τρόπων διαχείρισης της έλλειψης φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, ο Store συναντήθηκε το πρωί της Πέμπτης με στελέχη των μεγαλύτερων παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου της χώρας του, όπως των EquinorAker BP και Var Energi.

«Περισσότερο ανησυχεί τις εταιρείες το πώς θα χειριστούν με θετικό τρόπο τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας Terje Aasland στην ίδια εκδήλωση. «Το ζήτημα είναι οι εγγυήσεις και η διαχείριση κινδύνου στην αγορά».

Ο Oyvind Eriksen, διευθύνων σύμβουλος της Aker, μητρικής της Aker BP, δήλωσε ότι η εταιρεία βλέπει θετικά τη σύναψη μακροπρόθεσμων συμβολαίων με τους κατάλληλους αντισυμβαλλόμενους.

«Με τα σημερινά επίπεδα τιμών υπάρχει πολύ μεγάλος κίνδυνος για τις περισσότερες ιδιωτικές εταιρείες», είπε ο Eriksen. «Έτσι, εν μέρει είναι ζήτημα του μηχανισμού τιμών και εν μέρει ζήτημα του πώς μπορούν να συνεργαστούν κράτος και εταιρείες για να λύσουν αυτή την πολύ σοβαρή κατάσταση».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους την Τετάρτη, η οικονομική διευθύντρια της Equinor Ulrica Fearn προέτρεψε τους πολιτικούς ηγέτες να μην απομακρύνονται από την ελεύθερη αγορά. Οι βραχυπρόθεσμες ενέργειες «θα έχουν αντίκτυπο στην αγορά και είναι πολύ πολύ δύσκολο να κρίνουμε ποιες είναι οι δευτερεύουσες συνέπειες».

ΠΗΓΗ https://www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου