Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2022

FT: Η Δύση πιέζει την Τουρκία για τις κυρώσεις και τις στενές σχέσεις της με τη Ρωσία

 

Εντονότερες οι πιέσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ αναφορικά με την προσπάθεια της Τουρκίας να μην επιβάλλει τις προβλεπόμενες κυρώσεις στη Ρωσία. Οι στοχευμένες κινήσεις της Ουάσιγκτον στο σύστημα Mir.

ΗΠΑ και ΕΕ εντείνουν τις πιέσεις στην Τουρκία για να πατάξει την αποφυγή κυρώσεων στη Ρωσία, εν μέσω ανησυχιών ότι ο τραπεζικός τομέας της χώρας είναι μια πιθανή κερκόπορτα για παράνομη χρηματοδότηση.

Οι ΗΠΑ εστιάζουν στις τουρκικές τράπεζες που έχουν ενσωματωθεί στο Mir, το σύστημα εγχώριων πληρωμών της Ρωσίας, δήλωσαν στους Financial Times αξιωματούχοι που εμπλέκονται στα σχέδια, καθώς οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν μια αντιπροσωπεία για να εκφράσει τις ανησυχίες της απευθείας στους Τούρκους αξιωματούχους.

Η πίεση στην Τουρκία έρχεται καθώς οι δυτικές πρωτεύουσες στρέφονται προς την αυστηρότερη εφαρμογή των υφιστάμενων κυρώσεων παρά την επιβολή νέων κυρώσεων. Αυτή η στροφή αναγνωρίζει ότι οι οικονομικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή στην Ουκρανία δεν έβλαψαν την οικονομία της Ρωσίας όσο ήλπιζαν. Ωστόσο, υποστηρίζουν ότι το κλείσιμο των κενών στα τρέχοντα μέτρα θα πιέσει σταδιακά τις οικονομικές γραμμές του Κρεμλίνου.

«Θα μας δείτε να επικεντρωνόμαστε στη φοροδιαφυγή του χρηματοπιστωτικού τομέα. Θα στείλουμε ξεκάθαρο μήνυμα ότι, για παράδειγμα, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τρίτων χωρών δεν πρέπει να διασυνδέονται με το δίκτυο πληρωμών Mir καθώς αυτό εγκυμονεί κάποιους κινδύνους», δήλωσε ένας εκ των αξιωματούχων.

Η στάση του Ερντογάν στον πόλεμο

Η προσέγγιση της Τουρκίας στη ρωσική εισβολή μπορεί να χαρακτηριστεί "ισορροπημένη". Κάτι που έρχεται σε αντίθεση με την άρνησή του να υπογράψει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και η πρόσφατη υπόσχεση για εμβάθυνση της οικονομικής συνεργασίας με τη Μόσχα έχουν ανησυχήσει τους δυτικούς συμμάχους του. Ο Ερντογάν, ο οποίος θα συναντήσει τον Πούτιν την Παρασκευή, είπε τον περασμένο μήνα ότι υπάρχει «σημαντική πρόοδος» αναφορικά με την επέκταση του Mir στην Τουρκία.

Πέντε από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Τουρκίας, η VakıfBank, η Ziraat Bank, η İş Bank, η DenizBank και η Halkbank, είναι μέλη του συστήματος πληρωμών Mir, το οποίο αναπτύχθηκε από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ως εγχώρια εναλλακτική λύση αντί της Visa και της Mastercard.

Δύο από αυτά -η DenizBank που ανήκει στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η κρατικά ελεγχόμενη Halkbank, διαβόητη για τον υποτιθέμενο ρόλο της σε ένα σχέδιο αποφυγής κυρώσεων των ΗΠΑ στο Ιράν που χρονολογείται από το 2010- υπέγραψαν στο Mir αφότου ο Πούτιν ξεκίνησε την εισβολή του τον Φεβρουάριο.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι η İşbank είπε ότι η πολιτική της απαιτεί «αυστηρή συμμόρφωση με όλες τις ισχύουσες κυρώσεις των ΗΠΑ», προσθέτοντας: «Παρακολουθούμε στενά τις κυρώσεις και λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για να πραγματοποιήσουμε συναλλαγές με κάρτα Mir σύμφωνα με αυτήν την πολιτική».

Η DenizBank δήλωσε: «Δεν εκτελούμε συναλλαγές με τράπεζες που υπόκεινται σε κυρώσεις. Συμμορφωνόμαστε πλήρως με τις διεθνείς κυρώσεις στη Ρωσία». Η Halkbank, η VakıfBank και η Ziraat Bank δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι, ενώ η Άγκυρα είχε μια μακροχρόνια πολιτική εφαρμογής κυρώσεων που υποστηρίζονται από τον ΟΗΕ«είμαστε επίσης εξίσου σταθεροί στην πολιτική μας, να μην επιτρέψουμε να γίνουμε κανάλι αποφυγής κυρώσεων».

Οι επόμενες κινήσεις της Δύσης

Ως μέρος της ευρύτερης καταστολής της φοροδιαφυγής κυρώσεων, οι κινήσεις της Δύσης θα στοχεύσουν άτομα που χειρίζονται πληρωμές για λογαριασμό Ρώσων καθώς και επιχειρήσεις που έχουν βοηθήσει στη δημιουργία παράλληλων δικτύων πληρωμών για τη Μόσχα, σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους.

Η ΕΕ και οι ΗΠΑ θα στοχεύσουν επίσης πρόσωπα που βοηθούν τη Μόσχα στην επεξεργασία των ρωσικών εσόδων από εξαγωγές ή στη διευκόλυνση των εισαγωγών βιομηχανικών ή αμυντικών προϊόντων που απαγορεύονται βάσει των κυρώσεων της Δύσης, δήλωσαν οι τρεις αξιωματούχοι.

Άλλα μέτρα που συζητούνται περιλαμβάνουν τη στόχευση περισσότερων ατόμων που εμπλέκονται στις βιομηχανίες λογισμικού, ηλεκτρονικού εμπορίου και ασφάλειας στον κυβερνοχώρο της Ρωσίας, συμπλήρωσαν οι αξιωματούχοι.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κινήσεις ατυτές δεν στοχεύουν μόνο την Τουρκία, αλλά και χώρες στον Καύκασο, την κεντρική Ασία και τον Κόλπο. «Η Ρωσία θα δοκιμάσει κάθε πόρτα. Και κάθε χώρα πρέπει να έχει επίγνωση ότι θα το παρακολουθήσουμε και θα μιλήσουμε μαζί της», δήλωσε ο Τζέιμς Ο' Μπράιεν, συντονιστής κυρώσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ https://www.news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου